fbpx

Kan du spise for mye frukt?

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser 5 porsjoner frukt og grønt hver dag. Men hva skjer egentlig hvis man spiser mer? Kan man spise for mye frukt?

Frukt og grønt er en viktig del av et sunt kosthold. Retningslinjene fra helsedirektoratet sier at man bør få i seg minimum fem porsjoner hver dag for å sikre et tilfredsstillende inntak av vitaminer og næringsstoffer som er viktige for helsa vår. Likevel handler det om balansegang, og det er faktisk sånn at du kan spise for mye frukt.

for mye frukt
Frukt bugner av vitaminer og mineraler, og har sin selvsagte plass i et sunt og godt kosthold. Man bør likevel være obs på mengden sukker som finnes i de forskjellige typene.

Frukt inneholder også sukker

Selv om frukt er sunt for oss, er det ikke til å komme ifra at det også inneholder mye sukker. Ja, det er forskjell på fruktsukker og vanlig, hvitt sukker, men den er mindre enn du kanskje tror. Sukker, også kalt fruktose, består av en del fruktose og en del glukose. Fruktsukker består av 40-55% fruktose, resten glukose. Med andre ord er sammensetningen ganske lik i både fruktsukker og det beryktede hvite sukkeret.

Glukose brytes ned i magesekken og tas opp i blodet vårt. Som en respons på dette begynner kroppen å produsere insulin, som er kroppens blodsukkersenkende hormon. Glukose vil nemlig øke blodsukkeret vårt. Insulinet går dermed i gang med en rekke prosesser for å flytte glukosen fra blodet og over i cellene våre. Insulinet bidrar også sterkt i omdannelsen av protein og fett

 

Du kan spise for mye frukt

Hvis man ser på den totale mengden sukker, er det altså sånn at du kan spise for mye frukt. Selv om frukten har mange viktige næringsstoffer er det altså ikke utelukkende sunt. I riktige mengder er det definitivt bra for deg, men som med alt annet handler det om moderasjon.

Fruktsukker oppfører seg ikke så veldig ulikt vanlig hvitt sukker, og kan dermed gjøre at du får i deg for mye sukker. Til forskjell fra godteri og andre usunne kilder vil du få i deg både vitaminer og mineraler gjennom frukten. Likevel vil det ikke lønne seg med uendelige mengder når alt sukkeret følger med på kjøpet. Risikoen for vektøkning, overvekt og fedme øker kraftig ved et for høyt sukkerinntak. Dette leder til ytterligere økt risiko for diabetes type 2, enkelte kreftformer, samt livsstilssykdommer. Det er ikke dermed sagt at for mye frukt gjør deg verken overvektig eller kreftsyk, men forsøk å holde deg innenfor helsemyndighetenes anbefalinger. Skal du spise mer enn de fem om dagen, anbefales det å heller velge grønnsaker.

Frukt er langt sunnere enn godteri og usunt snacks. Hvis du fremdeles har lyst på noe etter at du har spis dine fem porsjoner med frukt, er det et godt alternativ å velge grønnsaker.

 

Fiber i frukten kan utligne noe av sukkeret

Dr. Robert Lustig har gitt ut boken «Fat Chance», hvor han undersøker helserisikoen forbundet med overspising av prosessert sukker. Han uttaler at frukt består av både løselige og uløselige fiber, og at dette gjør at mye av fruktsukkeret ikke tas opp av kroppen i den tidlige fasen av fordøyelsen. Dette gjør at det først brytes ned lenger ned i systemet, hvor det er flere bakterier som nyttiggjør seg sukkeret på egenhånd. Dermed går ikke like mye av det konsumerte fruktsukkeret ut i kroppen på lik linje som vanlig, hvitt sukker gjør.

 

Grønnsaker inneholder mindre sukker

Et alternativ til å spise for mye frukt kan være å bytte noe av frukten med grønnsaker. Grønnsaker er nemlig også proppet med næringsstoffer som er bra for deg, men inneholder på langt nær samme mengder sukker som frukt.

Å sette frem fruktfat istedenfor smågodt og potetgull er en suveren måte å erstatte usunt med sunt. Grønnsaker og dipp er både sunt og godt som kveldskos, og sørger du for at halve middagstallerkenen din består av grønt har du kommet langt på vei med å etablere sunne, gode vaner som sikrer sunn helse og vekt.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM