fbpx

Hvordan kan du beskytte huden mot kulde?

Kulde vil aldri kunne bli hudens bestevenn. Kald, tørr luft gjør sitt for at både hender og ansikt merker klimaet vi lever i. I tillegg blir lufta inne tørr når vi fyrer og står i. Hva kan du gjøre for å beskytte huden mot kulde?

beskytt huden mot kulde

 

Steng kulden ute

Det første du kan gjøre er å kle kulden ute. Ved å hindre direkte kontakt kan du nemlig beskytte huden mot kulde. Bruk hansker i kaldt vær, og bruk gjerne ull innerst mot huden. Hals og ansikt kan skjermes med buff og lue.

 

Plei huden godt med fuktighet og beskyttelse

Huden pleies innenfra, men en god fuktighetskrem vil beskytte huden mot kulde. Et godt lag fuktighet vil trekke seg inn og pleie den såre, tørre huden. Det kan også være en idé å bytte ut dusjsåpen med dusjolje, for ytterligere fuktighetsbevaring.  Kuldekrem kan brukes for å dra maksimal nytte av fuktighetskremen. Kuldekrem påføres en liten stund før man går ut, så den får tid til å virke. Hinnen den legger seg over huden, og hindrer at fukten fordamper. Denne kremen smøres på utsatt hud som kinn, nese og panne.

Kuldekrem er dog et omdiskutert tema. Den er tykkere enn vanlige kremer, og inneholder voks som gjør den fetere. Dette gjør den til et beskyttende lag som hindrer tap av fuktighet. Men når man skal beskytte huden mot kulde er også frostskader verdt å ta med i betraktningen. En finsk studie fra 2001 viste at kuldekremen kunne være synderen for den høyere andelen frostskader blant kremer som skulle beskytte huden mot kulde. Helle Grøttum forklarer dette med at kuldekremer ofte er tette, og filmen de legger over huden gjør at svetten ikke har noen mulighet til å fordampe fra huden. Svetten blir dermed fanget, og den fuktige huden kjøles raskere ned. Frostskader kan da bli et faktum.

Bruk fuktighetskrem for å beskytte huden mot kulde

 

Parfymefri, fet krem

Som en erstatning for kuldekrem nevnes gjerne parfymefri krem med høyt fettinnhold. Dette vil binde fukt til huden, som trekkes inn og mykgjør istedenfor å legge seg som en tett hinne. Den pleiende fuktigheten vil beskytte huden mot kulde i større grad enn kuldekrem gjør, mener Grøttum.

 

Gi huden næring

Vitaminer er viktige bidragsytere i opprettholdelsen av sunn, frisk hud. A-vitamin sørger for nydannelse og vedlikehold av huden. Som antioksidant vil den bekjempe skader på celler og vev. B-vitamin er viktige byggesteiner for både hud, hår og negler. Vitamin C er med på dannelsen av kollagen, som i stor grad virker inn på hudens styrke og elastisitet. Også talgproduksjonen reguleres av dette vitaminet, og er det noe som kan beskytte huden mot kulde, er det vel å unngå at den tørker ut! D-vitamin dannes når huden utsettes for sollys, og gjør at opptaket av blant annet kalsium og fosfor skal gå som normalt. E-vitamin forebygger tørr, glansløs hud og leverflekker. Dessuten fremmer den blodsirkulasjon og heling av sår, for ikke å snakke om dens rolle som verge for huden under eksponering for sollys.

 

Næring gjennom kosten

Ved å spise fet fisk, nøtter, frukt og grønt, dekker man opp for mange av vitaminene man trenger i kampen mot kulda. De ulike næringsstoffene representeres i sine matvarer, og et variert, sunt kosthold vil være et godt steg på veien mot vakker hud. Likevel er det ikke alltid så lett å spise seg til en optimal balanse. For å beskytte huden mot kulde, kan det derfor være verdt å se på kosttilskuddet Royal Tan, som er optimalisert for å ta vare på hud, hår og negler.

 

Kjapp huskeliste

  • Tilfør fuktighet med gode, fete kremer
  • Bytt ut dusjsåpen med dusjolje
  • Dekk til utsatt hud når du oppholder deg i kulda
  • Gi kroppen vitamingrunnlaget den behøver for å holde huden frisk

 

Huden liker ikke tørt, kaldt klima veldig godt. Hjelp den derfor på vei med litt kjærlig pleie. Beskytt huden mot kulde ved å gi den næringen den trenger innenfra, i tillegg til å unngå at den eksponeres for voldsom påvirkning utenfra. Hansker, buff, fuktighetskrem og vitaminer – oppskriften på en litt gladere vinterhud!

 

ANBEFALT

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter! Den gir en gyllenbrun hudfarge, og tar vare på hud, hår og negler.