fbpx

Dette kan være årsaken til at du føler deg trøtt hele tiden

Vi skiller som regel mellom forbigående og kronisk tretthet. Den ene kan ha helt andre årsaker enn den andre. Lær deg å kjenne igjen forskjellen.

De fleste av oss opplever perioder hvor vi føler på et redusert energinivå. Hvis du føler deg trøtt hele tiden, kan det være greit å følge litt med. Forbigående tretthet forekommer som regel i perioder med lite søvn, stort arbeidspress eller øvrige forbigående livsstilsfaktorer. Kronisk tretthet oppstår når følelsen av slitenhet vedvarer over lengre tid. Sistnevnte kan være et tegn på sykdom, men anses normalt for å skyldes en eller flere av dine vaner og rutiner.

trøtt hele tiden
Det er slett ikke unormalt å føle seg trøtt og sliten i perioder. Det kan likevel være greit å være litt obs dersom symptomene vedvarer over lengre tid.

 

Maten du spiser er avgjørende

Kroppen henter energi fra maten vi spiser. En typisk synder når man føler seg trøtt hele tiden er jernmangel, som særlig gjelder for kvinner i fruktbar alder. Kvinner mister en del jern gjennom menstruasjonen, og har derfor et større behov enn menn for å fylle på igjen lagrene. Ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborg sier at jernmangel kan være vanligere enn man tror, og derfor verdt å sjekke ut dersom energien uteblir. Jern finnes i grove kornprodukter, leverpostei, kjøtt og grønne bladsaker.

Bjelland Brunborg trekker også frem rutiner på måltidene som en viktig faktor dersom man føler seg trøtt hele tiden. Ved å etterse et jevnt og godt måltidsmønster med mat som holder deg mett lenge, bidrar du til å gi kroppen jevnlig energipåfyll.

mat som motvirker at du føler deg trøtt hele tiden
Et sunt og godt kosthold legger grunnlaget for energinivået du holder gjennom dagen.

 

Hvorfor er man trøtt hele tiden?

National Health Service (NHS) uttaler at det er vanligere å være trøtt på grunn av psykiske årsaker, enn det er fysiske. Det er vanlig å søke etter årsaken til tretthet innenfor de tre hovedområdene livsstilsfaktorer,psykologiske tilstander og medisinske tilstander.

Livsstilsfaktorer:

 • Høyt alkoholforbruk
 • Betydelig kaffeinntak
 • Krevende fysisk aktivitet
 • Inaktivitet
 • Søvnunderskudd
 • Bivirkninger av medisiner
 • Dårlige spisevaner

 

Psykologiske tilstander:

 • Angst og depresjon
 • Sorg
 • Stress

 

Medisinske tilstander:

 • Infeksjoner
 • Lavt eller høyt stoffskifte, eller diabetes
 • Nyresvikt, hjertesvikt og kreft
 • Cøliaki
 • Kronisk utmattelsessyndrom
 • Dårlig fysisk form
 • Feilernæring

 

Energi avler energi

Det er svært mange som velger å droppe treningen når de føler seg litt lav på energi. Effekten av trening er vel verdt anstrengelsen det er å komme seg over dørstokken selv om energinivået er litt redusert. Dersom du føler deg trøtt hele tiden, kan det være en idé å la kroppen få bevege seg litt. Under fysisk anstrengelse produserer nemlig kroppen endorfiner. Endorfiner omtales ofte som lykkehormoner, og gjør oss mer opplagte og våkne. Det å gå seg en tur når øyelokkene er tunge kan dermed være en god løsning.

Det kan være lite fristende å ta treningstøyet på når energinivået er på bunn. Gevinsten er dog stor!

 

For lite vann gir også for lite energi

Allmennkunnskapene hos de fleste forteller at for lite mat kan gjøre oss trøtt og sliten. Det er kanskje mer overraskende at du også ved å drikke for lite oppnår samme effekt. Ernæringseksperten forteller at manglende væskeinntak gjennom dagen kan gå utover prestasjonen, og at det å drikke regelmessig er en vanesak. «En drikkeflaske bør være en naturlig følgesvenn gjennom dagen» uttaler Bjelland Brunborg.

 

Få mer energi med Vita Woman

I følge NHI har kvinner en tendens til å føle seg oftere slitne enn menn. Som vi alt har sett kan det være i sammenheng med større tap av jern gjennom menstruasjonen. Det kan også henge sammen med psykiske plager. Statistisk sett er totalen av psykiske lidelser relativt jevnt fordelt mellom kjønnene, men forekomsten av depresjon og angst er høyere hos kvinner enn hos menn. Disse lidelsene er typiske triggere for følelsen av å være trøtt hele tiden.

Vita Woman er et kosttilskudd skreddersydd kvinner og deres syklus. Gjennom hele måneden oppleves endringer i humør og energi, ofte som følge av større eller mindre plager tilknyttet menstruasjonssyklusen. Ved å ta Vita Woman jevnlig over tid vil effekten bli best mulig, og du vil kunne oppnå optimal hormonell- og fettsyrebalanse og dermed lindring av PMS-relaterte plager. Kosttilskuddet inneholder blant annet vitamin B6, som viser seg å virke mot de emosjonelle plagene som depresjon og utmattelse.

Vita Woman inneholder virkestoffer med dokumentert effekt, og er utelukkende fremstilt av naturlige råvarer. Du kan lese mer om Vita Woman her.

 

ANBEFALT

For kvinners helse og PMS-lindring.
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!