fbpx

Er det nødvendig å ta ekstra D-vitamin?

Vi nærmere oss vinteren, solen går ned tidligere og tilgangen på dagslys blir mindre og mindre. Spesielt i Norge er man utsatt for å få D-vitamin mangel ettersom solen står sent opp og går tidlig ned i vinterhalvåret. Du har kanskje hørt om d-vitamin tilskudd? Er det nødvendig eller er det noe man kan se bort ifra?

 

Så mye D-vitamin trenger du

Helsemyndigheten har kommet med en anbefaling at en nordmann bør få i seg 10 mikrogram d-vitamin hver dag. Dette burde være en enkel sak tenker du? Det finnes heldigvis også matvarer som inneholder d-vitamin, så selvom solen går ned tidlig i Norge – kan man spise seg til et høyere nivå av d-vitamin.

 

 

D-vitamin fra solen

Den innlysende kilden, og absolutt den viktigste kilde til d-vitamin er solen (og forsåvidt dagslys). Dette er ikke bare den mest naturlige kilden til d-vitamin men også den beste og mest effektive. Problemet i Norge er for det første at det blir tidlig mørkt og for det andre at solen ikke produserer d-vitamin på vinterhalvåret.

 

D-vitamin fra mat

Du kan heldigvis spe på d-vitamin lagrene dine med et godt kosthold. Både fisk og melk er gode kilder til d-vitamin. Du har kanskje sett at det på melkekartonger ofte er tilsatt d-vitamin? Det er forøvrig vist at det er problematisk å få i seg tilstrekkelig med d-vitamin kun via naturlig kosthold, og at det i noen tilfeller vil være nødvendig å ta d-vitamin i tablett form.

 

Har jeg D-vitamin mangel eller ikke?

D-vitamin mangel forekommer ganske ofte i Norge. Noen er symptomatiske, andre ikke. Symptomer på D-vitamin mangel er blant annet tretthet og muskelsmerter. Dette er forøvrig også symptomer på ekstremt mye annet. Mistenker du riktignok at du har d-vitamin mangel er eneste måten å finne ut av dette på å dra til legen å få tatt en blodprøve. Legen vil kunne gi deg svar på om du mangler D-vitamin samt gi deg råd videre dersom en mangel skulle forekomme!

 

Hvor viktig er det egentlig med D-vitamin?

Kort fortalt: d-vitamin er viktig for at kroppen din skal fungere og for at immunforsvaret ditt skal ha tilstrekkelig med sunne celler for å fungere. Det er også en veldig enkel måte å få høye d-vitamin lagre på: vær ute i solen om sommeren og spis sunt og godt om vinteren. Ta tilskudd dersom legen din anbefaler deg det. Så JA-det kan i noen tilfeller være nødvendig å ta ekstra d-vitamin, men ikke dersom du ikke får det anbefalt av en lege.

Sjekk også ut disse oppskriftene på sunt snacks!

Kilder: 

  1. D-vitaminmangel.no
  2. Sml.no

ANBEFALT

ALPHA MAN™

Feel stronger and energetic!

Få tilbake kraften og energien
Alpha Man er et avansert kosttilskudd optimalisert for å booste testosteronnivået i kroppen. Alpha Man har egenskaper som kan gi deg mer energi, øke forbrenningen, lysten og evnen til å bygge muskler.

LES MER

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER