fbpx

Kjenner du tegnene på for lite B-vitamin?

B-vitamin er en livsnødvendig del av alt fra energiomsetning til nervefunksjon. Kroppen klarer ikke produsere vitaminet selv, og er derfor avhengig av at du får i deg nok gjennom maten. Det vannløselige næringsstoffet er vannløselig, og kommer i åtte ulike typer, alle med hvert sitt ansvarsområde i kroppen.

 

Hvilke B-vitamin har vi?

Totalt har vi åtte B-vitaminer. Alle er essensielle for oss, og ingen av dem produseres naturlig i kroppen. Vi må derfor få dem inn gjennom kostholdet. Heldigvis er alle åtte godt representert i maten vi spiser. Her er en oversikt over hva de gjør, og hvor vi finner dem:

  • B1, tiamin

B1 er viktig for karbohydratomsetningen i kroppen. Det har en funksjon både for nervesystemet, fordøyelsen, musklene og hjertet. Den er dessuten nødvendig for å danne en av byggesteinene i cellenes DNA. B1 finner du mye av i bønner, erter, asparges, gjær, korn og svinekjøtt.

 

  • B2, riboflavin

Dette er et B-vitamin som inngår i molekyler som er viktige for energiomsetningen. Den bidrar til å reparere antioksidanter, og til å bryte ned protein. Du finner B2-vitamin i kjøtt, fisk, egg og i noen meieriprodukter.

 

  • B3, niacin

akkurat som B2, er B3 viktig for energiomsetningen. Den har også en viktig rolle i reparasjon av cellenes DNA. B-vitamin av dette slaget finnes i fisk, nøtter, ølgjær, frukt, grønnsaker, egg, poteter og i magert kjøtt.

 

  • B5, pantotensyre

koenzym A er et livsviktig stoff med en helt sentral rolle i omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner. Vitamin B5 er en bestanddel av koenzym A.

 

  • B6, pyridoksin

for omsetningen av aminosyrer behøver vi B-vitamin av dette slaget. Omdanningen av enkelte aminosyrer til aminer som serotonin og dopamin bygger på nettopp dette vitaminet. Serotonin og dopamin er viktige signalstoffer i hjernen, særlig for humør og velvære. B6-vitamin er også nødvendig for et normalt nervesystem. De beste kildene til vitamin B6 er kjøtt, fugl, pølse og egg. I tillegg finnes det i potet, bær, brød og juice.

 

  • B7, biotin

I verdenen av B-vitamin kalles denne også vitamin B8, vitamin H og coenzym R. Kjært barn har mange navn, og vitaminet er viktig i kroppens omdannelse av mat til energi. Den behøves i små menger, og er å finne særlig i lever og egg, samt i avokado, frukt og grønnsaker.

 

  • B9, folat

B-vitamin av denne typen er viktig for dannelsen av DNA og RNA. Det er nødvendig for at både cellene, nervesystemet og produksjonen av DNA skal fungere. Du har kanskje hørt om viktigheten av folat gjennom første del av svangerskapet? Det er nettopp på grunn av dens aktive deltakelse i cellenes DNA-produksjon og dermed fosterets utvikling. B-vitamin av denne typen finnes i blant annet fullkornsprodukter, surmelk, yoghurt, leverpostei, belgfrukter, rotgrønnsaker, frukt og bær.

 

  • B12, kobalamin

Akkurat som B9, er B12 avgjørende i forbindelse med DNA og RNA. Den har en hovedrolle i dannelsen av røde blodlegemer, og for cellenes metabolisme. B-vitamin innenfor denne kategorien har hovedsakelig animalske kilder, som kjøtt, fisk, skalldyr, egg og meieriprodukter.

b-vitamin

 

Hva skjer hvis vi har for lite B-vitamin i kroppen?

Som du skjønner er vi svært avhengige av korrekte nivåer av B-vitamin. Alt fra DNA til energiomsetning står og faller på det.  Vi er nødt til å få det inn gjennom kostholdet, ettersom det ikke dannes naturlig i kroppen. Typiske symptomer på B-vitaminmangel er trøtthet og svimmelhet, irritabilitet, depresjon, nummenhet og dårlig balanse.

De ulike variantene har hver sine mangelsymptomer. Flere er såpass små og lite utbredt at det knapt merkes, mens andre er av større og mer avgjørende karakter. Mangel på B5 har for eksempel ingen kjente mangelsykdommer, mens underskudd av B6 kan gi depresjon, søvnløshet, blodmangel og kramper. B9-mangel kan også gi mer alvorlige symptomer, og potensielt føre til nedsatt celledeling, blodmangel og endringer i proteinproduksjon. Betent tunge, såre slimhinner og mage- tarmforstyrrelser kan kjennetegne for lave verdier av B9.

Av de åtte variantene B-vitamin er det kanskje B12 og mangelsykdommer som tilhører den man oftest hører om. Tretthet, svimmelhet, muskelsvakhet, blekhet, vekttap og dårlig matlyst er typiske symptomer. Dersom man ikke behandler B12-mangelen kan følgene være alvorlige, og potensielt gi beinmargssvikt. Fordi B12 kun finnes i animalske kilder, er de som baserer seg på mer eller mindre vegetabilsk kosthold mer utsatt enn andre. Det utvinnes i dag B12 fra visse typer alger, så disse gruppene kan få dekket sitt behov gjennom tilskudd.

b-vitamin

 

B-vitaminmangel er ikke nødvendigvis den største utfordringen i Norge i dag. Hele rekka av varianter er godt representert i matvarene vi tradisjonelt sett spiser en del av. Det kan likevel være lurt å være obs på at man får i seg det man trenger. Mangelsykdommer gagner ingen, om det er av B-vitamin eller ei!

 

ANBEFALT

ROYAL TAN™

For a deep golden tan

Få en naturlig, gyllenbrun hudfarge
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter. Den gir en dyp, gyllenbrun hudfarge, i tillegg til å ta vare på hud, hår og negler.

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!

LES MER

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM