fbpx

Vann er kroppens tørstedrikk, og det med uvanlig god grunn!

«Vann er kroppens tørstedrikk» er et utsagn du sikkert har hørt før. Men visste du akkurat hvor viktig denne drikken er? Ikke bare som refill etter fysisk aktivitet, men også for dine mest grunnleggende funksjoner? Det er liten tvil om at du bør etterse et tilfredsstillende vanninntak!

Under trening og fysisk aktivitet tappes glykogenlagrene i muskulaturen, proteinomsetningen din øker, fettvevet forbrennes, og du taper væske og salter. Væsken som går duken gjennom økten må erstattes for at du skal restitueres optimalt.

 

Hvor mye bør du drikke?

Mange av kroppens prosesser er avhengige av væske for å fungere normalt. Forbrenning, blodomløp og fordøyelse er alle eksempler på grunnleggende funksjoner som behøver vann for å gjøre jobben sin. En stor andel av oss drikker ikke nok i løpet av en dag. Dermed kan det gå på bekostning av en sunn og funksjonell kropp.

Berit Nordstrand, lege, forfatter og kostholdsekspert, forteller at vi bør drikke vann før vi blir tørste. Ofte føler man seg ikke tørst nok, og man venter med å drikke. Enden på visa blir at vi ikke får i oss nok i løpet av dagen. Med tanke på hvor viktig dette næringsstoffet er for god helse, fortjener det litt ekstra fokus gjennom dagen. 60% av kroppen din består av vann, og Nordstrand peker på at for lavt inntak kan forsinke eller hemme flere prosesser.

 

Hvorfor trenger kroppen vann?

All fettforbrenningen forbruker vann. I tillegg må blodomløpet ha nok tilgang, ellers får det ganske enkelt ikke transportert næringsstoffene effektivt. Også nyrene behøver rikelig av næringsstoffet for å kunne filtrere ut avfallsstoffer godt nok. Fordøyelsen behøver vann, og selv huden må ha nok av væsken. Hele din forbrenning er avhengig av at du drikker nok. Den svekkes hvis tilgangen er begrenset. Med andre ord bør og må vann være en essensiell del av ethvert kosthold, også når man skal ned i vekt.

Vann er essensielt for både fordøyelse, forbrenning og andre basale funksjoner

 

Vann som tørstedrikk

En god vane å tilegne seg er å alltid ty til vann som tørstedrikk. Unngå uvaner som brus, juice og lignende når væske skal inntas. Det er vannet som bidrar til de livgivende prosessene i kroppen, ikke verken sukkerholdige eller på annet vis energifylte væskealternativene i butikkhyllene.

Et godt tips for å opprettholde et tilfredsstillende vanninntak er å legge inn konkrete tiltak gjennom dagen. Drikk et glass vann før eller etter tannpussen både morgen og kveld. Når du setter det i sammenheng med allerede etablerte vaner blir det lettere å gjennomføre.

 

Gjør drikken mer fristende

Av og til blir man fysen på noe godt. Man siger sammen i sofaen etter en hektisk dag, alle plikter er unnagjort, middagen laget og spist, husarbeidet tatt, og på TVen står favorittprogrammet klart. Kosebuksa er på og skuldrene lave, du er parat til å trykke «play». Du kikker på bordet i håp om å se noe som kompletterer den kommende avslappingsseansen. Vann. Ett stk glass med vann, intent mer. Skuffelsen er nesten like stor som selvtilliten til Petter Northug, og du synker enda tyngre sammen i sofakroken din.

Det finnes håp! Vann er kanskje «bare» vann, men det kan serveres i utallige versjoner. Fresh opp væskeinntaket ved å tilsette de smakene du er fysen på. Bær, skiver av sitrusfrukt, ternet vannmelon, mynteblader, frisk ingefær.. Mulighetene er uendelige. Med et par-tre isbiter i ditt hjemmelagde, smakstilsatte vann har du skaffet deg tidenes tørstedrikk. Du kan også få i deg ganske mye væske gjennom maten. Frukter og grønnsaker som agurk, paprika, spinat og gulrot inneholder veldig mye vann! Dermed kan du faktisk tygge i deg en anselig mengde av væsken kroppen trenger.

Vann er kroppens tørstedrikk

Husk at vann er kroppens tørstedrikk. Gjør deg selv den tjenesten å alltid tilføre nok væske. Sånn vil du opprettholde en sunn, funksjonell kropp som er klar til å yte under små og store påkjenninger.

 

ANBEFALT

ROYAL TAN™

For a deep golden tan

Få en naturlig, gyllenbrun hudfarge
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter. Den gir en dyp, gyllenbrun hudfarge, i tillegg til å ta vare på hud, hår og negler.

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!

LES MER

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER