fbpx

Quinoa – når sunt kosthold gjelder!

Quinoa er på godfot med vegetarianere, matallergikere og «helsegeeker» verden over. Det er ikke foruten grunn! Dette superfrøet har egenskaper du rett og slett ikke kan la gå ubemerket hen. En kjempebonus er at den er langt enklere å spise enn den er å uttale. What’s not to love?

Supermat er like bra for kroppen som det høres ut. Quinoa går definitivt innunder denne kategorien. Superfrøet er spekket med proteiner og sunne fettsyrer! De er glutenfrie, og inneholder essensielle aminosyresammensetninger som tilsvarer de man har i melk. Det er med andre ord en gave til glutenallergikere og laktoseintolerante, så vel som for alle andre.

 

superfrøet quinoa
Det finnes flere typer quinoa. Den vanligste i norske butikker er den hvite.

 

Hva spiser man quinoa til?

Det korte svaret? Alt. Smaken er mild med et lett nøttepreg, og passer til både kjøtt, fisk og kylling. I tillegg gjør den seg godt i salater. Ja, og så i brøddeig, da. Og grøt. Vaffel- og pannekakerøre like så. Til og med i supper er den anvendelig. Er det ikke utrolig? Superfrøet har et så bredt bruksområde at det nesten er enklere å liste opp retter den ikke passer til, som kanskje må være å spise dem rå. Den bitre smaken av saponin, frøets naturlige forsvarsmekanisme, er ikke veldig velsmakende. Heldigvis fjernes dette enkelt ved grundig skylling.

 

Quinoa som grøt

 

Tilberedning av quinoa

 • Skyll frøene i vann for å fjerne dets naturlige lag saponin
 • Kok opp én del quinoa til to deler vann
 • La den trekke i 10-15 minutter, quinoaen er som pastaen best «al dente»

Det er altså ingen hokus pokus å tilberede en porsjon eller flere med supermat. Quionaen holder seg over flere dager i kjøleskap, så når du først er i gang må du gjerne lage litt ekstra. Da har du til å fylle i omelett, pannekakerøre og salater, eller hva enn du måtte ha på menyen. Det næringsrike frøet er som skapt for å tilsette næring til et bredt spekter retter.

 

Superfrøets helsegevinster

Quinoaen er et suverent alternativ hvis du ønsker å spise litt mindre kjøtt. De har et høyt innhold av proteiner og kostfiber, noe muskler og fordøyelse vil sette svært stor pris på. Frøet dekker alle de essensielle aminosyrene kroppen din trenger. Det er også proppet med jern, magnesium, sink og kalsium. Om det var det? Absolutt ikke. De har til og med et høyt innhold av umettede fettsyrer som omega-3 og omega-9. Quinoa er ganske enkelt fantastisk.

 

Enkel quinoasalat med tranebær og nøtter

Dette er en enkel og smakfull salat. Den gjør seg like godt som tilbehør til kraftige høytidsmiddager, som til ostefatet eller som en enkel, næringsspekket lunsj alene. Tilsett gjerne spinat eller annet grønt for enda mer næring, og kanskje avokado eller tomater for litt mer å bite i. Appelsin er også et godt alternativ. Eller epler. Mulighetene er nærmest uendelige.

quinoa med tranebær og appelsin

Ingredienser

Fire porsjoner

 • 2 dl quinoa
 • 25 g smør
 • 2 vårløk
 • 1 dl tørkede tranebær
 • 1 dl pekannøtter eller valnøtter, ristede
 • Salt, pepper og litt olivenolje

Sånn gjør du det

 • Kok quinoa som anvist på pakken
 • Ha i smør og «fluff» opp frøene med en gaffel
 • Rist nøttene i en tørr stekepanne
 • Hakk nøtter og tranebær, finsnitt vårløk, og bland sammen med den kokte quinoaen. Smak til med salt, pepper og olivenolje

Oppskrift fra tara.no

 

Vel bekomme!

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM