fbpx

Ungdommelig hud og friskt hår? Vitaminer kan være svaret!

Silkemyk hud og sunt, friskt hår er hverdagsluksus. Med alderen slites både det ene og det andre, men det finnes heldigvis håp! Visst skal man slite hardt for å reversere alderdommens nådeløse ankomst. Likevel finnes det et og annet triks i boka, nemlig vitaminer. Huskeregelen er til og med enkel: A, B, C, D, E. I vitaminenes verden er dette huden og hårets alfabet. Viktige brikker i sunn hud og friskt hår er nemlig nettopp disse vitaminene.

Vitaminer holder huden sunn og frisk

A-vitaminer

Dette vitaminet er nødvendig for nydannelse og vedlikehold av både hud og slimhinner, og både styrker og fremmer sunt hår. Det fungerer i tillegg som en antioksidant, og bekjemper skader på celler og vev. A-vitamin stiller i front for å hele hudinfeksjoner. Vitaminet er dessuten med på å motvirke tørr hud og dannelsen av rynker, samtidig som det beskytter huden mot solskader. Sist, men ikke minst er vitamin A en pådriver for godt blodomløp – uvurderlig i arbeidet for sunn hud.

 

B-vitaminer

Hudens ungdommelige glød sies å ha sitt opphav i B-vitaminenes verden. Her finnes også viktige byggesteiner for hår og negler. Denne verdenen består av åtte ulike typer B-vitamin, hvor noen er viktigere for hud og hår enn andre. Jevnt over er B-vitamin godt representert i en rekke vanlige matvarer, og man får i seg et bredt spekter gjennom et normalt, variert kosthold.

 

C-vitaminer

C-vitaminer er godt kjent for sin viktige rolle i immunforsvaret. Men den har flere kall her i livet, og blant dem finner man dannelsen av kollagen. Dette virker inn på hudens styrke og elastisitet, svært viktige komponenter i opprettholdelsen av sunn og frisk hud. Kollagenet holder også huden frisk, og vitamin C er dermed en bidragsyter av dimensjoner i å beskytte mot rynker og skader i huden. Dessuten regulerer C-vitamin talgproduksjonen, som påser at huden din ikke tørker ut.

 

D-vitaminer

For at kalsium og fosfor fra kosten skal kunne utnyttes i kroppen, er vitamin D til stede for å sørge for både omsetning og opptak av disse viktige næringsstoffene. D-vitamin er også betydningsfull for skjelett, muskler, tenner, immunforsvar og celledeling. Huden er faktisk en nødvendig medhjelper i dannelsen av D-vitamin. Når huden eksponeres for sollys, vil den produsere vitamin D. 5-10 minutter sollys noen dager i uken er tilstrekkelig for å dekke behovet, og vi vil beholde et sunt og sterkt skjelett. Ha i bakhodet at vintersola i Norge ikke er sterk nok til at produksjonen opprettholdes, og det vil være nødvendig å få i seg nok gjennom kosten. Fine kilder er fet fisk som ørret, laks og makrell, fiskerogn, fiskelever, og margarin.

 

E-vitaminer

Huden beskyttes mot tidlig aldring ved hjelp av vitamin E. Dette vitaminet bygger opp muskler og vev, og forebygger tørr, glansløs hud og leverflekker. E-vitamin fremmer også blodsirkulasjon og heling av sår. Vitaminet er dessuten lindrende for tørr og sprukken hud, og beskytter huden under eksponering for sollys.

 

Hvor finner man så dette alfabetet av vitaminer i matverdenen?

  • A: tran, lever, fet fisk, egg, helmelk, ost, gulrot, paprika og aprikos
  • B: melk, nøtter, grønnsaker, kornvarer, potet, kjøtt
  • C: appelsin, jordbær, solbær, paprika, brokkoli, spinat, tomat
  • D: fet fisk, fiskelever, margarin, egg, sopp
  • E: tran, nøtter, avokado, vegetabilske oljer og helkornprodukter

vitaminer i form av frukt og grønt i kapsel

 

ANBEFALT

ROYAL TAN™

For a deep golden tan

Få en naturlig, gyllenbrun hudfarge
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter. Den gir en dyp, gyllenbrun hudfarge, i tillegg til å ta vare på hud, hår og negler.

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!

LES MER

VITA WOMAN™

Feel like you, everyday!

PMS-lindring og kvinners helse
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM