fbpx

Nøtter er bra for å holde vekten!

Nøtter er noe av det mest energirike vi har. Hver sort har ulik sammensetting av næringsstoffer, og felles for dem alle er de sunne fettsyrene. Finn ut hvorfor nøtter er bra for å holde vekten!

Unik sammensetting av næringsstoffer

Mandler, cashewnøtter, valnøtter, peanøtter, paranøtter, yoghurtnøtter.. Listen er lang! Nøtter er proppet med næring og har et svært høyt energiinnhold. Visste du at hele 45-75% av nøttens vekt faktisk er fett? Det er lett å dra konklusjonen om at nøtter da må være usunt og at man bør unngå nøtter hvis man skal ned i vekt. Sånn er det dog ikke. Nøtter er bra for å holde vekten fordi fettet i nøttene består hovedsakelig av de essensielle fettsyrene omega 3 og omega 6, som kroppen er helt avhengig av å få tilført gjennom kosten.

Nøtter inneholder både protein, fiber, enumettet og flerumettet fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Protein er kroppens byggesteiner, og helt nødvendig for å bygge og å vedlikeholde muskler. Fiber hjelper fordøyelsen og sørger for at du holder deg mett lengre. Fettsyrene er viktige for flere grunnleggende funksjoner, og tross sin store tilstedeværelse er det viktig å huske at det er det sunne fettet man finner i nøtter. Faktisk er nøtter den viktigste plantekilden til omega 3 og omega 6.

nøtter er bra for å holde vekten
Nøtter er godt både alene og i matlagingen. De er proppfulle av næring og tilfører blant annet den livsviktige fettsyren omega 3.

 

Hvor mye nøtter bør du spise?

Fordi nøtter er så energirike har de også ganske mange kalorier. For mange kalorier er ikke gunstig for noen, særlig ikke om man vil ned i vekt. Derfor gjelder det å finne en balansegang mellom hva som er for mye og hva som er nok. Forskning viser at helsen din har godt av 30-60 gram nøtter hver dag. Inntak utover dette må ikke vøre i tillegg til annen mat ettersom det totale kaloriinntaket da vil overstige det anbefalte. Riktige mengder nøtter er bra for å holde vekten fordi du får i deg så mange gode næringsstoffer, og fordi de metter godt. Dermed kan du unngå overspising.

 

Velg nøtter uten salt

En neve lettsaltede nøtter i ny og ne er ikke det verste. Likevel er det sånn at de fleste av oss får i oss for mye salt allerede, og du vil dermed dra mer nytte av å velge usaltede nøtter for ditt daglige inntak. Overdrevent saltinntak vil også sabotere for at nøtter er bra for å holde vekten, ettersom mye salt både binder vann til kroppen, medfører oppblåsthet og øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Det finnes et hav av nøtter å velge mellom, og alle har de litt ulike næringssammensetninger å komme med. Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius uttaler at nøtter utvilsomt er bra for deg, men at du bør velge usaltede hvis du skal ha nøtter som et fast innslag i kostholdet ditt. Også klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier at nøtter er perfekt både som mellommåltid, som ingrediens i matretter og som sunn snacks. Kombinasjonen av umettet fett og antioksidanter utgjør fantastisk beskyttelse mot hjertesykdommer.

 

Stort bruksområde

Nøtter er godt alene, men gjør seg også vanvittig godt i matretter. Hva med å strø cashewnøtter over din neste kyllingrett? Eller bruke valnøtter og hakkede mandler på havregrynsgrøten? Peanøtter gir en god krisp i ulike asiatiske retter og i salaten. Hasselnøtt er godt i gryter, sauser og salater, og macadamianøtter er fantastisk godt i bakverk og desserter. Paranøtter er proppfulle av selen og dermed en solid antioksidant som reduserer risikoen for visse typer kreft. Disse nøttene er gode i salater, stekt mat og ulike sauser. Med andre ord er nøtter er bra for å holde vekten og for å opprettholde en sunn og god helse.

nøtter er bra for å holde vekten
Nøtter har et stort bruksområde.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM