fbpx

Trening eller mosjon?

Er du en person som trener? Eller mosjonerer du? Dette er helt klart et tema som kan gi begrepsforvirring for mange. Når alt kommer til alt, er det egentlig en forskjell? Og har det virkelig noe å si om du mosjonerer eller er en som driver med trening? 

 

Hva er trening?

I følge medisinske leksikon er trening systematisk oppøving av ferdigheter og egenskaper i idrett. Både fysisk og psykisk trening kan forekomme så lenge det har det spesifikt mål. For å kunne kalle en økt en treningsøkt må den altså ha et mål og en mening, ikke noe du «bare gjør for å gjøre».

Hva er mosjon?

I følge medisinske leksikon er mosjon noe du bedriver der kroppen er i aktivitet med den hensikt at du skal kommer i bedre form og/eller få bedre helse. Mosjonen sitt hovedmål er altså å komme i bedre form uten at man har noen mer spesifikke mål enn som så. Eventuelt kun for å forbedre helsen.

 

Hva må jeg gjøre for at det kan kalles trening?

For at økten din per definisjon skal kunne kalles trening må den altså ha et mål og et system. Hvis vi bruker styrketrening som et eksempel må øktene du har i løpet av en uke ha en sammenheng. Den ene økten skal føre til at du i neste økt er bedre osv. Du har også en plan og har gått gjennom prosesser der du analyserer mengde, frekvens og ikke minst hyppighet. Dette gjør du for å komme i mål og få et gitt resultat.

 

Hva må jeg gjøre for at det kan kalles mosjon?

For at økten din skal kunne kalles en mosjons-økt trenger du altså ikke å ha et mål. Å mosjonerer er litt vagere enn å trene, og du kan gjøre nesten hva som helst og kalle det mosjon. Mosjonering er ikke en prosess der målet spesifikt, heller en prosess for å få bedre helse. Veien din bestemmer du selv, og den følger ikke noe spesifikk plan. Istedenfor at øktene bygger på hverandre, slik som ved trening, har du heller litt ustrukturert økter som ikke har noe med hverandre å gjøre. For eksempel går du en dag, trener styrke neste dag og løper en tredje dag. Men ingen av disse øktene har noe med hverandre å gjøre.

Støl av mosjon

Selvom du kanskje føler deg sliten og støl etter å ha «mosjonert» kan det fortsatt ikke kalles trening, dersom du ikke har noe mål med det du gjør. Det er absolutt ikke noe galt i å mosjonere, og for mange er dette et litt hyggeligere begrep å forholde seg til enn trening. Man kan ofte tenke at dersom man blir støl og sliten trener man, men sånn er det faktisk nødvendigvis ikke

 

Er det så viktig da, om jeg trener eller mosjonerer?

Og svaret er NEI. Enten du mosjonerer, trener, er supermosjonist eller toppidrettsutøver er det viktigste at du holder kroppen i gang, er fysisk aktiv og fokuserer på at du skal oppnå en god helse.

 

Kilder

  1. Store medisinske leksikon, mosjon
  2. Store medisinske leksikon, trening

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER