fbpx

Derfor bør du spise mindre mettet fett

Mettet fett er stemplet som usunt og er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Sammen med transfett er det de fettypene vi bør spise minst av. Vet du hvilke kilder du bør unngå for å redusere mengden mettet fett i kostholdet ditt?

Fett er ikke bare fett. Vi er avhengig av det for å leve, men blant de fire hovedtypene er det to som skaper mer trøbbel enn de øvrige: mettet fett og transfett. Mens umettet og flerumettet fett tilfører oss livsnødvendig næring, vil et for stort inntak av mettet fett ha negativ innvirkning på helsen vår. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mindre mettet fett.

 

Hva er egentlig mettet fett?

Mettet fett finnes hovedsakelig i animalske matvarer som kjøtt og meieriprodukter. Dette fettet har enkeltbindinger mellom atomene, og er fullstendig mettet med hydrogenatomer. En huskeregel er at mettet fett har fast konsistens når det står i kjøleskapet, mens det blir mykt i romtemperatur. Et tips for å spise mindre mettet fett er å bytte det ut med umettet. Planteoljer av raps, solsikke, mais, soya eller oliven er bedre alternativer enn hard margarin.

spis mindre mettet fett
Typiske kilder til mettet fett er bearbeidet mat og fete kjøttprodukter.

 

Matvarer som inneholder mye mettet fett:

 • Smør og hard margarin
 • Fløte
 • Ost
 • Bacon
 • Kjeks

 

Hva skjer om du spiser for mye mettet fett?

Det mettede fettet øker LDL-kolesterolet. Dette er det «dårlige» kolesterolet, som forårsaker en betennelsesreaksjon som får åreveggen til å fortykkes. Over tid kan det dannes et belegg i åreveggen og vi får en trangere åpning i blodåren som reduserer blodtilstrømningen. Når denne plakkdannelsen finner sted i arteriene som forsyner hjertemuskelen med blod kan sluttresultatet være fatalt. For å bedre hjerte- og karforholdene bør du derfor ta sikte på å spise mindre mettet fett når det lar seg gjøre.

spis mindre mettet fett
For mye mettet fett fører til plakkdannelse i arteriene. Dette reduserer blodtilførselen og øker sjansen for hjerte- og karsykdommer.

 

Hvilke kilder har vi til mettet fett?

De typiske kildene til mettet fett er animalske produkter. Smør og margarin som blir fast i kjøleskaptemperatur er rikt på mettet fett, i tillegg til fete meieriprodukter som melk, fløte og ost. Kjøttprodukter og en del bearbeidet mat er også vanlige kilder.

 

Hvordan kan du spise mindre mettet fett?

Du kan enkelt redusere mengden mettet fett i kosten gjennom å ta bevisste valg. Kaker, kjeks, chips og sjokolade er syndere man kan kutte helt ut uten at det går på bekostning av viktige næringsstoffer. Søtsuget lar seg kanskje ikke tøyle like lett, men gevinsten vil være stor dersom du greier å frastå fra disse matvarene. For å bli kvitt søtsuget kan Royal Burner være en hjelpende hånd. Kosttilskuddet er fremstilt av 100% naturlige råvarer, og bidrar til å dempe sult og søtsug. Les mer om Royal Burner her.

Andre grep du kan ta er å fjerne fettranden på baconskiva eller kjøttstykket, unngå ferdigsauser og velg lettere meieriprodukter. Også salami, pølser, kjøttdeig og andre fete kjøttprodukter inneholder mengder av mettet fett, og bør spises med måte.

spis mindre mettet fett
Sørg for å bytte ut det usunne, mettede fettet med sunt fett som gjør godt for helsa.

 

Enkle tips for å redusere mengden usunt fett:

 1. Grønnsaker, frukt og grove kornprodukter bør være en vesentlig del av ditt kosthold.
 2. Planteoljer er bedre alternativer enn smør, hard margarin og kokosfett/-olje.
 3. Lette meieriprodukter inneholder mindre mettet fett enn de fete.
 4. Magert kjøtt er et sunnere alternativ til fete kjøttprodukter.
 5. Spis mer fisk for å redusere mengden kjøtt og øke mengden sunt fett.
 6. Kutt ned på godteriet gjennom ukedagene for å spise mindre mettet fett.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM