fbpx

Solbrun hud uten stråleskader!

For at vi skal få den gyllne brunfargen som vitner om varmere årstid og sommerlig vær, er vi avhengige av litt hjelp fra vår venn solen. Solbrun hud er etterlengtet blant mange. Men vær obs, stråleskader er ingen tjent med!

solbrent sun burned

 

Når huden eksponeres for litt etterlengtet solskinn, starter en rekke prosesser. I huden vår finnes det et pigment kalt melanin, og det er disse som gir den solbrune hudfargen vi så gjerne vil ha. Solstrålene er det som setter fart på produksjonen av melanin. UV-strålene sola gir fra seg deles inn i tre grupper, basert på hvor energirike de er;

  • UVA

Den minst energirike av de tre er UVA-stråling. Denne strålingen mørkner melaninpigmentet, og gir oss solbrun hud. De fleste av solens stråler som når ned til jorden, er UVA-stråler.

  • UVB

Disse strålene har litt høyere energi enn førstnevnte. Ozonlaget stopper 70-90% av strålene i å nå jordoverflata, men en liten andel karrer seg likevel frem. Disse strålene er effektive brennere, og man bør utvise forsiktighet omkring dem.

  • UVC

Denne kategorien er den mest energirike. Både ozonlaget og jordas atmosfære absorberer effektivt UVC-strålingen, og vi får dem dermed ikke ned på jordoverflaten.

 

For at huden din skal gå fra vinterblek til sommerbrun, trengs det altså solstråler til. Som nevnt er det UVA-strålene som gir huden den karakteristiske sommerlige fargen. Den trenger inn under underhuden, og mørkner melaninet som allerede ligger parat. De store mengdene stråling sola sender ned på jorda er jevnt over for mye for huden vår å takle, og både UVA- og UVB-stråling er klassifisert som kreftfremkallende. Men slapp av, det finnes håp!

solbrun kvinne med solkrem tan woman with sunscreen

 

Solfaktor

For å dra nytte av solas kjælende stråler på veien mot solbrun hud, må vi filtrere bort det skadelige. Det er viktig å beskytte huden mot de skadelige UVB-strålene, i tillegg til å redusere styrken i strålingen i sin helhet. «Solfaktor» er derfor et begrep alle med forkjærlighet for vakker hud bør stifte bekjentskap med. Solfaktoren sier noe om hvor lenge du kan oppholde seg i solen uten at du blir rød. Blir du rød, tyder det på at en betennelsesprosess er i gang i huden, og du har påført den unødig skade. Solfaktoren gjør at du kan tilbringe mer tid i solen uten å ta skade av det.

 

Solkrem – en jungel!

Det finnes utallige slag av solkrem der ute. Det viktigste er å velge en som beskytter både mot UVA og UVB. Husk også at klær beskytter mot solens stråler, og at både kropp og sinn har godt av å få noen pauser i skyggen. Solbrun hud tar tid! Det anbefales å bruke en solkrem med solfaktor på 15 eller mer, og at du smør deg hyppig, gjerne hver 2.-3. time og etter bading.

 

ANBEFALT

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter! Den gir en gyllenbrun hudfarge, og tar vare på hud, hår og negler.