fbpx

Slik kan du gjøre det enklere å spise sunnere

Å etablere sunne vaner krever tid og innsats. Viljestyrken settes på prøve, og belønningen når man lykkes er stor. Sjekk hvordan du kan gjøre det enkelt å spise sunnere!

Mange ønsker å leve et sunnere liv. Vi legger oss om kvelden med intensjoner om å gjøre gode, sunne valg påfølgende dag. I morgen er dagen vår sunnere hverdag skal begynne! Så våkner vi opp dagen etter, starter dagen med et par grove brødskiver og et glass melk, godt fornøyde. Så skjer hverdagen. Det blir hektisk på jobb, lunsjen blir forskjøvet, og på pauserommet står kakefatet og frister. Det er ikke enkelt å skulle spise sunnere når hverdagen går oss imot. Endring eller etablering av sunne(re) vaner er derfor noe som pågår over tid.

sunn livsstil
Start dagen med friskt mot, og sørg for at dagen i dag blir dagen du starter på ditt sunnere jeg.

 

Atferdsendring tar tid

Noen vaner føles som om de etableres raskere enn andre. Det oppleves som vanskeligere å anlegge gode vaner for trening og kosthold enn det gjør å falle inn i vanen med å plukke med seg en liten sjokolade på vei bort til kassa i butikken. Det er lett å gi etter for fristelsen til å ta bare én sjokoladerute til. Hvertfall sammenlignet med å kun skulle spise sjokolade på lørdager. Atferdsendring tar tid, og de sunne vanene er ofte mer tidkrevende å etablere enn de usunne. Hvorfor er det sånn?

Mennesket, som så mange andre arter, er lat av natur. Det betyr ikke nødvendigvis at alle og enhver bare vil ligge på sofaen og spise potetgull og se på Netflix. Det betyr bare at vi er predisponert for å foretrekke enkle løsninger. Det som er enkelt krever mindre energi og fokus, og sånt liker menneskesinnet. Dermed blir det sånn at selv om det bevisste jeg-et har lyst til og er innstilt på å gjøre sunne, gode valg, overstyrer underbevisstheten oss og lar oss gi etter for de enkle løsningene.

 

Fornuft vs. følelser

Ingen som har stått i en situasjon hvor sulten river og humøret er på bunn tenker at det er enklere å dra hjem for å lage et hjemmelaget, næringsrikt måltid fremfor å raske med seg noe ferdiglaget på veien. Vi vet at det hjemmelagede, næringsrike måltidet er det soleklart beste valget. Mange av oss har også et inngående ønske om å spise sunnere og dermed motivasjon for å velge det hjemmelagde måltidet.

Men vi vet også at det vil ta mer tid og kreve mer innsats enn det gjør å røske med seg en ferdigrett og en gaffel for å få stilt sulten umiddelbart. Hjernen er programmert for å hige etter noe søtt fordi det er tettpakket med energi, og energi driver oss fremover. Du må med andre ord ikke bare kjempe mot den stadig mer høylytte rumlingen i magen. Du må også kjempe mot din egen hjerne for å motstå de enkle løsningene som slett ikke lønner seg på sikt.

spise sunnere
Sunne valg krever stor egeninnsats og en evne til å fokusere langsiktig.

 

Du tar i snitt 200 matvarevalg hver eneste dag

Frokost, lunsj, middag og kvelds. Hver av dem bestående av flere deler, som hvorvidt du skal gå for havregryn eller brødskive til frokost, bær som topping på grøten eller smør vs. majones på brødskiva til kvelds. Det blir fort noen valg i løpet av en dag, og de fleste er ikke en gang bevisst. Vi foretar svært mange valg basert på instinkt og automatikk. Disse valgene gjøres ofte på ren vane. Vanene kan være gode eller dårlige, bevisste eller ubevisste. Felles for dem alle er at de er der, og de påvirker valgene vi gjør dag ut og dag inn.

Det er blant disse såkalte automatiske eller instinktive valgene du kan utgjøre en stor forskjell når det kommer til det å leve og spise sunnere. Legger du merke til at du plukker med deg en sjokolade i butikken fordi du er litt for sulten når du drar for å handle? Du vil ha langt større muligheter til å unngå det bare ved å tenke på det. Kanskje holder det ikke å bare være klar over det. Da kan det hjelpe å gå en annen rute på vei til kassa.

 

Butikkene kjenner triksene

Søtsaker og lettvinte produkter er ikke tilfeldig plassert i et butikklokale. Forbrukerpsykologien som ligger bak utformingen av en dagligvarebutikk overlater ingenting til tilfeldighetene. Legg bare merke til hvorvidt det er en sjokolade eller en energibar som er det siste du passerer før betalingsterminalen, eller om det er frukt og grønnsaker. Terskelen for å kjøpe med seg en skolebolle eller en pose potetgull ville vært høyere dersom det stod i hjørnet lengst vekk. Da måtte du bevisst ha foretatt et valg om at «i dag skal jeg kjøpe en kanelsnurr». Deretter måtte du gått hele veien opp dit kun for å plukke med deg den, akkurat som du gjør med melkekartongen og smøret.

usunne valg
Det er ikke foruten grunn at de fleste dagligvarebutikker har godteri og snacks plassert nærmest kassa.

 

Enkle grep for å spise sunnere

  • Vær bevisst matvarevalgene dine
  • Ha et langsiktig fokus fremfor kortsiktig gevinst
  • Lag strategier til krevende situasjoner

Bevissthet, fokus og strategi

De bevisste matvalgene dine kan utgjøre merkbar forskjell på kort tid. Ved å bevisst unngå å drikke brus til hverdags, eller å gå for en liten Mocca fremfor en stor, kan du oppnå gode resultater på veldig kort tid. Unngå å plukke med deg den sjokoladen selv om du er sulten på vei til kassen. Må du likevel ha noe, er det bedre å gå for en porsjon usaltede nøtter enn sukkerfylte sjokoladebarer. Da er du godt på vei mot å spise sunnere allerede.

Et langsiktig fokus lar deg konsentrere deg om gevinstene fremover i tid istedenfor de kortsiktige belønningene de fleste usunne vaner gir. Du oppnår større gevinst over tid ved å gjøre sunne, gode matvarevalg i form av bedre helse og en sterkere kropp. Utfordringen ligger i at vi får belønningen langt raskere når vi gir etter for hjernens ønske om å velge det som er enklest. Når vi spiser en sjokolade trigges belønningssenteret umiddelbart. Derfor er det ikke så rart at vi gir etter for de usunne innfallene. Det som gjelder er å bli dem bevisst. Finn ut i hvilke situasjoner du foretar flest dårlige valg, og gå inn for å gjøre en bevisst endring. Slik blir det enklere å spise sunnere også.

Ved å ha strategier for krevende situasjoner blir du ytterligere klar over når og hvor de dårlige vanene finner sted. Er det sånn at du alltid gir etter for trangen til å spise en sjokolade fordi du går sulten i butikken? Da endrer du ganske enkelt på det. Spis en banan eller en yoghurt før du tar fatt på handleturen. Er søtsuget så stort at du ikke evner å tøyle det? Gjør en avtale med deg selv om at hvis du spiser en næringsrik middag først, så kan du belønne deg selv med en sjokolade til kaffen etterpå.

 

ANBEFALT

Gå ned i vekt uten å plages av sult og søtsug!
Royal Burner hjelper deg ned i vekt ved å redusere sult og søtsug slik at du spiser mindre og sunnere. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.