fbpx

Står du i faresonen for lavt stoffskifte? Kjenn igjen symptomene!

Lavt stoffskifte kan gi en rekke symptomer. Føler du deg sliten, nedfor, og trøtt? Det behøver ikke være noe galt, men det kan være greit å være på den sikre siden likevel. 

Tørr og kjølig hud, sprø, tynne negler, struma og manglende appetitt er typiske symptomer ved lavt stoffskifte. I tillegg følges sykdommen gjerne av uregelmessig menstruasjon for kvinner, stemmeforandring, prikking i huden eller muskelsmerter. Mange opplever hevelser rundt øynene og fryser lettere enn før. Lavt stoffskifte er en sykdom med mange symptomer. Ofte kommer de gjerne snikende. Dermed er det ingen selvfølge at du oppdager alle tegnene i en tidlig fase.

 

Hva er stoffskifte?

Stoffskifte er enklest beskrevet som omsetningen av alle stoffene i kroppen. Metabolisme er en annen betegnelse. Professor Jens Petter Berg forteller at det i hver celle i kroppen til enhver tid foregår en rekke kjemiske reaksjoner. Molekyler settes sammen og brytes ned, nødvendige reaksjoner for at cellene skal skaffe seg energi og produsere materiale for å kunne utøve sin funksjon. Denne prosessen påvirkes av flere faktorer, blant dem hormoner.

lavt stoffskifte og hva det skyldes

 

Hva forårsaker feil i stoffskiftet?

I halsen har vi en liten kjertel kaldt skjoldkjertelen (thyroidea), som produserer stoffskiftehormon. Dette regulerer stoffskiftet i stor grad. Ved en overproduksjon av dette, får man for høyt stoffskifte. Stoffskiftehormonene jobber da for mye, og produksjonen blir overflødig. En av de vanligste årsakene til dette er Graves sykdom, med typiske symptomer som uforklarlig vektnedgang, hjertebank, nervøsitet, rastløshet, varmeintoleranse og øyeproblemer.

På den andre enden av skalaen har man for lavt stoffskifte. Dette kommer naturlig nok av at skjoldkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon. Vanlige symptomer på dette er som nevnt mange. Mest fremtredende er ofte trøtthet, energimangel, tørr hud og hårtap. Følelsen av tristhet følger også ofte på kjøpet. Svikten i stoffskiftet er oftest forårsaket av betennelse. Man antar at det kan foreligge en arvelig disposisjon.

 

Hva kan man gjøre?

Omtrent 3% av den norske befolkningen er rammet av lavt stoffskifte. Det finnes ulike behandlingsformer, alle med det mål å normalisere stoffskiftet og fjerne symptomene. Stoffskifte kontrolleres forholdsvis enkelt med en blodprøve, og legen vil gi deg svar på hvorvidt stoffskiftet ditt fungerer som det skal eller ikke. Manglende tyroksin fra skjoldkjertelen erstattes med tabletter som inneholder det samme virkestoffet.

Det finnes også en rekke tiltak du selv kan gjøre for å bedre din metabolisme. Ikke overraskende spiller både kosthold og trening en stor rolle også for stoffskiftet. Økt metabolisme ses gjerne i sammenheng med et sunt kosthold og regelmessig mosjon. Høyere intensitet på treningsøktene setter krav til kroppen om å steppe opp på energiomsettingen. Fettforbrenningen setter fart, og musklene får et økt behov for oksygen. Ved å gjennomføre jevnlige intervalltreninger kan du hjelpe deg selv til bedre å effektivisere energiomsetningen. Også økt muskelstyrke hjelper på metabolismen. Muskler forbrenner kalorier mer effektivt, og du vil dermed oppnå en forbedret forbrenning gjennom økt muskelvekst.

lavt stoffskifte kan forebygges med fysisk aktivitet
Bevegelse er viktig for å legge et godt grunnlag for metabolismen.

 

Kostholdet påvirker stoffskifte

Et velfungerende stoffskifte fordrer at vi har tilstrekkelig tilgang på vitaminene, mineralene og fettsyrene som bidrar til at tyroksin omdannes til det aktive stoffskiftehormonet. Ofte får vi dekket dette gjennom kosten, men av og til kan det være nødvendig med kosttilskudd. Matvarer som kan bidra til å kontrollere lavt stoffskifte er fiberrike produkter med lavt fettinnhold, som kylling, biff, fisk, og egg.

 

Stoffskiftesykdommer kan være alvorlige, og har sitt opphav fra et sted. Lavt stoffskifte kommer ofte med snikende symptomer, som vanskeliggjør tidlig diagnostisering  Optimaliser din metabolisme gjennom et sunt kosthold og regelmessig mosjon som et preventivt tiltak mot stoffskifteforstyrrelser!

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM