fbpx

Kan du spise deg ned i vekt?

Er det egentlig mulig å spise seg ned i vekt ved å spise de «riktige» matvarene? Mat er jo mat uansett, men det du spiser kan være helt avgjørende for det totale energiregnskapet.

Spørsmålet høres kanskje litt merkelig ut, men det er helt betimelig å spørre. For med så mange ulike matvalg vi står ovenfor hver eneste dag, er det ikke alltid lett å vite hvordan et bestemt valg vi påvirke helsen vår. En Snickers på 75 gram metter ikke stort, men den inneholder til gjengjeld nesten like mye kalorier som et liten middag – hele 363 kcal! Og det blir ikke bedre av at over 50% av energiinnholdet kommer fra sukker.

Står du ovenfor et valg mellom en Snickers og en nøttepose som inneholder det samme kaloriinnholdet, kan det totale energiinnholdet være relativt likt, men energifordelingen vil fortone seg noen annerledes. Snickersen vil gi deg energi i form av raske karbohydrater og mye usunt fett, mens nøttene tilfører kroppen energi i form av sunne og mettende fettsyrer, og ikke minst en rekke viktige næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

Kort oppsummert – 1 kalori er 1 kalori uansett hvor du den kommer fra, men hvordan kroppen bruker energien, kan varierer.

 

kalorier forskjeller

Kalorier er ikke alltid like

Kroppen din er langt mer kompleks enn selv den mest avanserte datamaskinen, og det foregår til enhver tid en rekke kjemiske prosesser som er med på å regulere energibalansen. Hvis  «1 kalori var 1 kalori», ville kroppen vår ha prosessert alt på samme måte, men så enkelt er det ikke.

Se for deg et undergrundsnettverk i en storby. De forskjellige t-banene tar ulike veier frem til målet, men de ender opp på samme sted likevel. Litt det samme gjelder for maten du spiser. Ulike typer mat går gjennom ulike typer metabolske veier, og noen av disse veiene er mer effektiv enn andre. Jo mer effektiv en vei er, desto mer av matens energi blir brukt til arbeid, og mindre går bort til overskuddsvarme. Den metabolske veien for protein som er mindre effektiv enn veien for både karbohydrater og fett, og kroppen vil ikke nyttiggjøre seg av like mye av energien i 100 gram protein som i 100 gram karbohydrater.

Proteiner inneholder 4 kalorier per gram, men en stor del av disse kaloriene forsvinne som varme (TEF – Thermic effect of food) når de prosesseres i kroppen. TEF er et mål på hvor mye energi kroppen forbruker på å fordøye maten vi spiser.

De 3 makronæringsstoffene har ulik termiske effekt:

  • Proteiner: 25-30%
  • Karbohydrater: 6-8%
  • Fett: 2-3%

Proteiner har en mye større termisk effekt enn både fett og karbohydrater. 100 kalorier fra en proteinkilde gir et energitilskudd på ca. 75 -70 kalorier, mens 100 kalorier fra fett vil gi etenergi tilskudd på ca. 97-98 kalorier.

sunn mat for vektreduksjon
Selv innenfor en næringsgruppe som karbohydrater er det forskjeller. Begge måltidene inneholder MYE karbohydrater, men maten til venstre inneholder også rikelig med fiber som metter godt, stabiliserer blodsukkeret og bedrer fordøyelsen.

 

Konklusjon

Maten du spiser inneholder energi i form av karbohydrater, proteiner og fett. Hvordan denne energifordeeleingen ser ut, er med på å bestemme hvordan kroppen prosesserer maten og hvordan energien utnyttes. Det nytter ikke å se på det totale energiinnholdet alene, for mat er så mye mer enn kun «totale antall kalorier». For å gå ned i vekt er du avhengig av å gå i et energiunderskudd over tid, og for å øke i vekt må du gå i et energioverskudd. Hva du spiser, er med på å bestemme hvor enkel denne prosessen blir i den ene eller andre retningen. Det er ikke bare den totale energimengden som gjør en matvare sunn eller ikke – det er energisammensetningen.

ANBEFALT

ALPHA MAN™

Feel stronger and energetic!

Få tilbake kraften og energien
Alpha Man er et avansert kosttilskudd optimalisert for å booste testosteronnivået i kroppen. Alpha Man har egenskaper som kan gi deg mer energi, øke forbrenningen, lysten og evnen til å bygge muskler.

LES MER

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM