fbpx

Hva kan du gjøre for å dempe plagene ved PMS?

PMS er ingen hyggelig sak for verken den som opplever det eller de som befinner seg i nærheten. Hvordan kan problemene lettes?

Premenstruelt syndrom finner sted i tiden før menstruasjonen. I denne perioden opplever mange kvinner større eller mindre plager, og det kan være tøffe tak for kvinnen selv så vel som for de som er i nærheten de aktuelle dagene.

 

Symptomer på PMS

Mange føler på en litt kortere lunte i tillegg til å være oppblåst dagene før mensen. Blant symptomene for PMS er det både fysiske, psykiske og/eller atferdsmessige tegn. Irritabilitet, engstelse, humørsvingninger og uro er svært vanlige psykiske endringer. Av fysiske symptomer finner man både oppblåsthet og magesmerter, ømme bryster og vektøkning. Atferdsmessig opplever mange et ønske om å trekke seg tilbake fra sosiale aktiviteter, og appetitten gjennomgår forandringer. Særlig søtsug er et stadig tilbakevennende symptom.

søtsug i forbindelse med PMS

 

Vitaminer kan lindre

Pass på å innlemme vitamin B1, B2 og B6 i kostholdet ditt. Disse kan lette plagene i forbindelse med PMS gjennom å øke forekomsten av serotonin og dopamin, samt regulering av østrogennivået.

Serotonin er en nevrotransmitter som blant andre plikter har i oppgave å stimulere humøret i positiv retning. Hormonet virker inn på sinnstemning, og er med på å regulere både velvære, angst og uro, i tillegg til søvn og våkenhet. Metthet, sultfølelse, smerteopplevelse og impulskontroll påvirkes også av serotonin.

Dopamin er også en signalsubstands. Dette stoffet spiller en viktig rolle i hjernens belønningssystem. Et høyt nivå av dopamin gir økt følelse av glede og velvære. Dopamin utskilles som en belønning fra hjernen selv, som bruker dette for å skape en følelse av velbehag.

Østrogen er kvinnens viktigste kjønnshormon. Også menn har noe av hormonet, men på langt nær så mye som kvinner. Østrogen utvikler kjønnskarateristika hos damer og er ansvarlige for at puberteten går sin gang. Hormonet er essensielt i reguleringen av menstruasjonssyklusen, og dermed relevant for plager i forbindelse med PMS også. Østrogen skal produsere feminitet, og holder hjertet, musklene, benene i brukbar stand. Stoffet er dessuten ansvarlig for å holde de seksuelle og de reproduktive systemene våre funksjonelle.

Humørsvingninger som en del av PMS

 

Hvordan øke nivået av serotonin og dopamin?

Som allerede nevnt bidrar vitamin B1 og B2 til å øke forekomsten av disse to signalsubstansene. Ved å spise matvarer som inneholder dem vil du altså øke sjansene for å opprettholde et sunt nivå. B1, også kalt tiamin, finnes i det meste av mat. Det typiske norske kosthold med kornvarer, melk, potet og kjøtt er rikt på B1. Riboflavin, en annen betegnelse på B2, får man gjennom både vegetabilske og animalske matvarer. Igjen er det hovedsakelig melk, kjøtt og korn som er de viktigste kildene.

 

Hvordan stabilisere østrogenproduksjonen?

Kostholdet har mye å si også på denne fronten. For å opprettholde et sunt nivå av østrogen, er det viktig å spise mat som gir lav glykemisk belastning. Matvarer som gir et stabilt, jevnt og lavt blodsukker er altså veien å gå. Blant disse finner man en rekke gode kandidater:

 

1. Frukt og grønnsaker

Man skal lete godt for å finne kostholdsråd som utelukker frukt og grønt. PMS-verdenen er intet unntak. Denne matvarekategorien inneholder fytoøstrogen, som stimulerer østrogenproduksjon hos kvinner. Blant toppkandidatene finner du epler, plommer, tomater, dadler og papaya.

 

2. Nøtter og korn

Også denne matvaregruppen er rik på fytoøstrogen. Som en bonus følger vitaminer og mineraler med på kjøpet. Pistasjnøtter, mandler, hasselnøtter og peanøtter er verdt å inkludere i kostholdet for å bedre plager forbundet med PMS. Linfrø og sesamfrø er også gunstige, så vel som kornslag som bygg og havre.

 

3. Soya og tørket frukt

Tørket frukt kan også gi deg gode mengder av fytoøstrogen. Det samme gjør soya, og produkter som er avledet fra det – som soyayoghurt og tofu.

 

Kosttilskudd

Ofte kan det være problematisk å få dekket alle behovene gjennom kosthold alene. Vita Woman er et kosttilskudd spesielt rettet mot lindring av kvinners PMS-symptomer, og har aktive virkestoffer som kan gjøre det enklere å være deg gjennom den trøblete perioden.

  • Gammalinolensyre: essensiell fettsyre som i kombinasjon med Omega-3, 6 og 9 effektivt reduserer PMS-symptomer. Fettsyren brukes effektivt mot menssmerter, hodepine og ømme bryster, i tillegg til å motvirke tørr og uren hud. Den motvirker også betennelsestilstander.

 

  • Omega-3, 6 og 9: livsnødvendige fettsyrer som motvirker kramper, ømme bryster, og generelle menssmerter. Omega-3 kan dessuten hjelpe mot hodepine, humørsvingninger, depresjon og oppblåshet, symptomer som gjerne opptrer under PMS. Sammen med gammalinolensyre styrkes effekten av fettsyrene, og de er også kjent for sine effekter for kardiovaskulær helse og et styrket immunforsvar.

 

  • Magnesium: dette næringsstoffet bedrer effekten av vitamin B6 som optimaliserer hormonbalansen og dermed lindrer PMS. Magnesium kan også motvirke oppblåsthet og ømhet. Humørsvingninger kan også reduseres ved hjelp av magnesium.

 

  • Kalsiumkarbonat: effektivt mot ømme bryster og oppblåsthet, samt øvrige PMS-plager. Kombinasjonen kalsiumkarbonat og B6-vitamin effektiviserer virkemidlene. Både skjelett, nervesystem og hjertehelsen nyter godt av kalsiumkarbonat.

 

  • Vitamin B6: opprettholder kroppens hormonbalanse. Studier viser at vitamin B6 kan motvirke de emosjonelle plagene ved PMS, deriblant depresjon, utmattelse, humørsvingninger og økt irritabilitet. Sammen med kalsiumkarbonat blir effektene forsterket.

 

Ikke la PMS ødelegge mer enn nødvendig. Ta kontrollen over det du kan, og gjør ditt for å lindre plagene som oppstår.

 

ANBEFALT

VITA WOMAN™

Feel like you, everyday!

PMS-lindring og kvinners helse
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM