fbpx

3 ting du må ha på plass for å gå ned i vekt

Vektnedgang kan være en skikkelig utfordring. Ofte er det små grep som skal til, og det gjelder å finne de som funker for deg.

Når du skal ned i vekt gjelder det å ha en vilje av stål. Svært mye kan tillegges kostholdet – faktisk så mye som 70%. De resterende 30% kan fikses med riktig fysisk aktivitet. Men visste du at riktig søvnmengde er helt essensielt for varig vektreduksjon? Sjekk hvilke 3 ting du må ha på plass for å gå ned i vekt!

 

1: Kosthold

Det kommer neppe som julekvelden på kjerringa. Vekt henger tett sammen med kosthold. Det gamle ordtaket «du blir hva du spiser» er ikke så fjernt fra sannheten. For at du skal kunne gå ned i vekt er det utvilsomt lurt å ta en titt på kostholdet. Spiser du nok? For mye? For lite? Begge deler kan være et like stort hinder for sunn og varig vektnedgang. Du vil opplagt gå ned i vekt når du spiser mindre mat enn det du faktisk forbrenner.

Likevel bør du ikke gå for langt i verken den ene eller den andre retningen. Hvis du spiser altfor lite over lang tid vil du ikke bare bli lav på energi og i kronisk dårlig humør. Du vil også sette en kraftig brems på forbrenningen din, og sånn havne i sparemodus hvor kroppen vil forbruke minst mulig av energien den har brukt årevis på å lagre opp. Sørg for å spise sunt og variert, og hold et øye med kaloriinntak vs. kaloriforbruk for å gå ned i vekt.

sunn mat
Et sunt kosthold med mye frukt og grønt er viktig for vektnedgang.

 

2: Fysisk aktivitet

Heller ikke dette kommer som noen særlig stor overraskelse på de fleste. Fysisk aktivitet fremmer både fysisk og psykisk helse, og bidrar til at du fungerer bedre. Når du er fysisk aktiv forbrenner du flere kalorier enn når du ligger pal på sofaen. Fysisk aktivitet fremmer også en sunnere, mer effektiv forbrenning, og gir deg energi til å orke mer. Da blir det langt enklere å gå ned i vekt.

Du bør ha et minimum aktivitetsnivå på 30 minutter 5 dager i uka, hvis du følger rådene fra helsemyndighetene. For ytterligere effekt bør du heve både intensiteten og mengden. Det vil likevel være svært store gevinster å hente i å ta en rask spasertur på en halvtimes tid hver dag. Alternativt kan du dele opp de tretti minuttene i mindre bolker, for eksempel 10 x 3 minutter gjennom dagen. Det er overkommelig for de fleste, og et must hvis du skal gå ned i vekt.

gå ned i vekt
Fysisk aktivitet fremmer både fysisk og psykisk helse. Fysisk aktivitet gjør det enklere å gå ned i vekt.

 

3: Restitusjon

Ah, den deilige lyden av hvile! Man skulle kanskje ikke tro at man kan hvile seg ned i vekt. Men det er altså en svært viktig del av vektreduksjon og generell god helse. Kroppen trenger hvile for å restituere seg etter små og store påkjenninger. Dersom kroppen din aldri får den tiden den trenger til å hente seg inn igjen, vil den ikke klare å holde tritt med aktivitetsnivået. Den trenger nemlig å nullstille seg for å ikke bli stresset.

Kronisk stress påvirker vekten negativt, og kan ha flere uheldige følger. Du får mer av det dårlige kolesterolet når du er stresset. I tillegg vil humøret synke, viljestyrken svekkes og immunforsvaret gå ned. Mer tid til sykdom = mindre tid til å holde seg i form. Pass på at du får tilstrekkelig med hvile mellom slagene. Men vær obs! Du lurer ingen andre enn deg selv om du overdriver tid brukt horisontalt i sofa eller seng. For å gå ned i vekt på en sunn og trygg måte må det være balanse mellom aktivitet og hvile.

hvile og restitusjon
Restitusjon er en elementær del av vektnedgang.

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER