fbpx

Sammenhengen mellom søvn og vektreduksjon

Visste du at søvn er svært avgjørende for at du skal kunne gå ned i vekt? Når du sover for lite påvirkes de hormonene som også styrer appetitten og du vil raskere ty til usunne løsninger.

Søvn og vektreduksjon henger tettere sammen enn du kanskje tror. Ikke bare påvirkes humør og viljestyrke, men også hormonene som regulerer sultfølelsen. Dette gjør at du har en lavere terskel for å ta dårlige valg i matveien. «Hangry» er et begrep mange kjenner til, og humøret som følger sult kunne vel ikke vært bedre beskrevet.

søvn og vektreduksjon
«Hangry» beskriver en tilstand hvor man er sur og grinete som følge av at man er sulten.

 

Lagring av fett påvirkes av søvnmengde

Når du skal ned i vekt er det helt avgjørende at du forbrenner fett effektivt. Men det er ikke bare mengde inn vs. mengde ut som utgjør en forskjell på dette området. Hvis du får for lite søvn vil sult- og stresshormoner aktiveres i større grad. Disse gjør at du lagrer mer fett. Det er altså en klar sammenheng mellom søvn og vektreduksjon.

Stoffskifteproblemer er ikke et ukjent fenomen blant de som sover for lite. Gjennomsnittsmennesket trenger mellom 7-9 timer søvn hver natt, og flertallet ligger i siste del av sjiktet. Stoffskifte er også kjent som metabolisme, og er de livsnødvendige kjemiske reaksjonene som skjer i cellene våre. Stoffskifte kan enkelt forklart sies å være kroppens energibalanse, eller forbrenning.

 

Søvn og matinntak påvirkes av hverandre

Forskning viser at de som sover lite har en tendens til å innta flere kalorier enn de som sover nok eller mye. Dette gjelder ikke bare gjennom usunne matvarer som potetgull og godteri, men også for mat generelt. King’s College London utførte en litteraturgjennomgang av studier gjort på sammenhengen mellom søvn og vektreduksjon. Resultatet var basert på 28 studier og viste at de som kun sov 3-5,5 timer per natt i snitt inntok 385 flere kalorier per dag enn de som sov 7-12 timer hver natt. Dessuten kom det frem at de som sov for lite i større grad inntok tomme kalorier fra fast food og snacks.

sult og vektreduksjon
Lite søvn gjør det vanskeligere å foreta gode valg i matveien.

 

Ghrelin er kroppens sultfremkallende hormon

Når du er trøtt og sliten som følge av for lite søvn, vil kroppen produsere mer av det sultfremkallende hormonet ghrelin. I kroppens øyne er det nemlig sånn at du mangler energi når du er trøtt. Det er jo i og for seg helt korrekt, men det økte kaloriinntaket vil ikke nødvendigvis være løsningen på problemet.

Dessuten vil du være mer tilbøyelig til å gi etter for fristelsen når du ser fast food eller godteri når du har sovet for lite. Dette kommer av at det i stor grad er en gjensidig påvirkning mellom søvnmangel og de sultregulerende hormonene våre. I tillegg vil junk food og godteri aktivere belønningssenteret i hjernen, og vi føler oss gladere og mer tilfreds. I hvertfall til samvittigheten tar oss.

 

Enkle tips som bedrer søvn og vektreduksjon:

  • Få minst 7 timer søvn per natt, helst 8
  • Drikk nok vann
  • Spis en sunn frokost
  • Stress ned
  • Få regelmessig mosjon

Søvnmengde er altså helt kritisk dersom du ønsker å gå ned i vekt. I tillegg må du passe på å drikke nok vann, slik at stoffskiftet ditt stimuleres gjennom hele døgnet. For ekstra effekt kan du tilsette sitron i vannet, ettersom dette setter ytterligere fart på forbrenningen.

Spis en sunn frokost med masser av protein for å få best mulig utbytte av en god natts søvn. For at søvn og vektreduksjon skal booste hverandre er det nemlig helt essensielt at du spiser mat som tilfører kroppen det den trenger av energi.

Å stresse ned er den enkleste, vanskeligste tingen du kan gjøre for å bedre din generelle helse. Stresshormoner gjør at du lagrer mer fett enn du trenger, i tillegg til at du blir sliten fysisk så vel som psykisk. Vær nøye med å stresse ned der du har muligheten, og skap gode rutiner omkring det «nødvendige» stresset du ikke får gjort noe med.

Mosjon vil ha en positiv effekt på både humør, søvn og vektreduksjon. Kroppen produserer lykkehormoner når den er i fysisk aktivitet, og den gode følelsen vi sitter igjen med etter en treningsøkt eller en god spasertur gjør oss bedre rustet til å motstå fristelser mot kvelden. Det er en kjent sak at man vil være flinkere til å holde seg i tøylene når man føler at man har gjort en innsats.

søvn og vektreduksjon
Kroppen produserer lykkehormoner når du holder deg fysisk aktiv.

 

Når tilstrekkelig søvn likevel ikke er nok

Ofte kan det være komplekse årsaker til at man ikke går ned i vekt. Selv om søvnen er god nok og du spiser sunt og holder deg i form, kan det plagsomme søtsuget være vanskelig å bli kvitt. Kosttilskuddet Royal Burner kan bidra til både søvn og vektreduksjon. De aktive virkestoffene hjelper deg til å håndtere sult og søtsug på en effektiv måte. Gluccomannan utvider seg opptil 200 ganger sin egen størrelse, og er godkjent av EUs ekspertpanel som slankemiddel. Les mer om Royal Burner her.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM