fbpx

10 matvarer med mye protein du burde spise!

Proteiner er helt nødvendige for at kroppen din skal fungere. Næringsstoffet vil gi deg bedre metthetsfølelse og sørger for at du bygger og vedlikeholder muskler. For å få større muskler er et tilfredsstillende proteininntak alfa omega.

Kroppen vår trenger både fett, karbohydrater og proteiner for å fungere optimalt. Proteinene er kjent som kroppens byggesteiner, og er avgjørende for en velfungerende forbrenning. De fleste som spiser kjøtt og sjømat og har et variert kosthold får i seg tilstrekkelig med proteiner gjennom kosten. Behovet kan være noe større blant styrketreningsutøvere, og for de som ønsker å fokusere på muskelvekst. Her er 10 matvarer med mye protein!

matvarer med mye protein
Et proteinrikt kosthold er nødvendig for at du skal bygge og vedlikeholde muskler.

 

Animalske produkter med mye protein:

  • Tunfisk. Inneholder 27 g protein per 100 gram
  • Kylling. Inneholder 26 g protein per 100 gram
  • Røkelaks. Inneholder 21 g protein per 100 gram
  • Egg. Inneholder 13 g protein per 100 gram

 

Plantebaserte produkter med mye protein:

  • Soyabønner. Inneholder 36 g per 100 gram
  • Røde linser. Inneholder 27 g per 100 gram
  • Brune linser. Inneholder 25 g per 100 gram
  • Kikerter. Inneholder 20 g per 100 gram

 

Snacks med mye protein:

  • Peanøtter. 25 g per 100 gram
  • Cashewnøtter. 17 g per 100 gram

 

Animalske proteinkilder vs. plantebaserte

Det diskuteres ofte hvorvidt plantebaserte proteinkilder er fullverdige alternativer til kjøtt og andre animalske kilder. Bønner, linser, kikerter og erter er alle matvarer med mye protein, og er biologisk fullgode sammensetninger av proteinene vi trenger – også de essensielle aminosyrene. Ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite uttaler at korn også er proteinrike, men ikke fullverdige i seg selv. Hun anbefaler derfor en skive ost på brødskiven eller å drikke melk til maten for å få riktig sammensetning av proteiner.

Som vist i oversikten ovenfor er det ikke nødvendigvis slik at den gamle overbevisningen om saftig rødt kjøtt som eneste proteinkilde stemmer. Du finner protein i svært mange matvarer, men ikke alle er fullgode rent biologisk. Kroppen vår avhenger nemlig 8 essensielle aminosyrer, og det er disse man kan risikere å ikke få i seg nok av dersom man uten videre kutter ut de vanligste kildene. Når det er sagt finner man altså matvarer med mye protein i den plantebaserte verdenen også, flere av dem biologisk fullgode.

proteinrike matvarer
De riktige veganske matvarene er fullgode alternativer til animalske proteinkilder.

 

Hvor mye protein trenger du?

Eli Anne Myrvoll Blomkvist er klinisk ernæringsfysiolog og sier dette om mengde protein: får du i deg ett gram protein per kilo kroppsvekt, er du godt dekket. En person på 70 kg bør da altså få i seg 70 gram proteiner per dag. Helsedirektoratet anbefaler at 10-20% av det daglige energiinntaket kommer fra proteiner. Hvis du spiser sunt og variert vil du med høy sannsynlighet allerede ha matvarer med mye protein i kostholdet ditt. Proteinmangel er nemlig ikke så vanlig.

 

Proteiner og muskelvekst

Svært mange benytter seg av proteintilskudd for å få maksimalt ut av treningen sin. Tanken er gjerne å få størst mulig muskelvekst, som jo avhenger av god nok proteintilførsel. Blomkvist trekker frem at en toppidrettsutøvers proteinbehov ligger litt, men ikke mye, over hvermannsens. Ola Nordmann trenger omtrent 1 gram per kilo kroppsvekt, mens konkurrerende utøver Ola Nordmann trenger 1,2-1,8 gram per kilo kroppsvekt. Det er altså fint mulig å få dekket proteinbehovet gjennom normal kost dersom du spiser riktige matvarer med mye protein i fra før.

protein og muskelvekst
Et kosthold med mye protein bidrar til at du bygger større, mer definerte muskler.

 

Økt muskelvekst avhenger av mer enn bare protein

For å få større muskler holder det ikke bare å ha nok proteiner i maten. For menn er testosteron helt avgjørende, og en svært viktig del av både dannelse og vedlikehold av muskelvev, kjønnsdrift og mental helse. Dersom testosteronnivået er for lavt vil du ikke oppnå muskelveksten du ønsker. Alpha Man er et kosttilskudd spesielt utviklet for å optimalisere testosteronnivået og få deg til å føle deg som en mann igjen. Kosttilskuddet inneholder virkestoffer som styrker immunforsvaret, øker forbrenningen og frigjør langvarig og jevn energi. Les mer om Alpha Man her.

 

ANBEFALT

ALPHA MAN™

Feel stronger and energetic!

Få tilbake kraften og energien
Alpha Man er et avansert kosttilskudd optimalisert for å booste testosteronnivået i kroppen. Alpha Man har egenskaper som kan gi deg mer energi, øke forbrenningen, lysten og evnen til å bygge muskler.

LES MER

Mest lest

#VITAPURA_COM