fbpx

10 bud for sunnere hårvekst!

Vakkert, glansfullt hår er sjeldent å forakte. Håret er en viktig del av vår identitet, og ofte kan slitt og skadet hår være en indikator på at du ikke får i deg næringsstoffene du trenger. Får du i deg det du trenger for sunn hårvekst?

Sunnere hårvekst med riktig næring

 

Første bud: A-vitamin

A-vitaminer bidrar blant annet til sunn hårvekst gjennom å etterse at oksygenet fraktes til hårcellene. Vitaminet er også ansvarlig for at talgkjertlene ikke blokkeres eller tørkes ut, gjennom produksjon av oljer og talg som beskytter håret mot å bli sprøtt. A-vitaminer bringer dessuten rikelig med antioksidanter til kroppen også, og vil dermed være gunstig også for synet, huden og immunforsvaret ditt.

 

Andre bud: vitamin B3

Hodebunnen legger bokstavelig talt grunnlaget for sunn hårvekst. For å fremme en sunn hodebunn som får den næringen en trenger må man passe på at vitamin B3-nivået er tilfredsstillende. Uten tilstrekkelig vitamin B3 kan nemlig håret miste sin glans og bli sprøtt.

 

Tredje bud: vitamin B7

Hårsekkene i hodebunnen avhenger av at cellene dine får tilførsel av fettsyrer. Vitamin B7 påvirker produksjonen av disse, og har dermed innvirkning på både styrke og hårvekst. Du finner mye B7 i eggeplommer og mandler, og ellers i grønne erter og meieriprodukter.

 

Fjerde bud: vitamin C

Det er ikke bare appelsin som gir oss C-vitamin, og heller ikke bare immunforsvaret som drar nytte av vitaminet. Tilstrekkelig opptak av dette næringsstoffet vil bekjempe håravfall og bidra til sunn hårvekst. I tillegg øker den sirkulasjonen i hodebunnen, og er det én ting vi har lært til nå, er det at sunt hår avhenger av sunn hodebunn!

 

Femte bud: D-vitamin

Når huden vår utsettes for sollys, settes prosessen med dannelse av D-vitamin i gang. D-vitamin bidrar til bedre opptak av andre næringsstoffer, og vil derfor være gunstig også for hårvekst. Bosatt på denne siden av kloden er vi sjeldent velsignet med ubegrenset tilgang på sollys. Det vil derfor være gunstig å få D-vitamin inn gjennom kostholdet, for eksempel gjennom fet fisk som laks, ørret, sild eller makrell.

 

Sjette bud: E-vitamin

Som du kanskje alt har plukket opp, avhenger sunn hårvekst altså av at hodebunnen får den næringen den skal. E-vitamin øker oksygennivået i blodet, og stimulerer blodsirkulasjonen, begge kritiske punkter for en frisk hodebunn. Vitaminet gir i tillegg fuktighet til hårstråene, som dermed blir sterkere og bedre beskyttet mot skade.

 

Syvende bud: sink

I det kollektive arbeidet med energi og dannelse av protein, er sink en uvurderlig bidragsyter. Det essensielle næringsstoffet sørger for at viktige kjemiske reaksjoner blant de mange enzymene går som de skal. Din hårvekst vil nytte godt av å ha god nok tilgang på sink, og du finner mineralet i blant annet selleri og asparges.

 

Åttende bud: vann

Det høres like mye naturlig som merkelig ut, men vann er en viktig del av god hårvekst. Ved å drikke nok vann gjennom dagen bidrar du til å holde håret ditt naturlig hydrert! Vann er dessuten kroppens beste tørstedrikk, og for at maskineriet i det hele tatt skal fungere må du sørge for at inntaket er som det skal.

 

Niende bud: beskytt håret ditt fra skadelig ytre påvirkning

Unngå å bruke hårføner, rettetang og lignende apparater. Varmen tørker ut håret og er skadelig for hodebunnen. Og hvordan var det nå med hodebunn og hårvekst..? Det kan også være verdt å bruke en beskyttende olje når du oppholder deg i solsteken, i tillegg til å unngå kjemiske produkter som fargestoffer og permanentbehandlinger.

 

Tiende bud: vask håret ditt riktig

Grundig vask av hår og hodebunn bidrar til sunnere forhold for god hårvekst. Men ikke fall for fristelsen til å vaske håret hver dag. Hårets naturlige opphopning av oljer skades av den stadige tilførselen av såpe og kjemikalier, og dets naturlige forsvar mot skader svekkes. Sørg heller for å vaske det grundig etter behov, med milde produkter som ikke skader verken hår eller hodebunn.

 

ANBEFALT

Ikke bare et betakaroten – men også et skjønnhetsprodukt!
Royal Tan er et av Norges sterkeste og mest potente betakarotenprodukter! Den gir en gyllenbrun hudfarge, og tar vare på hud, hår og negler.