fbpx

Gode grunner til at du trenger karbohydrater

Karbohydrater er en av de tre makronæringsstoffene kroppen din trenger for å fungere. Er de like nødvendige som protein og fett?

Gjennom et utall dietter har karbohydrater pådratt seg et rykte som syndebukk for vektøkning og usunnheter. Er det virkelig sånn? De tre makronæringsstoffene karbohydrater, proteiner og fett utgjør det vi trenger for å fungere ordentlig. Alle tre har hver sine roller. Det er flere årsaker til at du trenger karbohydrater, og de er en like viktig del av kostholdet som de anerkjente proteinene.

 

Hva er karbohydrater?

Karbohydrater er en essensiell del av et fullverdig kosthold. Det utgjør en av de tre makronæringsstoffene, og har et ufortjent dårlig rykte i vektnedgangsverden. Karbohydrater kan brytes ned i tre hovedgrupper:

  • Sukker
  • Stivelse
  • Fiber

Du trenger karbohydrater, men som du ser finnes de i ulike utgaver. Hva skiller de ulike typene, og hvor finner man dem?

Sukker er ofte tilsatt både mat og drikke for en søtere smak som appellerer til flere, og er blant syndebukkene for både overvekt og dårlig helse. Overdrevent sukkerinntak er forbundet med overvekt og livsstilssykdommer. Godteri og usunn mat er hovedkilden til større mengder sukker, men det finnes også naturlig i for eksempel frukt og honning.

Stivelse finnes i matvarer fra planteverden. Stivelse frigjør energien jevnt og trutt, og finnes i for eksempel brød, poteter og pasta. De langsomme karbohydratene gir deg jevnere blodsukker og gir ikke den samme plutselige stigningen (og fallet!) som sukker forårsaker.

Fiber er nødvendig for en rekke prosesser. De finnes i stor grad i veganske matvarer, inkludert frukt, fullkorn og grønnsaker. Du trenger karbohydrater fra fiber fordi fordøyelsessystemet ditt avhenger av det for å fungere ordentlig. De gode tarmbakteriene er også avhengige av å få tilført godt med fiber.

du trenger karbohydrater
Du trenger karbohydrater, men det er ikke likegyldig hvor du får dem fra.

 

Du trenger karbohydrater for å fungere optimalt

Legg bort overbevisningen om at karbohydrater ikke er bra for deg. Det gjelder for karbohydrater som det gjør med alt annet: moderasjon! For mye av hva som helst er ikke bra for deg. Inntaket av karbohydrater må ligge på et hensiktsmessig nivå. Helsemyndighetene har retningslinjer som etterser et sunt nivå. For karbohydrater gjelder disse:

  • Én tredjedel av maten din bør komme fra stivelsesrike matvarer. Poteter og brød er gode kilder til sunne karbohydrater.
  • Én tredjedel av maten din bør komme fra fiberrike matvarer. Dette omfatter frukt og grønnsaker, som har sunne karbohydrater og øvrige næringsstoffer som gjør kroppen din godt.

 

 Karbohydrater er en viktig energikilde

Karbohydrater brytes ned til glukose før de absorberes i blodet ditt. Sammen med insulin nærer glukose cellene dine, hvor det brukes som energi. Du trenger karbohydrater, men for mye av dem er ikke bra for deg. Dersom du spiser flere karbohydrater enn du forbruker, vil de overskytende bli konvertert til fett for lagring til «magrere tider».

Du finner flere kalorier i fett enn du gjør i karbohydrater. For hvert gram karbohydrat regner man 4 kalorier, mens for hvert gram fett er antallet kalorier oppe i 9. I tillegg vil stivelsesrik mat ofte være en god kilde til fiber, og dermed en nyttig del av et balansert og sunt kosthold.

du trenger karbohydrater
Sørg for å følge helsemyndighetenes retningslinjer for et balansert kosthold.

 

Ikke kutt ut karbohydrater

Hvis du dropper karbohydrater i kostholdet ditt, vil kroppen måtte finne andre kilder til energi. Det betyr at den vil benytte seg av fett og protein for å drive deg fremover. Flere dietter baserer seg på et absolutt minimum av karbohydrater nettopp for å tvinge kroppen til å heller forbrenne fett. En typisk følge er at mengden fett øker i kostholdet, som igjen øker inntaket mettet fett. For stort inntak mettet fett kan øke kolesterolnivåene i blodet, som igjen kan lede til hjerte- og karsykdommer.

I mangel på tilgang på glukose vil også kroppen måtte benytte seg av nedbryting av lagret fett i langt større grad. Denne prosessen forårsaker en opphopning av ketoner i blodet, som igjen fører til ketose. Denne tilstanden kan forårsake hodepine, dehydrering, svimmelhet og irritasjon.

For vektnedgang er det ikke bare karbohydrater du bør se på. Enhver ubalanse mellom kaloriinntak vs. forbruk er grunn til endring i vekt og kroppssammensetning. Et kosthold hvor du luker ut karbohydrater vil ofte innebære en økning i antall kalorier, fordi karbohydrater har færre kalorier per gram enn fett. Du trenger karbohydrater, ikke fjern dem totalt. Begrens heller mengden til helsemyndighetenes anbefalte mengder.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest