fbpx

Treningens beste venn: oppvarming!

Har du noen gang kastet deg ut i dagens økt, satset på å være tidseffektiv og bare droppet oppvarming først? Da gjør du deg selv en skikkelig bjørnetjeneste.

 

Uten oppvarming vet ikke kroppen på forhånd hvilke muskler du har planlagt å kjøre for den enkelte økt. Det vil naturligvis være økt blodtilførsel til de musklene som skal arbeide litt ekstra hardt. Mange beskjeder skal gå fra hjerne til muskel for å utføre de ulike øvelsene på en tilfredsstillende måte. Men gjør det egentlig noe om du skipper de 15 minuttene oppvarming før du setter i gang?

Ja, absolutt. Når du setter i gang med oppvarmingen øker du blodgjennomstrømmingen til de musklene som settes i sving. Ved økt blodgjennomstrømming øker også oksygentilførselen, og signaloverføringen mellom hjerne og muskler går raskere. Du forteller kroppen din på at det kommer en økt belastning. Dermed viser du den hvilke områder av kroppen som vil ha størst behov for å være skjerpet.

 

Ulik oppvarming til ulik aktivitet 

Det som er så fint med oppvarming, er at du nærmest i detalj kan styre hvilke deler fokuset skal ligge på. Det er lite effektivt å skulle varme opp hele maskineriet, hvis det i utgangspunktet bare er armer og øvre rygg som skal få kjørt seg. Mer spesifikk oppvarming kan lønne seg. Skal du løfte tungt, er det en idé å gjennomføre oppvarmingsløft med lettere vekter. Sånn forteller du kroppen at de musklene du nå aktiverer vil ha nytte av ekstra blod- og oksygentilførsel. Nervesignalene som da går mellom hjerne og muskel gjør at du er best mulig forberedt til å prestere når du etterhvert legger litt tyngre vekter på.

Det samme gjelder for løpinga. Visst er det greit med en godt oppvarmet kjernemuskulatur, men den alene bærer deg ikke løpeøkta igjennom. Beina som skal flytte deg rundt vil kunne gjøre jobben på en langt bedre måte dersom også disse har fått tid til å innstille seg på en god runde utholdenhetstrening.

 

oppvarming
Kroppen trenger å få en liten heads up på hvilke muskler som skal prestere under treninga. Oppvarming hjelper den med nettopp det, og er en viktig del av enhver treningsøkt.

Et godt tips er dermed å holde oppvarmingen tett knyttet opp mot økten du skal gjennomføre. De 10-20 minuttene med lavere intensitet vil gjøre deg i langt bedre stand til å takle høyere påkjenning lenger ut i økta.

 

ANBEFALT

Gå ned i vekt uten å plages av sult og søtsug!
Royal Burner hjelper deg ned i vekt ved å redusere sult og søtsug slik at du spiser mindre og sunnere. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.