fbpx

10 tips for en bedre fordøyelse og bedre helse

Kroppen din er avhengig av å kunne nyttiggjøre seg maten du gir den. Dette skjer gjennom fordøyelsen, som påvirkes av en rekke faktorer. Sjekk disse 10 tipsene for bedre fordøyelse!

1: Spis fiber

Fiber er alfa omega for en velfungerende fordøyelse. Det finnes to typer: vannløselige fiber og ikke-vannløselige fiber. De har ulik funksjon i fordøyelsen vår, og begge er viktige. Du finner mye fiber i grønnsaker og hele korn. Fullkornsprodukter, frukt og grønt vil altså bidra til en bedre fordøyelse.

bedre fordøyelse
Fiberrike matvarer gjør godt for fordøyelsen.

 

2: Drikk nok vann

Vann er elementært i det meste av våre kroppslige funksjoner. Fordøyelsen er intet unntak. Sørg for å få i deg minimum 6-8 glass per dag, gjerne mer hvis du har vært mye fysisk aktiv. Vannet sørger for å løse opp fettet og de vannløselige fibrene slik at næringsopptaket blir optimalt.

 

3: Probiotika, ja takk!

De sunne tarmbakteriene gjør en viktig jobb for at du skal få en bedre fordøyelse. De er å finne i gjærede meieriprodukter, og du kan med fordel få i deg surmelk og yoghurt for å øke tilførselen.

 

4: Sitron

Sitronsyren i den gule frukten bidrar til å øke produksjonen av magesyre og å bryte ned maten i magesekken. Start gjerne dagen med et glass sitron, så gir du fordøyelsen en boost allerede fra morgenen av!

få bedre fordøyelse
Drikk et deilig glass med sitron om morgenen for å få bedre fordøyelse. Enkelt og effektivt!

 

5: Mosjoner regelmessig

Bevegelse er helt nødvendig for en at du skal få en bedre fordøyelse. Mosjonen bidrar til at maten også beveger seg gjennom fordøyelsessystemet, og motvirker dermed forstoppelse og andre fordøyelsesrelaterte plager.

 

6: Begrens alkoholinntaket

Alkohol tar alt fokuset til forbrenningen din så lenge den er i kroppen. Det vil si at fettforbrenning settes på vent, og fordøyelsen din får ikke ryddet opp i de andre næringsstoffene. Kos deg gjerne med et glass i ny å ne, men ikke la inntaket bli fort stort.

 

7: Stress ned

Stress er en synder på svært mange plan. Når kroppen stresser frigjøres stresshormoner og flere prosesser kommer ut av balanse. Sørg for at du får stresset under kontroll, og at du regelmessig tar deg tid til aktiviteter som senker skuldrene.

avslapping
Finn en aktivitet som gjør at du senker skuldrene og stresser ned.

 

8: Spis regelmessig

Jevnlig tilførsel av mat bidrar til en bedre fordøyelse. Både blodsukker og humør holdes stabilt, og fordøyelsessystemet får jobbe jevnt og trutt. Også appetitten din vil holdes mer stabil dersom du sørger for regelmessige måltider.

 

9: Spis magert kjøtt

Kroppen er helt avhengig av å få tilført protein for å bygge muskler og holde seg i form. Det er mye protein i kjøtt, og du bør gå for de magrere variantene for å begrense fettinntaket. Magert kjøtt gir likevel godt med proteiner, og er lettere å fordøye. Kylling, kalkun og svin er eksempler på gode proteinkilder.

 

10: Ikke kutt ut alt fett

Akkurat som med proteiner og karbohydrater, er kroppen avhengig av å få tilført fett. Problemene oppstår først når man får det i for store mengder. Dette medfører utfordringer for fordøyelsessystemet. For en bedre fordøyelse bør du derfor passe på å få i deg nok, men ikke for mye fett.

Fisk og sjømat er rik på sunt fett. Hva med å slenge laks på grillen til helga?

 

ANBEFALT

ROYAL BURNER®

Less hunger & cravings!

Gå ned i vekt med mindre sult og søtsug
Royal Burner er et naturlig kosttilskudd som hjelper deg ned i vekt ved å redusere sultfølelsen slik at du spiser mindre. I tillegg hindrer den søtsug/cravings slik at du enklere kan ha et sunt kosthold. Royal Burner bidrar også til en optimal metabolisme og en høy forbrenning.

LES MER