fbpx

Slik blir du kvitt tørr hud på en enkel og effektiv måte

Både forurensing, temperaturendringer, soling og sminke kan medføre tørr hud. Sjekk hva du kan gjøre for å ta bedre vare på huden din så den oppleves myk og glatt.

Tørr hud oppleves som stram. Den flasser typisk, og vises ofte best på nesen og i pannen. Huden er gjerne matt. Typiske symptomer på at huden din trenger mer fuktighet er kløe, rødhet eller ruhet. Hvordan kan du bli kvitt problemet?

 

Huden klarer ikke å holde på den naturlige fuktigheten

Det finnes mange årsaker til at du får tørr hud. Temperaturendringer er en slager, og ofte har vi overdrevne hygienerutiner med bruk av mye vann og såpe som tørker ut huden. Fra naturens side har huden får et lag bestående av fettstoffer og olje. Dersom talgproduksjonen blir for lav vil huden bli følsom for ytre påkjenninger.

Hud- og kroppsterapeut Elisabeth Lian ved Neroli Hudpleie i Oslo sier at vi skiller mellom to typer tørr hud: mangel på fett/olje, og mangel på fukt. Begge deler gir usunn hud. Hun anbefaler å søke råd hos ekspertene fordi så mange kjøper og bruker feil type produkter. Selv om huden kjennes stram behøver det ikke nødvendigvis være mangel på fett i huden. Når man da smører seg med en altfor fet krem i god tro på at det vil gi huden fuktigheten den trenger, gjør man ofte bare vondt verre.

tørr hud
Det kan være vanskelig å avgjøre hva som er det egentlige problemet med huden din. Oppsøk eksperter for å få avklart det grundig og for å få gode råd om hudpleie for nettopp din hudtype.

 

Hud er komplisert

Tørr hud er ikke bare tørr hud. Ofte kan du ha en kombinasjon av både fet og tørr hud. Kanskje er nesen og pannen fete, mens kinnene er tørre. Dette gjør det ekstra utfordrende å utarbeide gode rutiner på egenhånd. Hudekspertene har likevel noen generelle tips som kan fungere:

  • Tørr til svært tørr hud: Skånsom rens morgen og kveld, mild skrubb et par ganger i uka, toner for å balansere PH-verdi, produkt som tilfører hydrering uten å forstyrre hudens egen fuktbalanse, solbeskyttelse.
  • Blank/fet hud med tørre områder: Rens morgen og kveld, skrubb flere ganger i uken, pads for å redusere overflatetalg, lett dag- og nattkrem (krem som stimulerer hudens egen fuktighet, ikke fet krem som hjelper der og da), solbeskyttelse.

 

Du kan ikke alltid fikse problemet på egenhånd

De enkleste utfordringene kan man klare å ordne på egenhånd. Ofte kan gode rutiner og et bevisst valg av produkter være det som skal til for at du får huden på rett kjøl. Men det finnes tilstander hvor du ikke skal eksperimentere på egenhånd og heller kontakte lege. Dette gjelder for eksempel hvis du får tørr hud som er rød og hoven, væsker eller avgir puss, og ved kraftig kløe som ikke blir bedre og som du ikke kjenner årsaken til.

 

Slik kan du forebygge tørr hud

  • Bruk lunkent vann i dusjen
  • Mild såpe med lav PH-verdi, eventuelt dusjolje
  • Klapp huden tørr istedenfor å gni
  • Tilfør huden fuktighets med riktig fuktighetskrem
  • Benytt solbeskyttelse året rundt
tørr hud
Gode hudpleierutiner forebygger tørr og skadet hud.

 

Naturlig aldring påvirker også huden

Hudproblemer oppstår typisk jevnt og trutt gjennom hele livet, og tørr hud er intet unntak. Etterhvert som vi blir eldre vil huden miste mye av sin naturlige evne til å holde seg sunn og sterk. Produksjonen av kollagen, som er det viktigste proteinet i bindevevet hos mennesker, avtar med alderen. Når verken kollagen og elastin ikke lenger finnes i tilstrekkelige mengder vil ikke huden vår lenger være stram og elastisk. Prosessene som bryter ned bindevevet i huden tiltar dessuten etterhvert som årene går, og resultatet er en tynnere, svakere hud som mister glød og blir rynkete.

Reduksjonen i kollagenproduksjon kan ikke hindres, og det blir derfor viktigere å tilføre huden kollagen for å bevare en sunn og sterk hud. Kollagenet er essensielt for både hud, hår og negler, og utgjør over 30% av kroppens totale proteinsammensetting.

For å holde huden din sunn og frisk kan det være et alternativ å benytte kosttilskuddet Royal Tan. Tilskuddet inneholder ikke bare rikelig med betakaroten, som gjør at du raskere kan oppnå en dyp og varig brunfarge. Det er også rikt på blant annet kollagen, og kan derfor bidra til at du holder huden sunn og frisk. Les mer om Royal Tan her.

 

ANBEFALT

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter! Den gir en gyllenbrun hudfarge, og tar vare på hud, hår og negler.