fbpx

Råd mot leddsmerter

Leddsmerter, leddplager og «vondter» kommer i mange ulike typer. En del sliter med generelle leddsmerter. Vi skal nå ta for oss de vanligste plagene og hvordan du blir kvitt dem. Og har du tenkt over hvorfor du har leddsmerter, kanskje? Finn ut hvorfor leddsmerter oppstår, typiske symptomer og ikke minst hva du kan gjøre! 

Hva er leddsmerter?

Smerter i ledd er en smertetilstand som oppstår typisk i områder med «store» ledd. Det kan også forekomme i mindre ledd som fingre og tær. Leddsmerter er en vid kategori og inneholder mange andre spesifikke diagnose. Oppsøk lege for å finne akkurat din diagnose. Leddsmerter kategoriseres altså som smerter i eller nært et eller flere ledd som varer i mer enn 24 timer.

Hvorfor oppstår leddsmerter?

En av hovedgrunnen til at disse type smerter oppstår er overbelastning. Enten i form av trening, eller rett og slett bare alder. I noen tilfeller vil leddsmerter oppstå som en konsekvens av skade eller direkte traume. Det finnes andre grunnen til at leddsmerter også oppstår, men disse to er hovedgrunnene. Det kan derfor vært smart å tenke tilbake i tid dersom du tenker at du kanskje har leddsmerter. Vurder om du kan ha vært utsatt for en traume eller overbelastning og prøv å kartlegg dette.

Typiske symptomer

Det finnes ulike symptomer ut i fra hvilken ledd som er rammet. Noen har gjerne følelse av vondt i hele kroppen, mens andre har vondt på spesifikke steder. Smerten som føles er gjerne smerter som føles ut som stivhet. Typiske symptomer er varme rundt leddet, hevelse, smerte og som nevnt – stivhet. Det er riktignok viktig å ta med seg at smertene som oppstår kan være veldig individuelle og hvordan smertene føles fra en person til en annen er ikke alltid det samme.

Forløp for utvikling av leddsmerter

Som nevnt er den vanligste grunnen til leddsmerter en form for overbelastning. Dette vil si at smerter kommer gradvis og over tid. Hos mange er smertene periodevis der man har gode eller vonde perioder. Og dersom smertene er kronisk er dette absolutt tilfelle. Dersom man har gode perioder er man typisk bra og der man har dårlig perioder er det mye smerter og stivhet i leddet.

Årsaker og sykdommer som kan medføre leddsmerter

Ettersom overbelastning av ledd er hovedgrunnen til oppstandelse av smerter i ledd, er den mest vanlige sykdommen knyttet til smerter i ledd reumatisme i ulike varianter. Ellers finnes sykdommer som akutt leddbetennelse, akutte skader og beinskjørhet. Alle disse er grunnen til at leddsmerter kan oppstå. Det er viktig å nevne at dersom du får en diagnose er lege alltid det beste tipset. Det er heldigvis også ting man kan gjøre som supplement til legebesøket.

Gode råd ved leddsmerter

Dersom du har smerter i ledd som ikke er akutte (akutte smerter bør alltid sjekkes med lege) kan ulike former for betennelsesdempende medisiner og ikke minst hvile hjelpe til. Selv om det kan virke litt motstridene har også fysisk aktiviteter en positiv effekt på leddbetennelser. Dersom man er overvektig vil man ha godt utbytte av vektnedgang og trening. Fysisk aktivtet vil også hjelpe mot å forebygge andre leddplager som kan komme etterhvert. Det finnes ulike typer reseptfrie legemidler og kosttilskudd som også kan bidra på å redusere og fjerne leddplager. Det er verdt å teste ut, og kanskje bør det kombineres med fysisk aktivitet også!

 

Kanskje disse matvarene også kan hjelpe deg på veien! 

Kilder

  1. Vitusapotek.no

ANBEFALT

OPTIFUNCTION™

Muscle, joint & bone

Få en lettere hverdag med mindre muskel- og skjelettplager
OptiFunction er et avansert kosttilskudd utviklet for å lindre og forebygge betennelsestilstander i muskler og ledd, 100% naturlig. I tillegg styrkes og beskyttes skjelettet, samt kroppens evne til å håndtere stress bedres.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM