fbpx

Bekjemp søvnløshet med disse kjerringtipsene!

Så mye som en tredjedel av livet går med til denne (for det meste) horisontale aktiviteten. Kroppen vår trenger søvn for restitusjon og hvile. Når du entrer drømmeland, skjer det ting i hjernen som klargjør oss for dagen som kommer. Blir man plaget av søvnløshet, kan den manglende søvnen etterhvert få alvorlige ringvirkninger.

 

Hva skjer når vi sover?

Rent fysiologisk skjer det store endringer i kroppen din når du sover. Kroppstemperaturen synker, og energiforbruket går ned. Mørkt og kjølig betyr fra naturens side at forholdene for å finne mat er dårligere, og dermed entrer vi en slags sparemodus. Regulering av kroppstemperatur kan faktisk skades under lengre perioder med søvnløshet. Under søvnperioden produseres og frigjøres andre hormoner enn i våken tilstand. Flere av disse bidrar til å gjenoppbygge både hjerne og kropp.

 

Søvnløshet

Søvnforstyrrelser kan være plagsomme. Man kan slite med å falle i søvn, opprettholde søvnen, eller føle seg uopplagt også etter søvn. De aller fleste opplever utfordringer som søvnløshet en eller annen gang i løpet av livet. For de fleste vil de passere av seg selv, mens for andre vil det kunne vedvare over en lengre periode, kanskje kronisk, og utfordringene vil være større.

Søvnløshet kan gi store utfordringer

 

Hvordan håndtere søvnløshet?

Det finnes mange kjerringtips for å bedre søvnen. Sliter du med mindre alvorlige plager kan du gjerne prøve noen av disse knepene:

  • Soverommet er forbeholdt søvn og sex

Ikke opphold deg unødig på soverommet, og unngå å tilbringe tid i sengen utenom hovedaktivitetene den er ment for. Slik gir du hjernen signaler om hva den kan forvente når du entrer soverommet. Det går en vane i det, og du kan forebygge søvnløshet ved å etablere et sunt mønster omkring det å skulle gå til sengs. Sex kan dessuten ha en søvndyssende effekt, og hormonene som frigjøres underveis og i ettertid kan hjelpe deg til bedre søvnkvalitet.

  • Søvnrutiner gir forutsigbarhet

Motvirk søvnløshet med gode søvnrutiner. Gå til sengs til samme tid, og stå opp igjen til samme tid – også i helgene. Ved å opprettholde disse vanene også når du har fri, legger du til grunn en forutsigbarhet som gjør det enklere å holde søvnløsheten på en armlengdes avstand. Den kan være fristende å bli liggende en time eller to om morgenen, eller å sitte oppe til langt på natt for å nyte stillheten på hytta. En gang iblant er helt ok, men ikke la det bli en vane å forskyve døgnrytmen så voldsomt fra hverdag til helg. Venn deg til faste tidspunkter, så vil kroppen basere seg på at det er standarden å følge.

  • Ta deg tid til å bli trøtt

Det har liten hensikt å ligge i sengen å vri seg. Sørg for at du er trøtt, eller i det minste mottagelig for søvn, når du skal legge deg. Legg bekymringer og stress til side. Er det noe som gnager, kan det lønne seg å få noen stikkord ned på papiret, og så forteller du deg selv at dette er en sak for morgendagen. Likeså kan det være god hjelp i å skru av alle digitale forstyrrelser. Legg bort telefonen når du skal legge deg. Ikke ha den på nattbordet, men legg den igjen i et annet rom eller i det minste et stykke unna. Sett deg ned med en kopp kamille-te og nyt dens avslappende virkninger mens du kjenner hvordan stresset legger seg for dagen. Først når du har skuldrene nede på et akseptabelt nivå er det håp for rolig, god søvn.

  • Mosjon, mosjon, mosjon

Det er et ufravikelig faktum at regelmessig mosjon kan være en booster mot søvnløshet. Vi er laget for å være i bevegelse i langt større grad enn det som har blitt normalen i dagens samfunn. Trening gir en rekke helsegevinster, og har unektelig en positiv effekt på søvnkvalitet og restitusjon. Fysisk aktivitet bedrer hjernens grunnstruktur, og legger til rette for positive effekter på en rekke kognitive funksjoner.

Hukommelse er et av områdene forskerne trekker frem som vesentlig i forbindelse med positive helsegevinster og fysisk aktivitet. Også gjennom søvnperioden styrkes funksjoner som har med hukommelse å gjøre, blant annet gjennom styrking av nervebaner mens man befinner seg i den dype søvnen. Sammen med fysisk aktivitet vil altså denne effekten kunne styrkes ytterligere. Det er også en velkjent sak at man blir sliten etter fysisk utfoldelse, og dette kan lette innsovningsfasen og gi roligere søvn gjennom natten.

Bekjemp søvnløshet

 

Ringvirkninger av dårlig søvn

Kroppen behøver naturligvis hvile og restitusjon. Ved langvarig søvnløshet vil man preges negativt på flere områder. Hukommelsen svikter, energinivået uteblir, og man føler seg generelt uopplagt og nedfor. Det er lett å falle ned i en negativ spiral når man ikke har ork til å gjøre noe. Man må bruke energi for å få energi. Det er derfor viktig å ta seg tid til nok søvn, kanskje særlig i stressende perioder hvor man ikke «har tid» til å hvile. Skal man kunne yte, er man avhengig av at kropp og hjerne fungerer optimalt. En del av det å fungere optimalt beror på at man tar seg tid til restitusjon. Tiden som går «tapt» til hvile tjener seg mer enn godt nok inn igjen i økt produktivitet, større arbeidskapasitet, og bedre mentale forutsetninger for å takle de utfordringer man møter i hverdagen.

Søvnløshet kan gi manglende overskudd
Søvnunderskudd kan resultere i store utfordringer for produktivitet hjemme eller på jobben.

 

Søvnløshet er altså et problem man bør ta på alvor. En stor del av befolkningen møter på problemer med søvn og hvile før eller siden, noen mer enn andre og over lengre perioder. For å opprettholde god søvnkvalitet og dra nytte av tiden man tilbringer horisontalt, er det derfor av stor betydning at man etablerer gode rutiner og vaner omkring det å skulle legge seg. Både hormonbalanse og energinivå påvirkes i stor grad av hvor mye og hvor god søvn du får. Unn deg derfor den luksusen det er å våkne uthvilt og klar for dagens utfordringer gjennom gode, sunne søvnrutiner!

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER

VITA WOMAN™

Feel like you, everyday!

PMS-lindring og kvinners helse
Vita Woman er et helt nytt kosttilskudd som er utviklet for å motvirke smertene og ubehaget som følger med menstruasjonssyklusen. Virkestoffene fungerer sammen og optimaliserer hormonbalansen så du kan føle deg som deg selv, alle dager i måneden!

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM