fbpx

Hvorfor får man søtsug av sukker, egentlig?

Sukker er søtt og godt, og vi lengter stadig etter mer av det avhengighetsskapende stoffet. De fleste av oss vet hvor vanskelig det kan være å la den siste sjokoladebiten ligge igjen i skåla. Hvorfor er det sånn, og hvorfor får man søtsug av sukker?

Hva er sukker?

Det vi tenker på som tradisjonelt sukker er det hvite, raffinerte søtningsmiddelet kalt sukrose eller bordsukker. Det fremstilles av sukkerrør eller sukkerbeter og er proppet med energi. Sukker er blottet for andre næringsstoffer, og dette er årsaken til dets dårlige rykte. Får man søtsug av sukker selv om det bare smaker søtt og godt?

får man søtsug av sukker
Sukkerrør er sukkerets opphav.

 

Sukker er avhengighetsskapende

Når vi spiser sukker, skjer en reaksjon inne i hjernen. På grunn av det høye energinivået vil den belønne oss for å ha spist noe som i så stor grad vil hjelpe oss å overleve. Fra gammelt av hadde man ikke fri tilgang på mat og søtsaker slik man i stor grad har i dag. Dermed var det viktig for artens overlevelse at man fikk i seg nok energi. For å få oss til å gjøre nettopp det sørget hjernen for å danne et system der inntak av sukkerholdig og fettrik mat utløste belønning rent psykisk.

Forskning tyder på at belønningssystemet trigges på samme måte når vi spiser sukker som hvis vi hadde tatt de svært avhengighetsskapende stoffene kokain eller heroin. Den umiddelbare tanken er kanskje at disse to er langt farligere, og det kan man neppe betvile. Likevel gjør mye sukker skade i et langtidsperspektiv. Inntar man for mye sukker risikerer man livsstilssykdommer som ikke lar seg riste av så lett, og får man søtsug av sukker er det ingen smal sak å skulle kutte det ut heller.

får man søtsug av sukker
Søtsuget som følger sukker er ikke alltid like lett å kontrollere. Hjernen forteller deg at du trenger den høykonsentrert energien og bryr seg lite om mangelen på andre næringsstoffer.

 

Sukker kan øke risikoen for:

  • Overvekt og fedme
  • Diabetes type 2
  • Hjerte- og karsykdommer
  • Åreforkalkning
  • Tannråte
  • Visse typer kreft

 

Sukker og søtsug

Avhengigheten av sukker oppstår fordi vi ønsker den gode lykkefølelsen som utskilles i kroppen når vi har spist noe søtt eller fettrikt. Det er som nevnt et resultat fra gammelt av, hvor det nærmest var synonymt med overlevelse. I dag er det dessverre vanligere med for mye enn for lite, og det stikker kjepper i hjulene for hjernen vår. Hjernen har ikke fått skjønt at tilgangen er så stor, og dermed får man søtsug av sukker fremdeles.

Søtsuget er dragningen mot energirik mat, og fordi vi så mye enklere kan få tak i det i dag, øker vi toleransen for å få behovet tilfredsstilt. Et økt inntak gjør at der det tidligere holdt med bare en sjokoladerute må man nå spise to for å få samme tilfredsstillelse. Etterhvert som hjernen skjønner at to er den nye standarden, vil den igjen øke toleransen og kreve at vi øker til tre før vi får den samme lykkefølelsen.

får man søtsug av sukker
Ofte erstattes lykkefølelsen man får etter å ha spist noe søtt og godt med en intens følelse av anger kort tid etterpå.

 

Kunstig søtning som erstatning for raffinert sukker

Det har blitt vanlig å erstatte sukker med andre søtstoff for å luke bort det usunne uten at det går på bekostning av smaken. Vanlig sukker er altså avhengighetsskapende, og kan ha en rekke negative effekter på helsen vår. Hvordan er det egentlig med de andre søtningsmidlene? Gir kunstig søtning søtsug i like stor grad som vanlig sukker?

I dag finnes det et hav av tilsetningsstoffer man kan bruke istedenfor det hvite, raffinerte sukkeret. Noen fremstilles kunstig, mens andre er naturlige. «Naturlig» behøver dog ikke å bety bra, ettersom alt er med måte. Hvitt sukker er jo også naturlig, men i for store mengder er det utvilsomt skadelig. Det er en klar link mellom diabetes og sukkerforbruk, hvor overvekt som skuldes et høyt sukkerforbruk bygger broen over til å utvikle livsstilssykdommen.

Sukkeralkoholet ved navn erythritol brukes flittig som sukkererstatning. Også stevia er allment kjent, og utvinnes fra stevia-planten. Lege og forfatter Berit Nordstrand sier at disse kunstige søtningsstoffene ikke er noe sunnere enn vanlig sukker selv om de er fri for kalorier. Det vil altså være mengde som er avgjørende her også. Flere studier har vist at kunstige søtstoff kan forstyrre bakteriefloraen i tarmen. I tillegg vil søtsmaken kunne gjøre at man kobler ut kaloritelleren og overspiser. Får man søtsug av sukker, er det ikke utenkelig at søtsmaken i kunstige søtningsmiddel utløser den samme reaksjonen. Det gjelder å bruke sunn fornuft også her.

 

Bli kvitt søtsuget

Det finnes heldigvis håp mot det evinnelige søtsuget. Royal Burner demper sultfølelsen og hindrer søtsug, og er et godt hjelpemiddel for deg som vil passe vekten. Les mer om Royal Burner her.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM