fbpx

Hvordan stresse ned i en travel hverdag?

Stress kjenner vi alle til. Vi lever travle liv hvor alt skal skje helst i går. Man skulle vært flere steder på én gang, kanskje steppet opp enda litt mer på multitaskingsfronten. Det blir stadig mer utfordrende å finne måter for å få satt bremsene litt på. Vil du vite hvordan du med minimal innsats kan stresse ned i en travel hverdag?

stress i hverdagen

 

Hva er egentlig stress?

Kroppen har en rekke forsvarsmekanismer installert fra fødselen av. En av disse er stress. Selv om de fleste av oss automatisk tenker på begrepet som noe overveldende, noe som medfører bekymringer og uro, er det ikke nødvendigvis sånn. Stressreaksjoner kan grovt sett deles inn i to; positive og negative reaksjoner. Førstnevnte er den såkalte fight or flight-responsen. Fra gammelt av var det sånn vi berget livet når plutselige farer dukket opp fra intet. Den gjør oss skjerpet og klar til å yte vårt beste.

Når kroppen opplever en ytre påvirkning utskilles både adrenalin og kortisol i blodet. Det får oss til å handle raskt. Skjerper fokuset. Nervesystemet sender ressursene til de delene av kroppen som trenger det mest for å kunne få oss unna det mer eller mindre livstruende elementet. Det står kanskje ikke om liv hvis kompisen slår i tuta akkurat i det du passerer fronten på bilen. Hadde det derimot vært snakk om å rusle ut i gata uten å ha sett deg for, kan plutselig reaksjonen på den brå lyden være det som redder livet ditt.

Det er det negative stresset som skaper trøbbel. Utfordringene står nesten i kø for hvordan stress påvirker oss før og nå. For tusener av år siden var de livstruende farene ofte mer reelle enn de er i dag. Visst lurer det farer overalt nå som før, men vi lever helt andre liv. Det er ikke lenger nødvendig å løpe fra løva på savannen. Og boligrenta kan vi ikke løpe fra. Det er her det begynner å stokke seg for hjernen. Stressreaksjonen er den samme rent fysisk, uavhengig av om det er løven eller renta du skal rømme fra. Kronisk stress har en svært negativ innvirkning på helsa vår, og vi bør være oppmerksomme på hvordan det best kan løses.

 

Stress ned med musikk

Å synke godt tilbake i godstolen med avslappende musikk på høytaleren kan virkelig gjøre underverker. Kanskje kommer favorittlåta på mens du sitter i bilen på vei hjem fra jobb. Eller du har den perfekte spillelista klar på Spotify for den neste spaserturen i gata. Musikk kan fysisk gjøre deg mer avslappet, og flere forsøk viser til beroligende effekt av riktig type musikk. Den av enkeltsangene som har gjort det aller best i disse undersøkelsene er «Weightless» av Marconi Union. Spill den av på behagelig volum i hodetelefonene dine, og du er nesten garantert å få senket stressnivået.

 

Gjør aktiviteter for gøy, ikke plikt

Hverdagene kommer med mange plikter og oppgaver. Mange av dem må gjøres, og mange av dem ønsker vi å gjøre for å innfri forventninger samfunnet setter. Det er fort gjort at dagene blir fylt med ting du må gjøre. Kalenderen er spekket med avtaler og huskelapper, og du kjenner hukommelsen svikter på små oppgaver. Dårligere søvn og sviktende hukommelse er klassiske symptomer på stress. Oppmerksomheten er ikke optimal, og du har anspente skuldre og nakke.

Rydd plass i timeplanen til å bare ha det gøy! Det trenger ikke å være lange stunden. Du kan helt fint gjøre et helt lass av plikter og gjøremål, samtidig som du prioriterer en tid for ditt eget velvære i løpet av dagen. Denne perioden skal være fri for det som stresser deg. Gjør aktiviteter som tilfører glede og en følelse av senkede skuldre.

Har du vært veldig stresset over en lengre periode vil det ta litt tid før skuldrene kryper ned fra ørene. Du behøver ikke ha dem nede på anatomisk riktig nivå med det samme. La det ta den tiden det tar, og du vil se at det går lettere for hver gang. Har du en halvtimes tid med vandring i skogen, en time med favorittserien på Netflix, eller en god kveld med sosialisering, vil stressnivået senkes i den aktuelle perioden. Etterhvert som det går mer vane i å tillate seg et sånt avbrekk, vil stressreaksjonene reduseres raskere.

Reduser stress i hverdagen med egentid og lave skuldre
Tid sammen med familien kan være akkurat det som skal til for å senke skuldrene. Legg igjen forstyrrende elementer hjemme, og bare vær sammen. Kvalitetstid av beste sort!

 

Fysisk aktivitet reduserer stress

Kroppen og hjernen er laget for å være i bevegelse. I vår tid er ikke vandring langs jordekanter og sanking av nøtter i skogen det som gir oss den daglige aktiviteten. Lange arbeidsdager på kontoret eller på skolebenken okkuperer store deler av døgnet. Derfor er det desto viktigere å gi helsa litt mosjon når du kan. Fysisk aktivitet bidrar til en bedre håndtering av stress. Ved å kreve at kroppen vår yter på en litt høyere intensitet rent fysisk, styrker vi dens evne til å regulere stresshormoner.

Både forbrenning og fordøyelsen påvirkes i svært stor grad av stress. Dersom du løper rundt som en hodeløs høne dagen lang, lider hele kroppen. Du kan oppleve urolig mage, og magefettet kan bli enda trassigere å bli kvitt. Mengden stresshormoner i kroppen blir for stor. Senket forbrenning og en dårlig fungerende fordøyelse fører sjeldent positivt med seg.

Avfallsstoffer og annet grums fraktes ut av kroppen gjennom fysisk aktivitet. Humørregulatorer som serotonin og dopamin påvirkes i stor grad av hvorvidt vi er i bevegelse. Hvorfor ikke slå to fluer i en smekk, og kombinere en halvtime egentid med en lett joggetur i skogen? Egentiden gir deg anledning til å senke skuldrene. Joggeturen frigjør endorfiner og gir kroppen sin naturlige lykkerus. Skogen har en avslappende innvirkning på sinnet gjennom friskluft og natur.

Reduser stress i hverdagen med fysisk aktivitet
Bekjemp stress med fysisk aktivitet!

 

Unn dere den SPA-behandlingen

Hvilken unnskyldning er vel bedre for litt selvpleie enn stress? Overrask partneren din eller en venn med et tur på SPA. Ikke bare er det fortjent, men den vil pleie både helse og relasjoner. Et like godt alternativ er å finne frem oljen hjemme. Senk belysningen, tenn levende lys, og la beroligende dufter fylle rommet. Gi hverandre en massasje, eller bare nyt en stille samtale, roen og de funklende lysene. Romantiske så vel som vennskapelige bånd får topp kvalitetstid. Du visste kanskje at det er de dype relasjonene som gjør oss mest lykkelige? Forskningen er klar i sin tale!

stress i hverdagen

 

Det finnes ikke tvil om at vi er travle mennesker i en travel tid. Ta deg derfor tid til å lytte til kroppen. Gi den de pausene den behøver for å fungere optimalt. Pauser behøver ikke være synonymt med stillesittende kjedsomhet. Gjør noe for gøy, bruk kroppen fysisk. La skuldrene sakte, men sikkert krype én og én millimeter lenger ned fra ørene.

 

ANBEFALT

ALPHA MAN™

Feel stronger and energetic!

Få tilbake kraften og energien
Alpha Man er et avansert kosttilskudd optimalisert for å booste testosteronnivået i kroppen. Alpha Man har egenskaper som kan gi deg mer energi, øke forbrenningen, lysten og evnen til å bygge muskler.

LES MER

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM