fbpx

Slik kan du unngå å bli forkjølet!

Tette, rennende neser, hoste og en verkende kropp. Forkjølelse er noe vi gjerne skulle vært foruten, men den dukker opp like sikkert som mandag kommer før tirsdag.

Forkjølelse er en infeksjon som kan vare over noen dager. Det er en av de vanligste sykdommene vi har, og det finnes ingen kur mot den. Heldigvis kan symptomene lindres, men enda bedre er det vel å unngå å bli forkjølet i det store og hele? Her er våre tips!

 

Slik kjenner du igjen symptomer på forkjølelse

  • Rennende nese
  • Sår hals
  • Slim i halsen
  • Hosting
  • Nysing
  • Ømme muskler

De fleste symptomene går over etter noen dager. Selve forkjølelsen er som regel overstått innen en uke til ti dager, men symptomene kan henge i litt lenger. Fører derimot forkjølelsen til andre infeksjoner som bihulebetennelse, lungebetennelse eller ørebetennelse er det viktig å oppsøke lege. Disse sykdommene kan behandles.

Typiske symptomer på forkjølelse er rennende nese, hoste og nysing.

 

Hvordan unngå å bli forkjølet?

Det finnes mange kjerringråd for hvordan man holder forkjølelsen unna. Ikke alle har like godt hold i virkeligheten, men noen rutiner som kan være greie å etablere er disse:

  • Håndvask: basiskunnskap, men den kan virkelig utgjøre all verdens forskjell. Grundig håndvask med såpe og varmt vann fjerner eventuelle bakterier og virus du har fått på hendene.
  • Ikke ta deg i ansiktet: for at bakterier og virus skal komme seg inn i kroppen, er de avhengig av å få skyss fra hånd til munn, nese eller andre slimhinner. Derfra er veien kort til smitte.
  • Hold avstand: unngå å oppholde deg i nærheten av andre personer som er syke. Forkjølelse smitter via dråpesmitte, så du vil ha store sjanser for å motta bakteriene hvis du står i nærheten når den smittede hoster, nyser, eller blir litt vel ivrig i praten slik at spytt flyr rundt i rommet.
  • Vask kontaktflater: overflater du berører ofte kan du med fordel vaske over med bakteriedrepende midler. Bakterier kan smitte via kontaktflate, og du vil kunne unngå å bli forkjølet ved å holde disse flatene rene.
unngå å bli forkjølet ved god håndhygiene
God håndhygiene er blant de mest effektive tiltakene for å unngå forkjølelse og smitte.

 

Styrk immunforsvaret

Et eldgammelt råd mot forkjølelse er å innta større mengder C-vitamin. Det finnes ikke mye vitenskapelig hold for kjerringrådet. Det diskuteres dog hvorvidt en boost med C-vitamin kan forkorte og forenkle sykdomsforløpet når det først har dukket opp.

Det beste er likevel å unngå å bli forkjølet i det store og hele. Immunforsvaret har som oppgave å holde deg sunn og frisk. Derfor vil det lønne seg å gjøre det man kan for å bygge et sterkt og godt immunforsvar. Det mest effektive du kan gjøre er å sørge for et sunt og godt kosthold. Immunforsvaret nyttiggjør seg av både vitamin A, C og D, i tillegg til mineraler som for eksempel sink.

Øvrige tiltak for å unngå å bli forkjølet er å begrense stress. Når du er stresset frigjøres stresshormonet kortisol, som kan hindre immunforsvaret i å arbeide effektivt. Det samme gjelder for lite og/eller dårlig søvn, som ofte kan henge sammen med høyt stressnivå generelt.

unngå å bli forkjølet ved å styrke immunforsvaret
Kosthold har stor innvirkning på immunforsvaret, som igjen er ansvarlig for å holde virus og bakterier på avstand.

 

Få i deg nok sink

Sink bidrar til et styrket immunforsvar gjennom å beskytte cellene mot oksidativt stress. Kosttilskuddet Royal Tan inneholder mer enn bare betakaroten for en solbrun, gylden hud. Det inneholder også sink, som i tillegg til å styrke hår og negler, også styrker immunforsvaret. Et økt inntak sink kan dermed være verdt å tenke på for å unngå å bli forkjølet. Les mer om Royal Tan her.

 

ANBEFALT

ROYAL TAN™

For a deep golden tan

Få en naturlig, gyllenbrun hudfarge
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter. Den gir en dyp, gyllenbrun hudfarge, i tillegg til å ta vare på hud, hår og negler.

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM