fbpx

Bør man egentlig trene når man er støl?

Vi har alle vært der. Smerten river i musklene du så lykkelig presset litt ekstra hardt. Du vet knapt å stotre deg fremover. Hvor ille er det egentlig? Kan man trene når man er støl?

 

Det finnes mange årsaker til at vi blir støle. Kanskje var ikke muskelen helt klar for det den skulle utføre, eller vi ba den gjøre noe den ikke var vant til. Den gamle teorien om at melkesyre er grunnen til sårheten du nå kjenner, er ikke lenger en allmenn akseptert forklaring. Jan Helgerud, professor ved NTNU, forklarer til forskning.no at melkesyren er borte alt etter en time. Videre viser han til at du kan ha et høyt nivå melkesyre under utholdenhetstrening, uten at dette gjør deg støl dagen derpå.

 

Mann med såre muskler
Vi har alle vært der. Gangsperr gjør vondt, men er ikke farlig.

 

Hvorfor blir du så støl etter ekstra harde eller litt fremmede påkjenninger?

Det spekuleres i om det henger sammen med små rifter som oppstår i en muskel som gjør en uvant og mer eller mindre krevende belastning. Helgerud forklarer det som «forsinket muskelømhet», en betennelsesreaksjon som svar på musklenes rifter. «Enhver treningsprosess er en form for nedbryting» forklarer han. Videre beskriver han hvordan kroppen responderer med å bygge seg opp igjen litt sterkere for å tåle den forhøyede belastningen neste gang du trener.

Forsker Kristoffer Toldnes Cumming mener det er usikkerhet å spore i nevnte teori. Han peker på en manglende sammenheng i hvor støl du føler deg, og hvor skadet musklene faktisk er. Selve rupturen oppstår jo underveis i treningsøkten. Først en stund etter vel gjennomført økt begynner den velkjente stølheten å melde sin ankomst. Han funderer på om den kan være en slags stimuli av smertesensorer som følge av en betennelsesreaksjon.

 

Hvor lenge bør man da vente med treningen når stølheten først har inntruffet?

Svaret er enkelt, og gir lite rom for litt ekstra sofatid: du behøver ikke vente. «Stølheten er en helt naturlig reaksjon på en overbelastning» uttaler Helgerud. Han får støtte av Cumming i at det ikke er noe farlig å være støl, bare ubehagelig. Bakdelene ved å «vente ut» stølheten er større. Gradvis økt belastning jo er det som forteller kroppen at den behøver å bygge seg sterkere. Flere dager hvile vil dermed slå feil ut. Du vil bare kjenne på nye runder av stølhet med for lange intervaller mellom øktene.

Derimot kan det være gunstig å utføre en annen aktivitet eller øvelse enn den som i utgangspunktet gjorde deg stiv. Knebøy med kjempestøle lår er lite gunstig for teknikk, og du vil kunne gjøre vondt verre. Myker du derimot opp igjen de sure låra med eksempelvis mindre belastende utholdenhetstrening, blir du bedre rustet til å takle den videre treningen. «Jeg tenker at du kan begynne med de samme øvelsene etter 48-72 timer» sier Cumming. Da gir du musklene dine akkurat lang nok tid til å få den såre stølheten på avstand.

 

Stretching
Ingen nåde: kroppen må bare smøres igang igjen.

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM