fbpx

Slik spiser du på langtur

Du har kanskje hørt at hva du spiser før og etter trening er viktig? Også underveis i treningen din er ernæring et viktig tema. Enten du er på løpetur, sykkeltur eller gåtur. Så lenge økten din har en viss lengde, altså langtur; er det viktig å ha et godt næringsinntak underveis. Både mat og drikke er essensielt for at kroppen din skal ha det fint både før, under og etter langturen. 

Hvor langt er en lengre tur?

En langtur er alle turer som er lengre enn «normalt». Ta utgangspunkt i at økten din varer i mer enn 90 minutter. Det er også viktig å ta hensyn til hvor hard økten din er. Desto hardere økt, desto mer næring trengs. Den ultimate gullgrense for om kroppen din trenger ekstra næringsinntak underveis eller ei er ca 90 minutter løping og litt lengre dersom du går eller sykler. Det er du som kjenner kroppen din best og disse tidene er bare veiledende.

Hva skal du spise?

Det viktigste er at kroppen din får i seg næring den kan fortsette å forbruke på langturen din, og ikke minst noe som ikke er så krevende å fordøye. Spiser du mat som er krevende å fordøye vil nok opplevelsen av langtur være mer negativ enn positiv… Dette kan ofte føre til magetrøbbel. Å hive inn på med proteinrik og «tung» mat vil være bortkastet, fokuser heller på raske karbohydrater. Kroppen din tar fort opp raske karbohydrater og de er derfor gunstig å innta underveis. Har du fulgt boken har du forhåpentligvis inntatt noe nærings og karbohydratrikt før økten din også, som gjerne blir i magen litt lengre enn raske karbohydrater.

Hvor mye skal du spise?

Hvor mye næring kroppen din trenger underveis avhenger av mange faktorer. Vekten din, forbrenningen din, temperaturen der du er i aktivitet, hvor mye søvn du har hatt etc. Listen her er lang, så noe eksakt svar er vanskelig å gi. Prøv å kjenn etter på kroppen og bruk sunn fornuft. Er det veldig. varmt ute, trenger kroppen din mer vann og næring enn når det er kaldt. Tips til ting du kan ha med deg på langtur er havrekjeks, nøttemix eller sjokolade. Alle disse gir deg rask energi og gjør kroppen din klar for resterende av turen. Det er også lett å pakke med seg i sekken, og relativt lett å spise underveis på langturen din uansett framkomstmiddel.

Viktigheten av drikke

Underveis i økten din er det ikke bare viktig at du får i deg litt ekstra mat. Drikke og inntaket av dette er vel så viktig. Her kan det være greit å drikke lite, men ofte. Og gjerne helt fra starten av langturen. Kroppen bruker mye væske når den er i aktivitet. Det er derfor ekstremt viktig å opprettholde væskebalanse både før, under og etter treningsøkten. Vær obs på at når kroppen din faktisk er tørst, altså at du kjenner tørstefølelse, er det litt for sent. Vann er absolutt å foretrekke som tørstedrikk. Trenger du derimot litt ekstra energi finnes det ulike varianter av pulver som kan blandes i vann. Noen liker juice, andre liker sportsdrikker. Ha med noe du vet du kommer til å få i deg!

Hvorfor er det viktig hva du spiser og drikker på langtur?

Når du utsetter kroppen din for den belastningen det er å være i aktivitet over lengre tid, slik som på langtur, trenger den vedlikehold. Det er dessverre lett for at kroppen din havner i ubalanse. Symptomer på dette vil være tretthet, muskulær tretthet, hodepine og generelt verk i kroppen. Trener du hardt og er på langtur med dårlig ernæring reduserer du også evnen kroppen din har til å restituere seg etter økten.

 

Kilde: 

  1. Nytimes.com

2. Rei.com

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM