fbpx

Sunn vektnedgang slik det burde være!

Å gå ned i vekt er noe mange ønsker. Vektnedgang behøver ikke bare være et ønske av kosmetiske årsaker. Kroppen har naturligvis bedre av å ikke bære rundt på unødvendig mange kilo. En sunn, sterk kropp vil ta deg lenger enn en dårlig trent en, og vektnedgang kan være det som skal til for at du får det energinivået du ønsker.

 

Hvordan starter man på veien til vektnedgang?

Endringen har ikke blitt så mye større de siste årene. For å gå ned i vekt er det hva som går inn kontra hva som går ut som er nøkkelen til suksess. Når man går opp i kroppsmasse er det veldig ofte som en konsekvens av ubalanse i kosthold og mosjon. For å komme ned på et sunt nivå må man være påpasselig med at man forbruker mer energi enn man får i seg. Dettes kalles kaloriunderskudd, og betyr som ordet sier at man går på et underskudd av energi. Kroppen må i denne perioden benytte seg av energi som er tilgjengelig. Det er da forbrenningen begynner å forsyne seg av allerede oppsparte midler. Nettopp de midlene du ønsker å bli kvitt.

 

Oppnår man vektnedgang gjennom kosthold alene?

Ryktene sier at kosthold alene kan stå for så mye som 70% av jobben. Det er her man virkelig kan gjøre de små, store endringene. Vektnedgang handler altså mer om hva du putter i munnen, enn hvor mye eller hva du trener. Når det er sagt, gjenstår 30% før vi har nådd full uttelling.

Disse 30 prosentene tilskriver vi trening. Man kommer veldig langt med økt daglig mosjon. Bare det å bryte opp periodene med stillesitting, stå i noen av tilfellene hvor du ellers ville sittet, og å hoppe av bussen et par stopp før, kan utgjøre overraskende stor forskjell. Jevn bevegelse gjennom hele dagen er en viktig del av en velfungerende hverdag.

 

Trening og vektnedgang

Hverdagsaktivitet er vel og bra, men det finnes grep man kan ta for å effektivisere vektreduksjonen. For motivasjonens del er det gjerne sånn at man ønsker synlige og/eller målbare resultater raskest mulig. Man kan ikke skynde på kroppen for mye dersom man ønsker å redusere kroppsmassen på en sunn og forsvarlig måte. Likevel kan man gjøre sitt ytterste for at det skal gå så raskt som mulig uten å la det gå på helsa løs.

 

Intervalltrening og langkjøring

Intensiteten man ligger på under intervalltrening er svært gunstig for vektnedgang. Ikke bare ligger man høyt under selve økta, men forbrenningen vil dra stor nytte av det utover resten av dagen. Sørg for at du gir jernet. Det hjelper ikke å lure seg unna ved å senke intensiteten for å få en mer behagelig opplevelse av økta. Vektreduksjon handler ikke om å ha det behagelig til enhver tid. Det handler om å legge ned den mengden arbeid som trengs for at du skal ha det godt med deg selv fysisk og psykisk.

Intervalløktene bør ligge på høy intensitet, som tilsvarer over 80-85% av makspuls, eller så hardt at du ikke klarer å føre en samtale underveis. Langkjøring ligger lavere i hjertefrekvens, men tar igjen med å pågå over lengre tid. Langkjøring gir også en god effekt på forbrenningen i flere timer etter utført økt.

 

intervalltrening er svært effektivt for vektnedgang
Intervalltrening er svært effektivt for vektnedgang. Løp gjerne sammen med noen andre for ekstra motivasjon, eller legg løpeturen ute for et ekstra boost for humøret!

 

Styrketrening

Muskler forbrenner mer. Økt muskelmasse vil dermed kunne gi deg en høyere forbrenning, også under hvile. Et par gode styrkeøkter i uka bør være et minimum dersom du skal jobbe for vektnedgang. Kjør gjerne helkroppsprogram, så får du aktivert og styrket flest mulig muskelgrupper. Hvis du har kapasitet vil flere økter kunne fremskynde prosessen enda mer, men husk å gjøre alt etter forholdene. Forsiktig opptrapping for å venne kroppen til den nye og økte belastningen er nødvendig for å forebygge skader. Både styrkeøkter for økt muskelmasse og økter for økt utholdenhet vil hjelpe deg på veien, men husk at større muskler forbrenner mer.

 

styrketrening er tungt, men effektivt for vektnedgang
Styrketrening er et fornuftig element å inkludere i sunn vektnedgang. Øktene kan til tider føles tunge, men gevinsten man sitter igjen med gjør det vel verdt innsatsen.

 

Rutiner, vaner og vilje

Mye er gjort når man kommer inn i gode rutiner. Mennesket er vanedyr, og vil fortsette med hva enn det er vant med. Hvis du venner kroppen din til et sunt, balansert kosthold kombinert med trening, har du fått et kjempeforsprang på veien til vektnedgang. Det er ikke til å stikke under en stol at det krever hardt arbeid. Men hardt arbeid gir resultater, og resultater gir motivasjon. Til syvende og sist vil viljen være en stor del av nøkkelen til suksess. Ta et valg om å starte nå, sett deg gode, konkrete mål, og start på veien til suksess!

 

ANBEFALT

Gå ned i vekt uten å plages av sult og søtsug!
Royal Burner hjelper deg ned i vekt ved å redusere sult og søtsug slik at du spiser mindre og sunnere. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.