fbpx

Dette gjør for mye salt med kroppen din

Salt er nødvendig for væskebalansen i kroppen. Helsemyndighetene anbefaler et daglig saltinntak på rundt 5 gram. De fleste av oss spiser mer enn dobbelt så mye.

Natriumet i saltet har en viktig funksjon for flere livsnødvendige kjemiske reaksjoner i kroppen vår. Det bidrar til å opprettholde et sunt nervesystem og god muskelfunksjon. I tillegg sørger det for at vi har riktig sammensetning av kroppsvæsker, gjennom å skape balanse i syre og base. Når vi spiser for mye salt, kan det medføre en rekke risikoer for helsen vår.

For mye salt
Det finnes mye skjult salt i maten vi spiser. Noe trenger vi, men dagens inntak er langt høyere enn anbefalningene.

 

For mye salt?

Det anbefalte daglige saltinntaker er satt til 5 gram per dag. Dette er mer enn de 1 ½ grammene kroppen trenger for å drive sine prosesser på en helsemessig måte. De aller fleste av oss har dessuten et langt høyere inntak enn dette. Fordi mye av maten vi spiser i dag er halvfabrikat eller bearbeidet, vil det være mengder av salt vi ikke får med oss at vi spiser.

Drøyt 90% av natriumet vi får i oss skilles ut i urinen. Det øvrige går ut i svette og avføring. For å teste hvorvidt du får i deg for mye salt, kan du få målt natriuminnholdet i en urinprøve. Som regel trenger man dog ikke gå riktig så drastisk til verks. En kjapp gjennomgang av maten man har spist gjennom et døgn gir ofte en god indikasjon på hvorvidt man spiser for store mengder natrium eller ikke.

 

Hvordan får vi i oss saltet?

Gjennom halvfabrikata og bearbeidet mat får vi i oss mellom 70-80% av saltinntaket iløpet av en dag. 10% kommer fra rene råvarer, altså mat med naturlig innhold av natrium. De siste prosentene tilsetter vi selv gjennom krydring av maten vår. Det vil altså kunne være store forskjeller i saltinntak hos de som hovedsakelig lager maten selv fra bunnen av, og de som helst svinger innom butikken eller gatekjøkkenet for et raskt måltid.

Enkelte matvarer har en opplagt høyere saltinnhold enn andre. Dersom du mistenker at du spiser for mye salt, kan det være en idé å styre unna matvarer som:

  • Spekemat
  • Kjøttpålegg
  • Enkelte ostetyper
  • Frokostblandinger
  • Ferdigsauser
for mye salt
Ofte tilsetter vi mer salt enn vi trenger i matlagingen.

 

Hva gjør for mye salt med helsen vår?

Et overdrevent saltinntak kan ha en rekke negative innvirkninger på helsen vår. Når vi overskrider helsemyndighetenes anbefalinger risikerer vi særlig:

  • Høyt blodtrykk. For mye salt øker risikoen for høyt blodtrykk, som over tid kan føre til karskade. Resultatet av skadene på blodårene kan bli hjerteinfarkt, hjerneslag, øyeforandringer og nyreskade.
  • Økt risiko for magekreft. Et stort inntak av salt, samt saltede og saltkonserverte matvarer øker risikoen for kreft i magesekken.

 

Kutt ned på mengden salt

Det skal noe til at vi får i oss dødelige mengder salt, men det er ingen umulighet. Denne mengden ligger dog høyt nok til at de færreste av oss vil slumpe til å få det i oss. Likevel vil et for mye salt kunne være negativt for helsen vår. Et godt tips er derfor å unngå halvfabrikat og bearbeidet mat, og å lage mer av maten fra bunnen av. Spis naturlige råvarer, og øk inntaket av frukt og grønt samtidig som du reduserer mengden rødt kjøtt i kosten.

for mye salt
Halvfabrikat og prosessert mat inneholder mye salt og gir dårlig næring.

 

For mye salt gjør deg oppblåst

En typisk årsak til at man blir oppblåst er et for høyt saltinntak. Salt får vann til å binde seg i kroppen. Ved å begrense saltinntaket til de anbefalte mengdene kan du bli kvitt oppblåsthet og vann i kroppen. Skulle du likevel være oppblåst, kan årsakene skyldes noe annet enn saltmengdene du spiser. Vita Woman er et kosttilskudd spesielt tilpasset kvinner, og motvirker blant annet oppblåsthet. I tillegg inneholder det aktive virkestoffer som hjelper deg å forhindre PMS-relaterte symptomer og plager. Les mer om Vita Woman her.

 

ANBEFALT

VITA WOMAN™

Feel like you, everyday!

PMS-lindring og kvinners helse
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM