fbpx

Typiske feller som skaper et evinnelig søtsug!

Hvorfor er det egentlig så vanskelig å gå ned i vekt? Vi vet det jo så inderlig vel. Flere kalorier ut enn inn. Det er såre enkelt. Men så treffer søtsuget deg, og du lurer på om du vel ikke har fortjent en liten belønning for alt det harde arbeidet du har lagt ned i det siste.  Dermed er kampen igang. Igjen.

 

Vaner, vaner og vaner

Det er ingen hemmelighet at hjernen vår er svært begeistret for vaner. Ikke alle er like gode, men den automatiserte delen av det er lik enten det går i positiv eller negativ favør. Det har tidligere vært nevnt at man behøver 66 dager for å etablere en sunn vane. Tilsvarende kan vi vel tenke at det tar minst like mange dager å bli kvitt en dårlig en. I tilfellet med søtsug kan det være enda flere. Du er nemlig predisponert for å hige etter energirike matvarer, og hjernens belønningssenter bryr seg ikke så veldig om næringsinnholdet i disse. Så lenge den får mest mulig energi inn er den fornøyd. Til syvende og sist handler det tross alt om overlevelse! Problemet er bare at sjokoladebiter og potetgull ikke har særlig gunstig effekt på vår overlevelsesstatistikk.

 

Hvorfor får vi så lyst på noe godt?

Det hjernen gjør, er å belønne deg for å gi den mat som inneholder mye energi. Dopamin utskilles fra det som betegnes som hjernens belønningssenter, og er ansvarlig for blant annet følelsen av lykke og tilfredshet. Du har kanskje opplevd en enorm tilfredshet over å få synke ned i sofaen etter en hektisk dag, slenge beina på bordet og kjøre hånda godt ned i godteskåla. Den ene smakfulle sjokoladebiten etter den andre finner veien til munnen, og du storkoser deg med belønninga di for å ha holdt ut dagen. Hjernen pumper ut gledesfølelser og oppmuntrer deg til å unne deg litt og litt mer. Sånn får den deg til å fortsette å få i deg næringen du i dens øyne trenger for å overleve de magrere tidene som kan komme når som helst. Disse belønningene stadfester seg som søtsug, og du vil kjenne på cravings når hjernen kommer på at den skulle fylt enda litt mer på reservelagrene, bare sånn i tilfelle.

søtsug
Bare synet av sjokolade kan være nok til å gi deg vann i munnen. Hjernen vil så gjerne overtale deg til å gi etter for søtsuget.

 

Søtsug og spisevaner

Når kvelden kommer og hodet gradvis og umerkelig lister seg over i skap-modus, gjelder det å være oppmerksom. Hvorfor dukker egentlig den trangen til å gå gjennom skuffer og skap opp? Godtejakt og søtsug går som hånd i hanske, og lever i et gjensidig avhengighetsforhold. Vanlige årsaker til at cravings melder sin ankomst mot kvelden er rett og slett at man har spist for dårlig gjennom dagen. Andre typiske feller er for lite eller dårlig søvn. Trøtthet er nemlig et ypperlig utgangspunkt for søtsug, og vi er langt mer tilbøyelige til å både få lyst på noe godt, og til å falle for fristelsen. Hvis vi føler oss nedfor eller triste og tyr til noe godt som trøst, vil hjernens belønningssenter gi oss en fysisk lettelse ved å utskille blant annet dopamin. Dermed føles det bedre akkurat der og da. Hvert fall frem til samvittigheta slår inn, og så er det i gang igjen.

 

Unngå fallgruvene og ta kontroll over søtsuget

Søtsug er altså en naturlig reaksjon på at vi enten har fått i oss for lite næring gjennom dagen, eller en innlært vane som trigges av det ene eller det andre. Den automatiserte prosessen kan vi håndtere ved å være oss bevisst situasjonene de oppstår i. Legg merke til hva som gjør at du får et så intenst sug etter noe godt. Er det det faktum at du satte seg i sofaen for å se yndlingsserien, og da pleier du å unne deg noe godt? Kake i lunsjpausa fordi fredagskosen på jobb er blitt tradisjon tro? Noe godt til kaffen i hvert møte du tar del i?

Vi går ofte på autopilot i settinger hvor vi er vant til at det ene følger det andre. Gjør det heller til en vane å mekke deg et lite fruktfat når du skal se yndlingsserien. Spis en skikkelig lunsj heller enn å forsyne deg av kakestykkene når pauseavviklingen står for tur på jobben. Ikke still sulten til møter, og forsyn deg heller av frukt enn av søtt der det er mulig.

Ikke fall for fristelsen. Sørg heller for å spise sunt og jevnt gjennom hele dagen, så unngår du den overveldende følelsen av cravings.

 

Stress ned

Midt oppi alt er det også viktig å stresse ned. Det betyr ikke at du skal legge deg på latsiden, eller at du skal gjøre halvgodt arbeid på alle plan i livet. Men etterse at du har gode nok søvnrutiner til at du får den restitusjonen og hvilen du behøver. Pass også på å få nok fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet frigjør mange av de samme stoffene som inntak av søtt gjør, bare uten alle ulempene. Søtsug kan derfor ofte dempes gjennom bevegelse fremfor snop.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM