fbpx

5 matvarer som styrker immunforsvaret ditt

Maten du spiser har stor betydning for immunforsvaret ditt. Disse 5 matvarene kan bidra til å styrke det!

Er sterkt immunforsvar er kanskje den beste beskyttelsen du har mot potensiell sykdom. Immunforsvaret skal sørge for å holde bakterier og virus ute, slik at du kan opprettholde en best mulig helse til enhver tid. På samme måte som at kroppen din yter bedre når du gir den næringsrik og sunn mat (les: riktig drivstoff), så påvirkes immunforsvaret i dyp grad av hva du spiser.

Under serverer vi deg 5 matvarer som kan bidra til styrke immunforsvar ditt. Kanskje ekstra viktig i tiden vi er i nå?

 

Omega-3-fettsyrer

styrke immunforsvaret
Laks er en god kilde til omega-3-fettsyrer.

Omega-3-fettsyrer essensielle fettsyrer som ikke kan lages av kroppen og må derfor komme fra kostholdet – enten direkte gjennom maten, eller via kosttilskudd. Om vinteren er det ekstra viktig å innta tilstrekkelig med omega-3. Dette kan du få i deg gjennom hampfrø, chiafrø, fet fisk (f.eks. laks), valnøtter og linfrø. Omega-3 er kjent for å styrke immunresponsen som hjelper kroppen med å bekjempe bakterier. Omega-3 bidrar også til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

 

Sink

styrke immunforsvaret

Sink er et viktig mineral vi trenger i små doser, men som er helt essensielt. Mange forbinder kanskje sink med et mineral som er godt for huden, men det har også flere egenskaper. Forskning viser nemlig at mangel på sink kan øke mottakeligheten for infeksjoner. Det er derfor viktig å innta den anbefalte mengden sink for å opprettholde et sterkt immunforsvar. Gode kilder til sink er blant annet gresskarfrø, skalldyr. fullkornsprodukter som quinoa, brun ris og bygg.

Protein

styrke immunforsvaret
Proteiner finnes i kjøtt, egg, meieriprodukter, nøtter, belgfrukter, m.m..

Proteiner forbindes nok først og fremst med styrketrening og muskelvekst, men proteinene har flere viktige funksjoner i kroppen. Alle proteiner består av essensielle og ikke-essensielle aminosyrer. Som er satt sammen i lengre kjeder. Aminosyrer fungerer som byggesteiner i prosessen der nye proteiner og celler dannes, men de er også en viktig del av energien som cellene bruker i stoffskiftet og for å bygge opp immunforsvaret. Noen av aminosyrene klarer kroppen å danne selv, men er god del må skaffes gjennom kostholdet.

Gode kilder til proteiner er magert kjøtt fra kylling, kalkun, storfe, fisk, egg, nøtter, frø, magre meieriprodukter, belgfrukter og tofu.

 

Funghi

styrke immunforsvaret

Shiitake-sopp brukes ofte som en ingrediens i supper og enkelte matretter, men det har også tradisjonelt blitt brukt for sine immunstimulerende egenskaper. Undersøkelser viser at et daglig inntak av shiitake-sopp kan bidra til å styrke immunforsvaret å motvirke betennelser i kroppen.

 

Gurkemeie

styrke immunforsvaret

Gurkemeie inneholder den aktive forbindelsen curcumin – en svært kraftig antioksidant med antiinflammatoriske egenskaper. Curcumin har vist seg å være gunstig for immunhelsen ved å styrke immunforsvaret, lindre ømme/stive muskler og ledd, samt virke smertestillende og betennelsesdempende.

Dessverre absorberes curcumin dårlig, så det er viktig å innta gurkemeie sammen med mat som øker absorpsjonen av virkestoffet. Flerumettet fett som ekstra virgin olivenolje og litt svart pepper kan bidra til å øke opptaket.

 

Kilde
Womenshealth.com

ANBEFALT

ALPHA MAN™

Feel stronger and energetic!

Få tilbake kraften og energien
Alpha Man er et avansert kosttilskudd optimalisert for å booste testosteronnivået i kroppen. Alpha Man har egenskaper som kan gi deg mer energi, øke forbrenningen, lysten og evnen til å bygge muskler.

LES MER

ROYAL TAN™

For a deep golden tan

Få en naturlig, gyllenbrun hudfarge
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter. Den gir en dyp, gyllenbrun hudfarge, i tillegg til å ta vare på hud, hår og negler.

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!

LES MER