fbpx

Derfor våkner du om natta

Er du en av dem som har utfordringer med å sove deg godt gjennom hele natten? Søvnproblemer i form av at man sover dårlig med mange avbrudd er en ganske normal tilstand. De fleste sliter med det en eller annen gang i løpet av livet. For noen er det kronisk og for andre ikke. Sjekk ut hva som er grunnen til det og hvordan du kan få bukt med utfordringen.

Søvn

Søvn er menneskets hviletilstand. Denne hvile tilstanden er helt nødvendig for at menneskehjernen, menneskekroppen og generelt mennesker skal fungerer i en hverdag. Når man sover reduseres stoffskifte, evnen til å reagere og bevvistheten. Søvn defineres som en periodisk hviletilstand ettersom man gjentar det natt etter natt, med noen timer våkenhet i mellom.

Søvnbehov

Ulike mennesker har ulikt behov for søvn. Man har ulike tommefingerregler man kan følge og et gjennomsnittlig voksent menneske skal ha mellom 6 og 8 timer søvn hver natt. Dette betyr ikke at du er unormal dersom du trenger 5, eller dersom du trenger 10 timer. Men de fleste faller innenfor 6-8 timers vinduet.

Hva skjer med kroppen min når jeg ikke sover?

Som sagt er kroppen helt avhengig av søvn for å fungere normalt. Det som er problemet dersom man ikke får sove, eller våkner mye om natten er at kroppen får forstyrret sin hvileprosess. Dette kan ha mange konsekvenser både psykisk og fysisk. Dersom du våkner ofte om natten vil du typisk føle deg mindre uthvilt dagen etter. Både fjerning av avfallstoffer fra hjernen, immunsystemet ditt, hormonsystemet ditt og mye mye mer blir forstyrret. Dette får både på kort og lang sikt konsekvenser for helsen din. Det er derfor svært ugunstig å sove for lite, dette gjelder også dersom du har mye avbrutt søvn i hverdagen din!

Sporadiske oppvåkninger

Dersom du våkner om natten, uten at det skjer en spesiell hendelse eller årsak som gjør at du våker, kalles det sporadisk oppvåkning. Det er når kroppen din av en eller annen grunn tror at den skal være våken, uten at det finnes noen grunn. Det oppstår i typiske steder i din søvnsyklus. Det er det bestemte tidspunktet da du våkner, for noen er denne den samme hver natt og tidspunktet for oppvåkningen er likt hver natt. Dersom du våkner mye om natten vil du på kort og lang sikt merke til konsekvensen av symptomene som nevnt over – altså det som skjer når du ikke sover som du skal. Dersom du lider av sporadiske oppvåkninger på natten finnes det heldigvis råd! Og du er absolutt ikke alene om dette!

Hva kan jeg gjøre?

Det finnes en rekke ulike tiltak. Det finnes ulike typer tilskudd som kan taes som skal øke kroppen sin naturlige rekasjon for søvn. Dette kan for mange hjelpe. Den typiske 2020 krisen der alle sjekker telefonen i sengen er også en synder. Selv om du sovner rett etterpå, kan dette være en av grunnen til at du våkner om natten. Dette gjelder også TV titting på kveldstid. Prøv alltid å ha øynene dine fri fra skjerm ca 60 minutter før du skal legge deg. Dette er også en fin måte å roliggjøre kroppen på og klargjøre den for en ny natt søvn! I tillegg er det vist at fysisk aktivitet kan ha en positiv effekt på søvnproblemer, også oppvåkning om natten!

Kartlegging

Prøv altså å kartlegge søvnmønsteret ditt. Skriv for eksempel ned dersom du har noen tanker om hvorfor du våkner om natten. Prøv også å kartlegg hvor ofte du våkner om natten og ikke minst hvor lenge du er våken om natten. Muligens klarer du på egen hånd og kartlegge dersom en av disse grunnene er synder. På denne måten kan du helt på egen hånd på en enkel måte bli kvitt problemet på. Dersom du ønsker å sove godt og våkne lite er det en ting som er essensielt. Det aller viktigste er at du fokuserer på at du er avslappet, rolig og ikke stresser før du skal legge deg. Dette kan ødlegge hele syklusen søvnen din har, og ha negativ effekt på deg og din søvnkvalitet! Trekk pusten inn, unngå mye bruk av skjerm før legge tid og sørg for at du legger fra deg dagen. Dette klargjør kroppen din for den kommende natten og kan løse mange problemer!

Kilder

  1. Sml.no
  2. Helsenorge.no

ANBEFALT

OPTISLEEP™

Sleep better & wake up refreshed

Få en god natts søvn og våkne uthvilt med ny energi
OptiSleep er et avansert kosttilskudd utviklet for å gi bedre søvnkvalitet. Raskere innsovning og dypere søvn, så du kan våkne uthvilt og klar for en ny dag. 100% naturlig og ikke vanedannende.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM