fbpx

Få din energi tilbake!

Vinteren bringer med seg fantastiske muligheter for aktiviteter tilhørende sesongen. Etterhvert som mørket har fått godt feste, er det likevel svært mange av oss som kjenner at det begynner å skorte på energi. Hvordan kan du få den tilbake?

 

Vinterdepresjon er et fenomen som ifølge verdens helseorganisasjon rammer 5-10% av befolkningen i større eller mindre grad. Lidelsen skyldes gjerne korte, mørke dager, og det kan bli svært utfordrende å opprettholde et normalt energinivå. Serotonin er et hormon nært knyttet opp mot humør, søvn og lykkefølelse. Når nivået av dette stoffet endres, påvirkes også hjernen. Det er vanskelig å opprettholde normale mengder energi når hjernen selv kommer i ubalanse. SERT er et protein som transporterer ovennevnte hormon, og danske forskere har funnet at proteinet fjerner mer av serotoninhormonet i vinterhalvåret enn sommerhalvåret. Dette kan skyldes nettopp dagslyset, eller mangelen på sådan.

 

Hvorfor får vi så lite energi når det er mørkt ute?

Høst- og vintermørke fører til en økning av SERT-proteinet. Resultatet kan ofte være mangel på energi, redusert sexlyst, større søvnbehov og nedsatt stemningsleie. I tillegg kan melatoninnivået affekteres av lys og mørke. Melatonin antas å ha sammenheng med styring av døgnrytmen. Elise W. Dees har doktorgrad i synsvitenskap, og forteller at mye lys stimulerer de lyssensitive gangliacellene. Disse reduserer produksjonen av melatonin, slik at vi blir mer våkne. Med andre ord vil lite lys slå motsatt ut. Økt produksjon av melatonin kan gi påfølgende økt følelse av trøtthet. Energimangel kan dermed være et faktum.

 

Trøtt, sliten og aldri egentlig helt uthvilt før sola melder sin ankomst utpå vårparten. Høres kjent ut?

Sleepy man waking up

 

Hva kan du gjøre for å få mer energi?

Den gode og den dårlige nyheten er at vinterdepresjon går over ved tilgang på dagslys. Energi og lys hører sammen. Ingen enkel sak for de som befinner seg på den nordlige halvkule, men heller ingen umulighet. Mange velger å ta en tur utenfor landegrensene i løpet av de mørkeste månedene, og en god del finner også mye hjelp i lysterapi.

 

Utover dette finnes det mange tiltak man kan gjøre selv for å påvirke energi og humør. Stressmestring er et av tiltakene, ettersom stresshormoner tilsynelatende påvirker døgnrytmen negativt. Døgnrytmen styrer ikke bare følelsen av å være våken eller trøtt, men er også involvert i appetitt, tørste, kroppstemperatur, i tillegg til øvrige biologiske funksjoner – deriblant søvn. Det viktigste man kan gjøre for seg selv når energinivået synker i takt med mangelen på dagslys, er å spise sunt og variert, holde seg aktiv, og beholde troen på lysere tider forut.

 

Spis sunn mat som gir energi

Strø valnøtter på havregrynsgrøten til frokost. Disse nøttene er proppet med aminosyren tryptofan, som omdannes til serotonin i hjernen. Ta en kopp kaffe etter maten, så kan du kanskje dra nytte av koffeinet og føle deg kvikkere. Rødbeter, spinat og vanlig hodekål er kilder til nitritt, som vil deg mer energi ved å forbedre lungenes evne til å ta opp oksygen.

 

Aller viktigst er det kanskje å ha troen på at de lysere tidene kommer tilbake. Vinteren er fin på sin måte, og man drar god nytte av å bruke sesongen for det den er verdt. Vinterlek og moro er en sikker kilde til energi!

 

ANBEFALT

ALPHA MAN™

Feel stronger and energetic!

Få tilbake kraften og energien
Alpha Man er et avansert kosttilskudd optimalisert for å booste testosteronnivået i kroppen. Alpha Man har egenskaper som kan gi deg mer energi, øke forbrenningen, lysten og evnen til å bygge muskler.

LES MER

ROYAL TAN™

For a deep golden tan

Få en naturlig, gyllenbrun hudfarge
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter. Den gir en dyp, gyllenbrun hudfarge, i tillegg til å ta vare på hud, hår og negler.

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM