fbpx

Matvarer som gjør deg oppblåst

Oppblåstheten kommer liksom alltid når man minst trenger det. Årsakene til at det oppstår kan være mange, og her avslører vi noen av de mest typiske synderne.

Når magen føles ut som en ballong og buksa ikke lenger sitter så godt som den gjorde for bare minutter siden er det et eller annet som skjer inne i kroppen. De fleste opplever å bli oppblåste, kanskje til og med ofte. Det kan skyldes allergi mot bestemte matvarer, men rett som det er, er årsaken en helt annen. Dette er typiske matvarer som gjør deg oppblåst:

 • Bønner, linser og erter
 • Brokkoli, blomkål, grønnkål, kål og løk
 • Kunstig søtning
 • Kullsyre
 • Svisker, aprikos og epler
 • Fiberrik mat
matvarer som gjør deg oppblåst
Oppblåsthet er både ubehagelig og vondt.

 

Hvorfor bli man oppblåst?

Som allerede nevnt er det flere årsaker til oppblåsthet. En av de vanligst er luft. Noen matvarer som gjør deg oppblåst forårsaker rett og slett en økning i produksjonen av gass i tarmen. Dette er ofte matvarer som er sunne for deg og som du ikke bør fjerne fra kostholdet ditt. Ta heller i bruk tipsene lenger ned i artikkelen.

Andre årsaker til at magen eser ut kan være matallergi og/eller stress. Alle mager tåler ikke all mat like godt, og enkelte matvarer reagerer noen mager på. Dersom du stadig opplever at det er samme matvarer som gjør deg oppblåst, kan det ganske enkelt være at du reagerer på dem. Stress forårsaker også ofte oppblåsthet. Det henger sammen med at vi ikke tygger maten godt nok, eller at vi svelger luft sammen med maten. Dessuten vil stress sette kroppen i et «fight or flight»-modus, hvor blodforsyning til fordøyelsessystemet ikke står på toppen av prioriteringslista. Lite vann kan også være en synder, så pass på at du får i deg 6-8 glass vann per dag.

matvarer som gjør deg oppblåst
Stress er en synder når det kommer til oppblåsthet. Ta deg tid til måltidene dine, ikke kast i deg mat på farta.

 

Typiske årsaker til oppblåsthet er altså:

 • Matvarer som øker gassproduksjon i tarmene
 • Matallergi
 • Stress
 • For lite vann

 

Hvordan motvirke oppblåstheten?
Når skaden først er skjedd, må man som regel bare vente den ut. Likevel er det to ting som kan sette fortgang på prosessen:

 • Å være i bevegelse
 • Å stresse ned

 

Bevegelse flytter gassene rundt og gir systemet sjansen til å komme seg i balanse igjen. Det er ubehagelig i begynnelsen, men du vil bli kvitt oppblåstheten langt raskere enn om du bare stitter stille. Det andre tipset er å stresse ned, slik at spenningene i kroppen slipper taket og magen får jobbe i fred. Det finnes i tillegg en rekke ting du kan gjøre preventivt:

 • Hold deg i jevnlig bevegelse. Fordøyelsen har også godt av at du beveger deg.
 • Drikk nokk vann. Væske bidrar til å gjøre tarminnholdet mer håndterlig og gjør næringsstoffer mer tilgjengelig.
 • Få nok søvn. Søvn og stress henger tett sammen, og lavere stressnivå gjør godt for fordøyelsen.
 • Spis kostfiber. Fiber er en gjenganger blant matvarer som gjør deg oppblåst, men de er helt nødvendige for en velfungerende fordøyelse.
 • Få i deg melkesyrebakterier. Disse skaper balanse i tarmfloraen og gjør at fordøyelsen din fungerer bedre.
matvarer som motvirker oppblåsthet
Probiotika hjelper deg å få balanse i tarmfloraen. Gresk yoghurt, Biola og lignende produkter tilfører fordøyelsen gode tarmbakterier.

 

Unngå de vanligste fallgruvene

I en travel hverdag er det flere ting enn bare matvarer som gjør deg oppblåst. De vanligste årsakene kan oppsummeres ganske lett:

1: Du sluker maten

Ta deg tid når du skal innta et måltid. Ikke kast det i deg mens du er på farten, men ro helt ned og la hele prosessen få den tiden den trenger. Når du sluker maten tar du deg sjeldent tid til å tygge ordentlig, og dermed har du allerede ved første tygg skapt utfordringer for at fordøyelsen din skal kunne håndtere matinntaket på en konstruktiv måte. Det er altså ikke bare matvarer som gir deg oppblåst mage, men også hvordan du spiser den.

matvarer som gjør deg oppblåst

 

2: Du drikker kullsyreholdige drikker

Kullsyre er bobler, og du slipper dem ubekymret inn i fordøyelsessystemet. Litt kullsyre fra tid til annen behøver ikke være feil, men ha i bakhodet at dette er en svært typisk årsak til den berømte ballongeffekten.

 

3: Du tygger tyggis

Riktignok står det på pakka at tyggis skal gi deg sterke tenner og motvirke skader på tennene. Det er likevel greit å tenke over at du svelger mye luft når du tygger tyggis, og mye luft betyr oppblåst mage.

 

Oppblåsthet og PMS

Mange kvinner opplever ubehag og smerter i forbindelse med menstruasjonssyklusen. Det trenger altså ikke henge sammen med matvarer som gjør deg oppblåst, men kan være en del av et typisk PMS-bilde. Kosttilskuddet Vita Woman inneholder virkestoffer som motvirker oppblåsthet og ubehag. Vita Woman er utviklet for å dempe symptomene kvinner typisk lider av gjennom syklusen. Les mer om Vita Woman her.

 

ANBEFALT

VITA WOMAN™

Feel like you, everyday!

PMS-lindring og kvinners helse
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM