fbpx

Vektnedgang og alkohol – må du kutte det helt ut?

Mye alkohol kan være en ordentlig brems for vektnedgang. Alkoholen bringer tomme kalorier og reduserer forbrenningen. Men må du kutte det helt ut for å gå ned i vekt?

Alkohol inneholder kalorier man ikke nødvendigvis tenker så voldsomt over. «Det er jo bare drikke». Visst du at én pina colada inneholder ca 160 kcal? En whiskey holder rundt 100 kcal, og en daiquiri omtrent 170 kcal. Som regel drikker vi mer enn én drink, og dermed er det totale kaloriinntaket allerede skyhøyt. Dette gjør kombinasjonen vektnedgang og alkohol vrien.

vektnedgang og alkohol
Hungeren etter søtt og usunt forsterkes kraftig når man drikker alkohol.

 

Fem grunner til at vektnedgang og alkohol blir klinsj:

 • Alkohol øker appetitten. Når du drikker, stimulerer alkoholen hjernens appetittsignaler.
 • Skjulte kalorier. Tross sin flytende form inneholder alkohol ganske mange kalorier. Du blir ikke mett av å drikke dem, og dermed er det fort gjort å ikke tenke over at de er der.
 • Du blir sliten. Alkoholen tørker ut kroppen, og etterlater deg dehydrert. Uten tilstrekkelig væske i kroppen vil man raskere bli sliten og trett. En typisk konsekvens er lavere aktivitetsnivå.
 • Fettproduksjonen øker. Kroppen produserer mer østrogen når du drikker alkohol. Østrogen stimulerer kroppen til fettansamling.
 • Forbrenningen bremser opp. Når du drikker alkohol, velger leveren å heller forbrenne alkoholen enn fett. Fettforbrenningen din blir dermed satt på vent.

Det er altså flere årsaker til at vektnedgang og alkohol ikke nødvendigvis går så godt overens. Et større kaloriinntak enn du tenker over gjør at dagstotalen gjerne blir veldig mye høyere enn planlagt. Man får ofte cravings etter snacks og usunn mat når man drikker alkohol, i tillegg til at man i større grad legger hemningene til siden. Dermed står man i fare for at sluttresultatet ikke blir helt bra.

 

Alkohol og fettforbrenning

Kalorier er ikke bare kalorier. De finnes i flere utgaver, og alkoholens versjon er av slaget som ikke kan lagres i kroppen. Karbohydrater, protein og fett er jo også kalorier, men disse vil kroppen kunne lagre dersom den ikke får forbrent alt. Alkohol står før alle disse tre på forbrenningens prioriteringsliste, og dermed vil kroppen slutte å forbrenne alt annet så lenge alkoholen er der. Det er altså ikke alkoholen i seg selv som legger seg som ekstra vekt på kroppen, men alt fettet den ikke får forbrent fordi fokuset står på å bli kvitt alkoholen.

Alkohol går foran fett og karbohydrater i forbrenningens prioriteringsliste. Dett vil si at kroppen setter fettforbrenningen på vent mens den kvitter seg med alkoholen.

 

Hvor mange kalorier finnes i de ulike drinkene?

Det kan være svært store forskjeller i hvor mange kalorier de ulike drinkene inneholder. Skal du ned i vekt kan det derfor være lurt å sette seg inn i hvilken type alkoholholdige drikker du bør gå for. Rødvin inneholder færre kalorier enn øl, mens cider uten tilsatt sukker er et bedre alternativ kalorimessig enn fruktcider er.

Uansett hvilken du går for er det viktig å ha i bakhodet at mengde vil utgjøre den aller største forskjellen. Drikk et glass vann for hver enhet alkohol, så fyller du opp magen slik at du orker mindre alkohol. Vann motvirker dessuten dehydreringen alkoholen medfører.

 

Så mange kalorier inneholder drinken din:

 • 33 l øl: 125 kcal
 • 5 l øl: 200 kcal
 • 5 l lettøl: 125 kcal
 • 5 l fruktcider: 235 kcal
 • 5 l cider uten tilsatt sukker: 185 kcal
 • 1 glass (125 ml) rødvin: 93 kcal
 • 1 glass (125 ml) hvitvin: 90 kcal
 • 1 glass (125 ml) rosévin: 86 kcal
 • 1 glass (125 ml) musserende vin: 93 kcal

 

Alt med måte

Du kan nyte alkohol og likevel gå ned i vekt. Det er mengden du heller i deg som til syvende og sist vil avgjøre hvorvidt du går ned i vekt eller ikke. Du kan fint nyte et glass vin eller to gjennom uka. Det du må huske på angående vektnedgang og alkohol er nettopp de tomme kaloriene og hangen etter «noe godt».

Fire halvlitere er synonymt med 800 kcal, og man spiser typisk nøtter eller potetgull til når man først er ute og koser seg. Dette er svært energirik snacks. Fra tid til annen er dette helt greit, men skal du ned i vekt er det utvilsomt slik at du må få færre kalorier inn enn du klarer å forbruke. Ved å bytte til lettøl vil du skrelle av 200 kcal på samme mengde. Velger du å heller gå for vin pleier man naturlig å redusere antallet enheter, og to glass rødvin vil gi 186 kcal. På én kveld kan du altså få bare et kvart antall kalorier utelukkende basert på hvilken alkoholdrikk du velger.

vektnedgang og alkohol
Man spiser som regel potetgull eller annet snacks ved siden av når man drikker alkohol. Dette gjør at det totale kaloriinntaket ofte blir langt høyere enn man tror.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM