fbpx

D-vitamin og hvorfor du trenger det!

Når huden vår eksponeres for sol, starter den naturlige produksjonen av vitamin D i kroppen. Men hvorfor trenger du egentlig D-vitamin? 

D-vitamin har en rekke funksjoner i kroppen vår. Svaret på hvorfor du trenger D-vitamin er altså at vitaminet bidrar til å opprettholde et godt immunforsvar, en sterk benbygning, og holder musklene våre ved like. Den viktigste kilden til D-vitamin er sollys, som tidvis er mangelvare på vår kant av verden. Derfor kan det være greit å vite at du kan få i deg vitaminet gjennom kostholdet.

basale funksjoner er svaret på hvorfor du trenger d-vitamin

 

Hvilken funksjon har vitamin D?

D-vitamin skal styrke immunforsvaret ditt slik at du kan holde deg friskere. Det bidrar til opptaket av kalsium i tarmene, som er viktig for å styrke skjelett og benbygning. I tillegg skal vitaminet hjelpe deg å opprettholde normal muskelfunksjon. Det finnes altså mange gode grunner til hvorfor du bør få i deg D-vitamin.

sola er en viktig kilde til d-vitamin

 

Hva skjer hvis man får for lite?

D-vitaminmangel kan resultere i svekket immunforsvar, utmattelse, slapphet, og smerter i ledd eller muskler, som alene er med enn gode nok svar på hvorfor du trenger D-vitamin. Det er dessverre ikke uvanlig med D-vitaminmangel på den nordlige halvkule, og da særlig i vinterhalvåret. Fordi solen her oppe ikke står høyt nok på himmelen til at nevneverdige mengder UVB-stråler når jordoverflaten, er vi avhengige av å få i oss tilstrekkelige mengder D-vitamin gjennom kosten i vinterhalvåret.

 

Kilder til D-vitamin

Som allerede nevnt er sola vår viktigste kilde til vitamin D. Bare noen minutter soleksponering hver dag er nok til at huden får produsert det lageret vi behøver av vitaminet. Sola må stå minimum 30 grader på himmelen for at UVB-strålingene skal nå jordoverflaten, og dette er årsaken til at mangelsykdommene kan oppstå vinterstid. Når sola ikke er sterk nok, må vi sørge for å spise D-vitaminrik mat som laks, ørret, makrell, eller ta D-vitamintilskudd.

immunforsvar, benbygning og muskelfunksjon er hvorfor du trenger d-vitamin

 

Hvorfor du bør få i deg D-vitamin kan altså besvares med vitaminets viktige funksjon for immunforsvar, benbygning og muskelfunksjon. Dessuten er den viktigste kilden til D-vitamin sola, som med sine varmende stråler gjør godt for både kropp og sjel. Dra nytte av solas øvrige fordeler ved å sjekke ut Royal Tan, et avansert kosttilskudd som kan gi deg en dyp og varig brunfarge. Les mer om Royal Tan her.

 

ANBEFALT

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter! Den gir en gyllenbrun hudfarge, og tar vare på hud, hår og negler.