fbpx

En hyllest til hamstring!

Menneskekroppen er utrolig. Den bærer oss gjennom store og små utfordringer, på den ene eller den andre måten. En av de viktigste muskelgruppene i et bredt spekter dagligdagse gjøremål er hamstring. Har du husket å gi den den oppmerksomheten den fortjener i det siste?

 

Om du løper eller går, sitter eller ligger, en fleksibel hamstring er elementære i en rekke aktiviteter. Fra gange til løping, sykling eller «bare» å stå rett opp og ned (la oss være ærlige, av og til er det mer enn utfordrende nok i hverdagen), disse musklene fortjener en stor takk for jobben de utfører i det vanlige. Takken de vil sette enormt stor pris på er litt tøy og bøy gjennom enkle øvelser som disse:

 

Stående foroverbøy

Still deg med føttene i en hoftebreddes avstand, og flett fingrene bak ryggen. Pust dypt inn, og tøy fremsiden av kroppen. Mens du puster ut, bøyer du overkroppen fremover. Slapp helt av i overkroppen, og la hodet henge tungt. Strekk armene med flettede fingre opp i luften, og hold posisjonen i 4-8 gode åndedrag. Du vil kjenne at hamstring får strekke på seg.

Stående foroverbøy

 

Hasta Padangusthasana

Ikke la deg skremme av et langt ord. Den avslappende effekten av øvelsen vil vare lenger, og hamstring vil takke deg. Denne posisjonen kan kreve litt øvelse. For å forenkle den kan du bruke en treningsstrikk, og plassere den under fotsålen. Støtt deg inntil veggen dersom balansen svikter. Fleks fotbladet (la tærne peke oppover) så kneleddet ikke belastes unødig. Jobb deg sakte frem til å strekke beinet helt ut, mens du holder et stødig tak i båndet. Øvelsen kan også gjøres liggende på matten.

Hasta Padangusthasana

 

Rør tærne dine

Den er en slager, og det er den for en grunn. Den kan gjøres både sittende og stående – balansetrening er en ekstra bonus ved sistnevnte utgave, mens den sittende utgaven gjør det enklere å slappe av i musklene i og rundt hamstring under øvelsen.

  • Stående: Stå oppreist med beina fra hverandre, og sørg for å strekke ut knærne. Bøy overkroppen fremover mens du puster rolig. Se om du klarer å berøre tærne dine med fingrene. For lett? Sett håndflata i gulvet. For vanskelig? Gå så langt ned som du klarer. Hold posisjonen i flere sekunder.
  • Sittende: Sett deg på bakken med beina utstrakt foran deg. Bøy deg fremover uten å krumme ryggen. Forsøk å nå tærne dine. Hold posisjonen i 20 sekunder, og gjenta flere ganger.

toe touch

 

Det er ikke mange minuttene som skal til før vår kjære hamstring har fått den kjærlige pleien den så sårt behøver gjennom en dag. Gjør det til en del av morgenrutinen, eller unn deg selv noen minutter på kveldstid for å tøye ut og løsne litt i muskulaturen før en god natts søvn. Uansett tid på døgnet: hamstringen vil takke deg!