fbpx

Derfor bør du få i deg nok livsnødvendig omega-3!

Kroppen vår klarer de utroligste ting. Likevel trenger den hjelp på enkelte områder, og ett av dem er å lage omega-3. Denne livsnødvendige fettsyren må dermed inn gjennom kostholdet. Den er avgjørende for både oppbygging og funksjon i cellene våre, og spiller blant annet en viktig rolle i normal utvikling og bevaring av funksjoner i både syn, hjerne og ledd.

omega-3 fettsyrer

 

Hvorfor trenger vi omega-3?

Omega-3 er altså en fettsyre kroppen vår ikke klarer seg uten. Den innehar mange viktige funksjoner, og må være en del av et sunt kosthold. Helsemyndighetene anbefaler et tilfredsstillende inntak av denne essensielle fettsyren, og vi bør strekke oss langt for å etterstrebe anbefalingen. Fett i seg selv er en svært viktig energikilde. Det bidrar til å opprettholde normale funksjoner i ulike celler. Men fett er ikke bare fett. Grovt sett deles de inn i tre hovedkategorier:

Mettet fett: er hovedsakelig å finne i fett fra animalske kilder, men også i kokos, palmefett og kakao. Mettet fett kan brukes sammen med grønnsaker, fisk og kjøtt, men må spises på riktig måte. Mettet fett finnes blant annet i smør, ost, fløte, rømme, kjøttdeig, pølser, koks og kakao.

Umettet fett: deles videre inn i enumettet og flerumettet. Dette regnes som «det sunne fettet». Enumettet er det vi bør få i oss mest av, og finnes i produkter som olivenolje, rapsolje, oliven, mandler og avokado. Flerumettet fett deles inn i omega-3 og omega-6-fettsyrer, og er livsviktige for oss. Flerumettet fett er å finne i fet fisk som makrell, laks, tunfisk, sild, og ørret, samt i ulike oljer og i margarin. De senere årene har det også blitt utvunnet omega-3-fettsyrer fra alger. Dermed kan også vegetabilsk baserte kosthold få dekket sitt behov for omega-3.

Transfett: herdet, umettet fett forbundet med økt risiko for kolesterolavleiringer. Transfett dannes gjennom bearbeiding av planteoljer. Det er ofte mye transfett i ferdigkjøpte kaker, bakverk, kjeks og en del ferdigmat. Suppe- og sauseposer er også syndere på å bringe transfettet til bordet. Unngå derfor å ha dette som en del av ditt kosthold, og etterstreb å lage mest mulig av maten din fra bunnen av.

 

Hva sier forskningen?

Omega-3 er et utbredt forskningstema. Helseeffektene er mange og dokumenterte. Likevel er det flere områder hvor funnene er motstridende. Man observerer både tilstedeværelsen og mangelen på helseeffekter. Det er ikke dermed sagt at de helsegunstige effektene uteblir, men at det må mer forskning til før man kan bekrefte eller avkrefte dem.

Samlet sett ser man positive effekter på hjerte/kar-systemet. Både hjerterytme, fettstoffer i blodet og blodtrykk har pekt mot positive effekter av omega-3-fettsyrer. I tillegg viser flere studier til gunstig effekt av omega-3 på både ledd og hjerne. Den essensielle fettsyren kan gi mykere, mer fleksible ledd. Viktigheten av tilførsel av fettsyren gjennom svangerskap for å sikre normal utvikling av hjerne-, nerve- og synsfunksjon hos barnet trekkes også frem som positive effekter.

 

Hvor finner man omega-3?

Fet fisk er ofte den enkleste veien til omega-3. Laks, ørret, sild, tunfisk, makrell og sardiner har et høyt innhold, og anbefales som en del av et sunt kosthold. Makrell er den som er rikest på fettsyren, men også sel og krill inneholder den. Får man ikke i seg nok gjennom kosten, er det et godt alternativ å ta det som et tilskudd. Tran og tilsvarende høykonsentrerte kilder kan være aktuelle. Helsemyndighetenes anbefalinger er å spise minst to til tre fiskemåltider hver uke, med minimum 200 g fet fisk. Dersom du spiser makrell i tomat, røkelaks, kaviar eller lignende som pålegg gjennom uka, kan et av fiskemåltidene sløyfes.

omega-3 fettsyrer

 

Omega-3 må altså inngå som en del av et sunt kosthold. Dens rolle i kroppen er ikke bare viktig, den er livsnødvendig. Fettsyrens funksjon i opprettholdelse og utvikling av grunnleggende funksjoner er så avgjørende at man ikke kan la den gå i glemmeboken.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

VITA WOMAN™

Feel like you, everyday!

PMS-lindring og kvinners helse
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM