fbpx

7 enkle grep for å bli kvitt hodepine

Det er ikke mye man får gjort når det dunker og banker som verst i hodet. Årsakene til skallebank kan være mange, men sjekk om disse syv tipsene kan lette på det verste!

  1. Søvn

Sørg for at du får nok søvn. Restitusjon er alfa omega for at helsen skal ha et godt fundament å stå på. The Headache Center i Atlanta, USA, gjennomførte en omfattende studie med mer enn 1200 deltagere. De konkluderte med at mindre enn seks timers søvn kan forårsake hyppigere, mer alvorlige hodepineplager. For å bli kvitt hodepine bør du derfor etterstrebe mange nok, og gode nok, timer søvn hver natt – også i helger og ferier.

bli kvitt hodepine ved å sørge for nok søvn
Nok søvn er nødvendig for å holde hodepinen unna.

 

  1. Kaffe

Ingenting er som å ta seg en god kopp kaffe om morgenen. Det kan virke som om du ikke blir kvitt hodepine og trøtthet før hjernen mener den har fått et tilfredsstillende nivå koffein tilført. En sak har alltid to sider, og har man først vent kroppen til å få større mengder koffein på daglig basis, vil fraværet av denne kunne utløse en spenningshodepine. Rådet er derfor å holde koffeinkonsumeringen på et begrenset nivå, og heller sørge for å få i seg nok vann gjennom dagen.

 

  1. Frisk luft

Når hodepinen herjer kan det være god hjelp i en tur ut i frisk luft. Bevegelsen som følger med det å komme seg ut kan bidra til å bedre blodsirkulasjonen og løse opp i anspente muskler. Spenningshodepine er en variant som ofte oppstår i forbindelse med stress og spenninger i kroppen. Ved å sette kroppen i bevegelse myker du opp musklene, og økt fysisk aktivitet vil gjøre at blodsirkulasjonen i kroppen bedres. I tillegg frigjøres stressreduserende hormoner når man trener og er i bevegelse. En kjapp tur ut i friskluft kan dermed hjelpe deg å bli kvitt hodepine.

 

  1. Stress ned

Som allerede nevnt er spenningshodepine en type hodepine som oppstår i forbindelse med stress. Dersom du har mye å gjøre på jobben, det foregår mye privat, eller du sliter med å få nok timer i døgnet, kan det være tegn på at du er stresset. Når du er stresset øker nivået av kolesterol i kroppen, og når ukontrollert kolesterol farter rundt i årene kan det dannes hardt plakk. Plakket hindrer blodsirkulasjonen, og blodets evne til å frakte oksygen blir nedsatt. Som et resultat av dette kan man oppleve både svimmelhet og spenningshodepine. Det å stresse ned vil kunne hjelpe deg å bli kvitt hodepine.

Kanskje kan en liten time out med yoga eller avslapping være det som skal til for at du får stresset ned?

 

  1. Kosthold

For at hodepinen skal skygge banen gjør du lurt i å tenke på kostholdet. Et stabilt blodsukker vil kunne redusere hodepineanfallene til et minimum. Ifølge Dr. Fedon Lindberg ses en tydelig kobling mellom migrene, blodsukker og insulin. Når blodsukkeret faller frigjør kroppen insulin for å kompensere, og dette kan føre til hodepine. Også sukker og karbohydrater øker svingningene i blodsukkeret. Derfor kan det være lurt å redusere inntaket av raffinerte karbohydrater for å bli kvitt hodepine.

 

  1. Reduser skjermtid

Det blir fort mange timer foran skjermen i løpet av en dag. Fysioterapeut Narve Bjørneseth sier at rødt lys er bedre enn blått lys, fordi det er mindre slitsomt for øynene. Det kan altså være greit å sjekke innstillingene på PC-skjermen hvis du må bruke større deler av dagen foran den. Lars Jacob Stovner er professor i nevrologi ved St. Olavs hospital, og sier at skjermen gjør oss veldig fiksert. Kiropraktorer trekker også frem manglende variasjon og en statisk stilling som potensiell årsak til nakkeplager og hodepine. Der det lar seg gjøre bør du altså redusere skjermtiden. Når skjermen er tvingende nødvendig kan du lette på risikoen for å få hodepine gjennom å ta jevnlige avbrekk med fysisk aktivitet, som å gå i kantina og hente deg en kopp te eller kaffe.

bli kvitt hodepine ved å redusere skjermtid
Mye skjerm kan være en real trigger for hodepine. Reduser skjermbruk når du kan, og sørg for jevnlige avbrekk når du ikke kan unngå det.

 

  1. Sjekk synet

Hvis øynene til enhver tid må overprestere gjennom å korrigere og kompensere for dårlig syn vil dette kunne gi deg stadig tilbakevennende hodepine. Det oppstår spenninger som forplanter seg gjennom kroppen, og øynene gjør at du blir sliten langt raskere enn nødvendig. Derfor kan det være lurt å bestille seg en synstest hos optikeren for å avklare hvorvidt hodepinen skyldes dårligere syn. Kanskje er briller det eneste som skal til for at du kan bli kvitt hodepine.

 

 

ANBEFALT

For kvinners helse og PMS-lindring.
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!