fbpx

5 gode grunner til å bruke solbriller

Det er lett å glemme at solen ikke bare gjør nytte for seg. Visst er vi avhengige av den både for temperatur og for å danne vitamin D, men det er ikke dermed sagt at all stråling er god stråling. Det finnes flere gode grunner til hvorfor du bør bruke solbriller.

Når sola skinner vil UV-stråler nå ned til jorden og trenge inn i huden vår. Vi smør oss med solfaktor for å beskytte oss mot de farlige strålene, men hva med øynene våre? Solens nådeløse stråler trenger dypt inn i kroppen vår og setter i gang flere prosesser i huden. Øynene våre slipper inn mellom 10-20% av UV-strålene. Dersom vi ikke passer på å beskytte dem mot det, vil de kunne skade synet vårt. Ofte tar det lang tid før vi oppdager at vi er såkalt snøblinde, eller solbrent på øyet. Det er både smertefullt og ubehagelig, så ikke glem bort den enkle beskyttelsen. Her er 5 gode grunner til å bruke solbriller.

bruke solbriller
Solbriller gir deg helt nødvendig beskyttelse mot UV-stråler.

 

1: unngå grå stær og permanent skade på hornhinnen

UV-stråler er skadelig for øynene våre. Grå stær er en tilstand hvor synet kan bli mer tåkete, og det blir krevende for øynene å tilpasse seg sterkt sollys. Grå stær følger ofte øyeskader, som fort kan oppstå hvis man ikke passer på øynene ved å bruke solbrille etter behov.

 

2: spar deg for hodepine

Vi har alle vært der. En nydelig solskinnsdag er sjeldent å forakte, men det banker i hodet når kvelden kommer snikende etter en hel dag med mysing i solskinn. Øynene våre blir slitne av den store påkjenningen, og akkurat som du kjenner det i kroppen etter en hel dag i sola, vil du også kjenne det i øynene.

 

3: slipp unna tørre øyne og lysfølsomhet

Øyene dine får bedre arbeidsforhold når du husker å bruke solbriller. De mørke glassene gjør at øynene får en behagelig skygge og lar dem slappe av. Lysfølsomhet oppstår når man har vansker for å takle godt opplyste omgivelser. Dette kan forhindres ved å jevnlig bruke solbriller.

 

4: ingen fremmedlegemer på øyet

Solbriller fungerer også som beskyttelse mot fremmedlegemer på øyet. Sørg for at du velger riktig solbrille etter type aktivitet. Dersom du skal vandre i byen eller ligge på stranda stilles det helt andre krav til solbrillene enn om du skal løpe orientering i skogen. Det er lurt å bruke solbrille etter formål.

 

5: du får solbriller med styrke

Dersom du allerede har utfordringer med synet, bør du bruke solbriller med styrke. Dermed får du beskyttelse mot UV-stråler samtidig som du ivaretar brillens opprinnelige funksjon. Ved å bruke solbriller med styrke ivaretar du sjåføregenskapene dine og unngår potensielt farlige situasjoner.

 

Å bruke solbriller beskytter øynene fordi:

  • De sperrer ute skadelig UV-stråler
  • De demper det skarpe lyset
  • Øyet beskyttes mot fremmedlegemer
hvorfor bruke solbriller
Forsikre deg om at solbrillene dine har CE-merking, så du kan være trygg på at de beskytter mot UVA og UVB.

 

Hvilken solbrille bør du velge?
Det finnes et hav av ulike solbriller. Man finner dem ikke bare hos optikere, men hos alt fra kleskjeder og bensinstasjoner til de små, lokale nips naps-butikkene. Det viktigste er ikke hvor du kjøper dem fra, men hvorvidt de er sertifiserte eller ei. Solrbriller kommer nemlig med CE-merke, som er et sertifikat på at de oppfyller EUs krav til beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler.

Barn har mye mer følsomme øyne enn voksne. Ettersom øyet deres fremdeles ikke er ferdigutviklet vil det kunne slippe inn opptil 75% av UV-stråler. Hos oss voksne ligger nivået som nevnt på mellom 10-20%, og mye kan dermed være gjort ved å iføre seg et par gode solbriller når forholdene krever det. Ha i bakhodet at UV-stråler slipper gjennom skylaget også, så selv om det er overskyet er det ikke dermed sagt at det ikke finnes stråling. Du bør bruke solbriller året rundt, akkurat som med solkrem.

 

Både hud og øyne trenger beskyttelse

Forsikre deg om at både hud og øyne beskyttes mot de skadelige strålene fra sola. Bruk solfaktor og solbriller, og unngå sola når den er på sitt aller sterkeste. Visste du at du kan få en dyp og varig brunfarge selv uten å ligge timesvis i solsteken? Les mer om hvordan kosttilskuddet Royal Tan gir deg næringsstoffene du trenger for å få maksimalt utbytte av sola her.

 

ANBEFALT

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter! Den gir en gyllenbrun hudfarge, og tar vare på hud, hår og negler.