fbpx

Slik kan du enkelt bli i bedre humør!

Humøret kan gå fra topp til bunn på et brøkdels sekund. Det foregår kompliserte reaksjoner i topplokket til enhver tid, og mange av disse styrer hvordan vi tenker og føler. I perioder kan vi kjenne på mindre lystige følelser, som kanskje kan vedvare lenger enn vi ønsker. Sjekk disse triksene for hvordan du kan bli i bedre humør!

 

Hva er humør?

Humør beskrives vanligvis som godt eller dårlig. Det omfatter en samling følelsesmessige tilstander, og kan variere både i intensitet og varighet. «Humør» stammer fra det latinske ordet for væske; umor eller humor. De gamle grekerne trodde sinnsstemningen var et resultat av blandingsforholdet mellom kroppsvæskene blod, mørk galle, gul galle og slim fra lymfekjertlene. I dag har vi et litt annet syn på det, men like fullt er det et blandingsforhold som ligger til grunn, om enn av annet enn galle og kroppsvæsker. Basert på hva fenomenet er, kan vi se nærmere på hvordan du kan sørge for å bli i bedre humør.

 

Hva styrer humøret?

Det er mye som spiller inn på humør. Fysiske og psykiske årsaker er begge viktige bidragsytere, og mer abstrakte elementer som innstilling og tankegang kan påvirke hvordan du føler deg her og nå. En kjapp oversikt kan se sånn ut:

Fysiske påvirkninger:

  • Stress
  • Kosthold
  • Mosjon

Psykiske påvirkninger:

  • Minner
  • Tanker
  • Følelser

Hvordan bli i bedre humør gjennom fysisk aktivitet og stressreduksjon

 

Stress kan hindre godt humør

Stress er en synder på mange områder. Det kan sies å ha påvirkning både på det fysiologiske og det psykologiske plan. Ved å forhøye nivåer av kortisol i blodet, skaper det en stressreaksjon som kan medføre flere helserisikoer. Psykisk kan det gi en følelse av motløshet, man kan føle på manglende mestring og generelt at man ikke strekker til. Det er helt normalt at humøret synker når vi ikke føler at vi får til noe.

For å bli i bedre humør kan det derfor være en idé å redusere stress i hverdagen. Hva som demper stressnivået er individuelt. Likevel er det mange fellesnevnere, som å legge bort mobilen og andre elementer som krever at du er «på» til enhver tid. Avslutt arbeidsdagen når du skal, og sett opp realistiske planer for hva du skal gjøre over et gitt tidsrom. Sånn får du kontroll på både tid, arbeidsoppgaver og dermed også stresset. Hvem vil vel ikke bli i bedre humør av å se konkrete beviser på vel utført arbeid?

 

Kosthold er viktig for overskudd

Det er vanskelig å bli i bedre humør hvis man ikke har overskudd til å holde det gående i hverdagen. Et sunt, næringsrikt kosthold er både viktig og riktig fokusområde for å få energinivået opp. Krevende dager etterlater oss gjerne med en mer eller mindre god følelse av å være sliten. Her kan nettopp humøret skille mellom det å føle seg sliten på en god eller dårlig måte. Har du fått gjort det du skulle, vært i aktivitet og fått god input, er det godt å føle seg sliten på slutten av dagen. Har du derimot stresset deg gjennom en mindre meningsfylt dag, er det desto større grep du kan gjøre for å bli i bedre humør for sånn å avslutte med en bedre følelse.

Energirik mat med et godt innhold vitamin B1 og B2 vil kunne bedre produksjonen av serotonin og dopamin. Disse er viktige signalsubstanser i hjernen, og påvirker både positivt og negativt humør i stor grad. Serotonin motvirker søvnløshet og nedstemthet, og bidrar dermed til å få deg i bedre humør. Man kaller gjerne serotonin «humørsvingeren», ettersom dens innvirkning på nettopp humørsvingningene er omfattende. Dopamin er hjernens eget belønningssystem. Dette stoffet er viktig for følelsen av lykke og velvære. Skal man bli i bedre humør, må man gjerne kjenne på en grunnleggende følelse av nettopp lykke og velvære.

Matvarer som er rike på mineraler og vitaminer som nærer produksjonen av serotonin er proteinrike varer som fisk, kjøtt, egg og kylling. Dopaminnivåene kan optimaliseres ved inntak av matvarer som blant annet avokado, artisjokk, bananer, belgfrukter, fisk og egg. Et balansert kosthold er viktig hvis du ønsker å bli i bedre humør.

 

Enkle grep for å bli i bedre humør

  • Mosjoner! Fysisk aktivitet stimulerer produksjonen av hormoner som styrer følelsen av velvære og lykke. Sørg for at du får minst en halvtime hver dag med moderat til høy intensitet for å optimalisere humøret. Ved høy nok anstrengelse frigjøres endorfiner, som er kroppens naturlige morfin. En salig følelse av lykke og tilfredshet vil utvilsomt få deg i bedre humør!
  • Spis sunt! Det er mye sant i at man blir hva man spiser. Sørg for at kroppen får dekket sine grunnleggende behov for næring. Nok energi er viktig for overskuddet. Hverdagen byr på små og store utfordringer, som ikke lar vente på seg. Mye frukt og grønt gir mineraler og vitaminer som er nødvendige for å drive deg og humøret frem og opp. 
  • Stress ned! I et samfunn som stadig er i endring er det viktig å ta seg tid til å stresse ned. Vi har mange plikter og roller som skal oppfylles, ambisjoner som skal nås og drømmer som skal næres. Midt i alt bør man ha stunder hvor alt stress og jag legges vekk, hvor man kun har fokus på det man føler på der og da. Sett deg gjerne ut i friskluft med en kopp beroligende kamillete. Både naturen og kamillete har en avslappende effekt, og med mindre stress er sjansene større for at humøret kan bli bedre.

 

Ta kontroll over humøret, ikke la humøret ta kontroll over deg. Med så mange gode hjelpemidler for å komme seg opp av de litt mørkere dalene er det mye å hente på å klatre opp i høyden. Gi deg selv tid og lov til å bli i bedre humør. Det er vi alle tjent med.

 

ANBEFALT

Gå ned i vekt uten å plages av sult og søtsug!
Royal Burner hjelper deg ned i vekt ved å redusere sult og søtsug slik at du spiser mindre og sunnere. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

For kvinners helse og PMS-lindring.
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!