fbpx

Hvorfor får man muskler av proteiner?

Proteiner er en delsubsatans i mange ulike matvarer. En del mat inneholder mye proteiner og andre typer mat inneholder lite proteiner. For å bygge muskler trenger kroppen mat. Den viktigste delen av «mat» for muskler er proteiner. At proteiner er byggesteinen til muskler er det ingen tvil om og forskningen er entydig. Men hvorfor er det sånn at man får muskler av proteiner? Hva er det som gjør at muskler elsker proteiner og hvor mye er nok?

Hva er proteiner?

Proteiner er egentlig en kjede av mange ulike aminosyrer. Kroppen omformer disse aminosyrene via nærings systemet vårt til proteiner som vi kan nyttiggjøre oss av (rene aminosyrer er nytteløst). Kun matvarer som inneholder «de 22 aminosyrer» regnes som et ekte protein og kan dermed defineres som dette. Dette er mat som vi typisk kaller proteinrik mat. Animalsk protein har et rykte på seg for å dekke bedre enn plantebaserte proteiner, noe som støttes av forskningen. Det er dermed ikke sagt at man ikke kan være vegetarianer og spise mye proteiner, det krever bare litt mer enn dersom man spiser kjøtt også.

Anbefalt proteininntak

Dersom du er en person som ikke trener er anbefalt mengde protein 0,8 g protein per kg kroppsvekt per dag. Dersom du ikke trener og veier 60kg skal du altså ha en total mengde på 48g proteiner hver dag. Dersom du trener eller er fysisk aktiv øker mengden protein kroppen din trenger. Anbefalt mengde protein for en som trener er 1,2-2g protein per kg kroppsvekt per dag. Dersom du veier 60 kg og trener litt kan man altså legge seg på 1,2g proteiner per kg og få et total protein behov på 72g proteiner totalt i løpet av en dag. Dette vil variere en del ut i fra aktivitetsmengde, dersom du trener mye – trenger du mer. Det er viktig å nevne at kroppen ikke kan nyttiggjøre seg av mer enn 2g protein per kg kroppsvekt per dag. Så dersom du veier 60kg og spiser mer enn 120g proteiner hver dag, vil dette bare være overflødig og ikke ha noe effekt!

Muskler og proteiner

For å skape et optimalt miljø for musklene dine bør proteiner inntas til hvert måltid. Dersom man bruker eksempelet ovenfra, hjelper det lite dersom du kun på kvelden spiser alle de 72g proteinene du trenger. Fordel proteinene utover dagen for å oppnå en optimal fordeling og optimal muskelvekst. At muskler trenger proteiner er godt dokumentert i forskningen. Det finnes ulike dietter som feks lav protein dietter, disse bør IKKE kombineres dersom du ønsker effekt av treningen din og muskelvekst. Muskler kan som nevnt kun nyttiggjøre seg av 2g proteiner per kg kroppsvekt hver dag og de resterende grammene vil bli omgjort til energi og vil ikke lengre være nyttig for musklene dine.

Gode kilder til proteiner som er bra for muskelvekst

Gode, sunne matvarer er helt klart den beste kilden til proteiner. I Norge har vi tilgang på mye ulik mat som har gode proteiner i seg. Sørg for å velge rene proteiner, det er disse kroppen din drar mest nytte av. Typiske rene proteiner er kylling, kjøtt og fisk! Ha alltid dette som basis vare dersom du ønsker et proteinrikt måltid. Som alternativ har man skyr eller andre youhurt typer med høyt proteininnhold, bønner og juice. Mange grønnsaker inneholder også proteiner, vær obs på mengden grønnsaker som må spises for å oppnå ønske mengde proteiner!

Kilder

  1. Olympiatoppen.no
  2. NHI.no

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM