fbpx

Grønt er skjønt – også i matveien!

Helt fra barnsben av har vi blitt bedt om å spise opp grønnsakene våre. Dette er naturligvis ikke uten grunn: mye av det kroppen trenger for å opprettholde sin funksjon er å finne i nettopp disse skattekistene. Ekstra mye finner vi i såkalt supermat, og de grønne skjønne er definitivt på topplista!

Avokado

Avokado, supermat

Avokado er en frukt som har blitt godt kjent her til lands. Vel dyrkes den i tropiske og subtropiske land, men dens fantastiske næringsinnhold har gitt den godt fotfeste også i det norske kjøkkenet. Visste du at man gjennom to spiseskjeer deilig avokado får i seg omtrent femti kalorier og 20 vitaminer og mineraler? A-, B-, C- og E-vitaminer, kalium og proteiner.. Avokadoens skatter er mange, og den kvalifiserer utvilsomt til tittelen supermat!

Ja, den er spekket med næring, og ryktene om mye fett har sin rot i virkeligheten. Det er dog verdt å merke seg at hovedparten av disse fettsyrene er umettet fett, som er viktige byggesteiner i et sunt og godt kosthold. Som med alt annet gjelder det å bruke sunn fornuft. Bruksområdet for denne nøtteaktige smaksbomben med smørlignende konsistens er mange. Fra å spise den rett ut av skallet med skje, til å servere en smakfull avokadosalsa til favoritt- burgeren.

Og du, et lite tips! Det er alltid spenning å spore idet man deler avokadoen og innsiden åpenbarer seg. Et lite kick av glede iler gjennom kroppen ved den perfekte, grønne supermat – men jaggu er skuffelsen stor når fruktkjøttet som åpenbarer seg er brunt og dårlig. Så legg deg dette på minnet: for å sjekke om avokadoen er bra, kan du se under den lille knoppen på enden. Er det brunt vitner det om kommende skuffelse, men har den sin friske, grønt er skjønt-farge er den moden og klar for å spises.

 

Brokkoli

Brokkoli, supermat

Stekte grønnsaker, råkost, snacks og middag. Brokkoli er en svært hendig liten sak, som gjør seg meget godt i et sunt kosthold. Proppet med blant annet mer C-vitamin enn appelsin, mye kostfiber og et rikt innhold kalium regnes den som supermat. Gode bidragsytere til et sterkt immunforsvar og god fordøyelse. Denne grønnsaken er definitivt å regne som supermat, og gjør seg svært godt i kosten til både små og store hverdagshelter. I motsetning til mange andre godbiters kaloriinnhold, er brokkolien svært gjerrig på disse; av 100g brokkoli får du i deg omtrent 34 kalorier. Grunn nok i seg selv til å bringe det grønne treet frem som snacks, spør du oss!

Brokkoliens helsefordeler stopper ikke der. I disse vintertider er vi mange som merker mørketiden på humøret. Supergrønnsaken har innvirkning også der. Det Medisinske Universitet i Lublin, Polen, skriver i sin studie at «folat, vitamin B12 og B6, samt umettede omega 3-fettsyrer har en effekt på de biomekaniske prosessene i sentralnervesystemet». De demonstrer videre hvordan disse er aktive i utformingen av nevrotransmittere som serotonin – en viktig bidragsyter i regulering av humør og sinnsstemning.

Den gode smaken og konsistensen gjør den velegnet i alt fra enkle wokretter til ovnsbakte herligheter i mer formelle lag.

Spinat

Spinat i bolle, supermat

De fleste av oss har rom for mer kostfiber i matveien. En grønnsak som byr på store andeler av dette, er spinat! Det er ikke så rent få av oss som får Skipper’n sin spinatsang på hjernen når vi hører ordet bli nevnt. Og akkurat som Skipper’n burde vi ta oss en boks spinat når vi skal ha mat. I tillegg til kostfiber finner man nemlig rikelig med vitamin A, B, C, K og kalium – gode byggesteiner i et kosthold som skal få deg til å yte ditt beste. Supermat i sin enkleste form.

Spinat gjør seg alene, men er i våre øyne enda bedre egnet som garnityr til en rekke matretter. Med et bredt anvendelsesområde strekker den seg som den perfekte følgesvenn i alt fra råkost i salater og smoothier, til varmebehandlet i wokker og gryter, videre til dampet utgave med en dæsj sitronsaft og salt og pepper til. Spinat fås i flere utgaver. Den milde babyspinaten gjør seg godt i råkost, mens superspinaten med sine store, sprø blader er velegnet til varmebehandling.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM