fbpx

Er en 5:2-diett noe for deg?

Det finnes mang en diett der ute, og blant dem er 5:2-dietten. Hva går den ut på, egentlig? Kan den fungere for deg?

Hva er 5:2-diett?

Som navnet tilsier har denne dietten en inndeling i antall dager i uka. Fem dager hvor man spiser normalt, to dager hvor man faster. Fastedagene skal likevel ikke være helt fri for mat og drikke. Kaloriinntaket reduseres til 500 kcal for kvinner, og 600 kcal for menn. Det er ingen føringer på hva man skal spise, kun et fastsatt lavt kaloriinntak de to dagene i løpet av uka.

 

5:2-diett – fastedager

Det er helt opp til deg hvilke to dager du ønsker å faste. Den eneste retningslinjen er at det ikke er to dager på rad. Du bør ha en vanlig dag imellom. Veldig mange velger å faste på mandag og torsdag, for å holde helgene fri til å spise som man vil. Gjennom fastedagene skal man spise to-tre små måltider. Men hva spiser man, og når?

Som allerede nevnt bestemmer du selv hva du vil spise. Det mange gjør er at de deler det opp i to større måltider, eller tre små. Eksempelvis kan man ha frokost, lunsj og middag, med mat som til sammen ikke overskrider 5-600 kalorier. Det samme gjelder for to større måltider, men her fordeles kaloriene ofte over lunsj og middag.

Mat som kan passe godt til fastedagene er mat som metter. Det kan være lurt å etterstrebe næringsrike varer med høyt fiber- og proteininnhold. Du kan for eksempel spise en stor porsjon grønnsaker, stekt/grillet fisk eller magert kjøtt, suppe, egg, eller yoghurt naturell med bær.

Vektnedgang på diett
De to fastedagene gir et lavere ukentlig kaloriinntak, som er ment å føre til ønsket vektnedgang.

 

5:2-diett – vanlige dager

De resterende fem dagene i uka åpner for at du kan spise det du vil. Husk likevel at dietten vil ha liten effekt hvis du hiver innpå for å kompensere for de to fastedagene. Hold kosten normal og sunn, med et matinntak på de vanlige dagene som tilsvarer helt normale dager. Konseptet går ut på at man får i seg færre kalorier i løpet av en uke enn man hadde gjort uten de to fastedagene. Det vil derfor være avgjørende at du ikke øker kaloriinntaket de fem dagene i uka hvor du skal spise normalt. Ved å spise sunt og variert får man i seg næringsstoffene man trenger for å fungere optimalt. Og du? Husk at en helt vanlig dag også kan inkludere å spise ute med venner. Man behøver kanskje ikke bestille en diger pizza for seg selv, men et sunnere alternativ er det absolutt rom for!

En vennegjeng som nyter et måltid på restaurant
Det er absolutt rom for å nyte et måltid på restaurant selv om man går på diett

 

5:2-diett – trening

Hvordan er det med trening når man følger denne dietten? Det er ingen hindring. Følg kroppens signaler, og ta hensyn på fastedagene, så skal det gå greit. Hvis du har en treningsøkt på en eller begge fastedagene, kan det være greit å holde intensiteten på et moderat nivå. Mange kan også føle at de ikke har alt å gi før litt senere på dag etter en fastedag. Da kan det kan være gunstig å legge økta til et litt senere tidspunkt.

Lytt alltid til kroppen, og vis hensyn når den ber deg ta en pause. Særlig i begynnelsen av en diett skal kroppen venne seg til de nye rutinene. Dersom du føler deg svimmel eller kjenner at energien synker drastisk, må du la kroppen hente seg inn igjen. Det kan være lurt å ha en bar eller annen energirik matvare tilgjengelig under de første fastedagene.

 

5:2-diett – sultfølelse

Det er ikke uvanlig å føle at man blir fullstendig oppslukt i sultfølelsen den første perioden på diett. Energinivået kan reduseres, og man føler seg generelt tregere og mindre opplagt enn vanlig. Kroppen er inne i en omstillingsprosess som det tross alt vil ta litt tid å venne seg til.

Du vil bli overrasket over hvor lett det er å ikke lenger legge merke til sultfølelsen, særlig om du fokuserer på andre ting. Jobb, ærender og annet er gode fokuspunkt når fastedagene pågår. Pass bare på at du ikke blir dårlig eller svimmel, og rådfør deg med lege dersom du blir usikker. Ikke alle kropper takler fasteperioder like godt.

Det er fort gjort å henge seg opp i mat og sultfølelse i oppstartsfasen av en diett. Det gjelder å skifte fokus!

 

5:2-diett – hvem passer det for?

Vi er alle forskjellige. Du må selv kjenne på kroppen om dette er noe for deg, og om det gir de resultatene du ønsker. Det er ingen hokus pokus involvert i denne dietten, kun en enkel føring på redusert kaloriinntak i to av ukas syv dager. Likevel er det noen som bør utvise varsomhet:

  • De som har eller har hatt en form for spiseforstyrrelse
  • Personer med hyppig dropp i blodsukkeret
  • Gravide og ammende
  • Underernærte og undervektige individer
  • Kvinner som forsøker å få barn eller som har fertilitetsproblemer

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM