fbpx

Dette gjør du for å bedre fettforbrenningen din

Å få litt mer fart på fettforbrenningen er en effektiv måte å gå ned i vekt på. Det finnes et helt nettverk av stier til Rom, og her er noen av dem som kan være til hjelp når du skal bedre fettforbrenningen din!

Når du øker aktivitetsnivået vil kroppen etterlyse drivstoff for å kunne drive deg gjennom aktiviteten. Dette drivstofforbruket måles i kalorier. Kalori beskrives av treningsekspert og ernæringsfysiolog Helene Høimyr som energiinnholdet i matvaren beregnet etter hvor mye som frigis ved forbrenning. Definisjonen på kalori er «den energimengden det kreves for å øke temperaturen av 1 g vann med 1°C, ved 1 atmosfæretrykk». Det høres kanskje gresk ut, men i bunn og grunn er det altså et mål på energi. Når du skal bedre fettforbrenningen din, må du altså inn på et helt grunnleggende nivå.

bedre fettforbrenningen din gjennom økt mosjon

 

Hva er forbrenning?

Det neste spørsmålet å stille seg blir dermed «hva er egentlig forbrenning?». NHI forteller oss at forbrenning, eller metabolisme, er den prosessen kroppen utfører når den bruker næringsstoffer for å «sikre energitilførsel og stoffer som er nødvendige for at kroppen skal fungere». Det er med andre ord det som skjer når kroppen skal nyttiggjøre seg næringsstoffene den har fått tildelt.

De kjemiske reaksjonene som utgjør forbrenningen din sørger for at mat gjøres om til energi og at du bruker den energien til alt fra å holde hjerte og lunger i gang, til å sørge for at det irriterende nesehåret fortsetter å vokse uansett hvor mange ganger du fjerner det. Det er i prosessen energifrigjøring kroppen får sitt drivstoff, og det er her saker og ting skjer når du skal skreddersy forbruket til å benytte seg av litt mer fett slik at du kan bli kvitt det.

 

Skyld på foreldrene dine

Endelig, en syndebukk! Eller? Forbrenningen din er i stor grad bestemt av genene dine. Det er allmenn kjent at du nedarver ett sett gener fra mor, og ett sett gener fra far. Dermed er det litt sannhet i at du kan skylde på foreldrene dine dersom du har en såkalt «dårlig» forbrenning, der omgjøringsprosessen er mindre effektiv enn man ønsker. Dessverre valgte heller ikke foreldrene dine gener i hylla på Kiwi, og dermed er det ufortjent å legge alt ansvaret over på dem.

Foreldrene dine har skyld i forbrenningen din, om enn noe uforskyldt.

 

Heldigvis kan man dog ha innvirkning på egen forbrenning. Når kroppen forbrenner fett, forsyner den seg altså av allerede opplagrede midler i kroppen. Dette skjer gjennom en biokjemisk prosess hvor de store fettmolekylene gjøres om til forbrenningsenergi. Man kan dele forbrenningen inn i tre deler:

 

  1. Basal- eller hvileforbrenning.

Denne består overraskende nok av antallet kalorier du forbrenner ved å gjøre absolutt ingenting. «Ingenting» er da altså kun å holde de basale funksjonene i gang. Det kan virke som en alvorlig underkjennelse å kalle det å drifte hele maskineriet for «ingenting». Sannsynligvis ville ikke bilen din rullet fremover i motbakke uten motor den heller. Båten ville ikke seilt fremover uten vind eller drivkraft, og bikkja di ville vært rimelig kald og stiv uten at noe holdt blodpumpa gående. Hvileforbrenningen din står faktisk for så mye som 60-70% av din totale forbrenning, og er dermed en svært viktig «ingenting» å ta med i beregningen!

bedre forbrenningen din gjennom økt hvileforbrenning
Økt hvileforbrenning vil gjøre at du forbruker flere kalorier også når du gjør «ingenting».

 

  1. Fordøyelse

Maten du spiser har ikke direkte og urørt nytte for forbrenningen din. Den må gjennom både en og to omgjøringsprosesser, hvor den går fra å være et skinnende grønt eple til å gi cellene dine energi til å fortsette å dele seg så du holder deg frisk og ja, i live. Fordøyelsen gjør karbohydrater om til sukker, og protein om til aminosyrer. Den står for 10-15% av din daglige kaloriforbrenning.

bedre fettforbrenningen gjennom kosthold og trening
Fordøyelsesprosessen står for 10-15% av ditt daglige kaloriforbruk.

 

  1. Bevegelse

De siste 15-30% av forbrenningen til tilskrives altså bevegelse og mosjon. Ikke all verden, eller hva? Det er overraskende at så mye som opptil 85% av kaloriforbruket styres av faktorer man ikke direkte rår over selv. Du kan ikke tvinge kroppen din til å bruke mer energi på å ligge helt stille (eller, på sett og vis kan du det. Økt maksimalt oksygenopptak gjør også energiforbrenningen i hvile mer effektiv, og oksygenopptaket kan igjen påvirkes gjennom trening. Men det er en annen sak!). Men det er altså her, blant de 15-30 resterende prosentene, at du virkelig kan gjøre ditt inntog for å bedre fettforbrenningen.

bedre fettforbrenning gjennom bevegelse og mosjon
Bevegelse og mosjon har innvirkning på ditt daglige energiforbruk. Den virkelige effekten er overraskende nok ikke under utførelsen av selve aktiviteten, men på langtidseffekten av hvileforbrenningen din.

 

Bedre fettforbrenningen gjennom å stenge dørene for fettet

Å, hadde det enda vært så vel som å bare kunne lukke døra for fettet så holdt det seg unna! Faktisk hadde det vært litt skummelt. Kroppen avhenger av fett for å fungere, så det er først når vi har for mye av det gode at utfordringene oppstår. Jepp, det evinnelige «mer energi inn enn ut». Balanse i kalorier inntatt vs. kalorier brukt.

Fett er en sosial type molekyler, som gjerne inviterer både venner og familie hjem til en eneste stor, evigvarende fest. Det er ingenting de liker bedre enn å deige seg sammen og gjøre absolutt ingenting, foruten å invitere flere likesinnede. Lite forenelig med å skulle bedre fettforbrenningen, eller hva?

Det fettet gjør, er å minimere kaloriforbrenningen. Fettet gidder ikke bruke en hel masse energi, og setter seg heller ekstra godt til rette i din indre sofa for å bruke så få kalorier som overhodet mulig. Det betyr at jo flere sofaslitere aka fettmolekyler du huser, jo mindre kollektiv forbrenning drar de i gang. Har du derimot en muskel eller to, vil disse bruke tre ganger så mange kalorier som fettet gjør. Og der har du løsningen: muskler!

Fyll dørene med muskler, så fettet ikke kommer seg forbi. Muskler forbrenner mer energi enn fett, og er en effektiv stedfortreder når du skal bedre fettforbrenningen din og kvitte deg med de ekstra kiloene.

 

Øk muskelmasse for å bedre fettforbrenningen din

Musklene dine er ikke bare til stede gjennom den ene timen du oppholder deg på treningssenteret, eller den halve timen du løper i ring på løpebana. Den forsvinner ikke like fort som fluene fra skogen når du omsider lukker døra vel hjemme etter en tempoøkt i skauen. De er like til stede gjennom hele døgnet som myggen en varm sommerdag.

Dette betyr at musklene dine i stor grad spiller inn på hvileforbrenningen også. Og du husker kanskje hvor mye denne «ingenting»-kategorien hadde å si? Jepp, opptil 70% av din totale forbrenning. 70%. Hvorfor ikke legge inn en ekstra runde bevegelse denne uka, så kan du bedre fettforbrenningen din gjennom alle timene i hver av de resterende dagene?

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM