fbpx

Kan man trene når man er gravid?

Verden blir snudd litt på hodet når man er gravid. Kroppen gjennomgår mange og store endringer, og man får unektelig en litt annerledes hverdag etterhvert som svangerskapet skrider fremover. Et spørsmål mange stiller seg er: kan man trene når man er gravid?

 

Graviditet og trening

Det hersker mange myter om det å trene mens man er gravid. «Hvis man ikke har trent før, bør man ikke starte når man er gravid» er en slager. Men visste du at man fint kan starte trening også mens man er gravid? Alt handler om tilvenning. Det gjelder å ta tiden til hjelp, og å høre på kroppen. Ved å holde seg i bevegelse og aktivitet kan man faktisk bidra til et bedre svangerskap og bedre helse jevnt over. La oss se på noen av fordelene man kan få gjennom å trene når man er gravid:

 • Økt velvære og overskudd
 • Potensielt færre svangerskapsplager
 • Bedre blodomløp
 • En sunnere fordøyelse
 • Kortere restitusjonstid etter fødsel
 • Bedre søvn (i seg selv et vinnende argument!)
 • Redusert risiko for fødselsdepresjon

 

Lista over fordeler er både lengre og mer utfyllende, men kort oppsummert kan man si det sånn: å trene mens man er gravid er sunt! Kroppen og sinnet får så mange helsegevinster ved utførelse av fysisk aktivitet at man ikke kan unnlate å ha det som en del av sin hverdag.

Gravid og fysisk aktiv kvinne
Fysisk aktivitet er sunt, også under svangerskapet

 

Finnes det noen som ikke bør utøve trening som gravid?

Alle svangerskap er unike. Ingen er like, og man må alltid vurdere den individuelle graviditet. De aller fleste vil likevel dra stor nytte av å trene. Samtidig finnes det mer utsatte grupper som kanskje bør la det bli med fysisk aktivitet, uten å pushe det særlig mye lenger enn det. Like fullt er det av verdi å være fysisk aktiv. Kroppen og hodet er laget for å være i aktivitet, og litt er bedre enn ingenting. Alt fra blodomløp til nerveganger er avhengig av at vi beveger oss for å kunne fungere optimalt.

 

Hvor intensiv bør treningen være?

Som gravid vil du gjøre lurt i å lytte til kroppen. Treningen skal ikke gjøre vondt verre, men snarere være et godt tilskudd i hverdagen. Det kan være lurt å legge til rette for øvelser som egner seg for en gravid kropp. Mye av det man gjorde før kan man fortsette å gjøre, mens enkelte øvelser kanskje lar seg tilrettelegge med enkle grep. Etterhvert som magen vokser er det naturlig at den kommer litt «i veien», og man vil måtte ta hensyn til hvor tungt man løfter.

En fin tommelfingerregel er at kvinner som har vært «stillesittende» eller lite fysisk aktive før graviditeten bør trene med mild til moderat intensitet, mens de som alt har et godt grunnlag kan legge seg på middels til høy intensitet. Som et minimum bør man holde seg fysisk aktiv 30 minutter fem dager i uka, så er det individuelt hva som bør inngå i disse tretti minuttene.

 

Aktivitet som gjør godt for den gravide

Mange kroppslige endringer finner sted i et svangerskap. Mye skal skje på relativt kort tid, og det er ikke til å stikke under en stol at det kan oppstå små og store plager. Det kan være greit å gjøre sitt beste for at kroppen skal være rustet for det den går gjennom. Noen greie øvelser å gjennomføre er disse:

 • Knipeøvelser – for en sterkere bekkenbunn
 • Gå sidelengs med miniband rundt anklene – for å styrke setemuskulaturen
 • Tøy og bøy – for å motvirke stivhet som ofte følger med en graviditet
 • Ligg på siden, hev og senk det øverste benet, med tærne pekende innover – for å styrke setemuskulaturen
Gravid kvinne som trener
Øvelser som denne bidrar til å styrke setemuskulaturen gjennom svangerskapet.

Fysisk aktivitet er viktig i enhver hverdag, og helsegevinstene som følger er mange! Å være gravid er en annerledes opplevelse, ingen svangerskap er like. Helsegevinstene som følger bevegelse og aktivitet er om noe enda større og viktigere i denne perioden av livet. Det er med andre ord store fordeler å hente ved å holde seg frisk og sunn gjennom fysisk aktivitet – også som gravid.

ANBEFALT

VITA WOMAN™

Feel like you, everyday!

PMS-lindring og kvinners helse
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM